W mojej Octavii II nie dziala Parktronic. Mechanik po sprawdzeniu VAG'iem stwierdzil, ze trachniety jest czujnik z przodu, po prawej stronie, blizej tablicy rejestracyjnej. Zamowilem sprawny czujnik na Allegro. Ktos moze poradzic, jak taki czujnik wymienic ? Musze posilkowac sie mechanikiem, czy moge to zrobic sam ? Nie posiadam niestety dostepu do podnosnika.
Znalazlem podobny temat na forum ale linki do zdjec zdazyly wygasnac.
Jak masz sprawną dłoń to sobie poradzisz bez mechanika do środkowego czujnika powinieneś się dostać od góry ,ale łatwiej będzie ci wyjąć kratkę halogenu i sam halogen (kratka na wcisk ,halogen na 2 śruby) i wsadzając rękę wymacasz czujnik , siedzi on na 2 zatrzaskach (zatrzaski są na godzinie 3 i 9 ),są one dość delikatne,więc uważaj,aby ich nie połamać.Odginasz je delikatnie i wyjmujesz czujnik do środka zderzaka , odpinasz od niego wtyczkę i podmieniasz na nowy (osobiście wydaje mi się,że powinieneś poruszać kablami,które idą do czujnika i jeśli wtedy nie zatrybi to dopiero wymieniać sam czujnik) ja też dwa lata temu kupiłem czujnik bo vcds tak pokazał i nowy też nie działał ,okazało się,że wiązka gdzieś się przetarła,jak poruszałem kablami to stary czujnik działa 2 lata i odpukać nirch tak zostanie(czujnik nowy mam w zapasie)
Komentarz