Brak wzbudzania altetnatora, problem z ladowaniem.
witam
Mam taki oto problem, po odpaleniu silnika nie gaśnie kontrolka ładowania (slabo świeci ). Na akumulatorze jest 12v.
Po wejściu na około 2500 obrotów gasnie kontrolka i po ponownym spadku obrotów na luz nie zapala się ponownie. Na akumulatorze jest około 14.5v.
Po ponownym odpaleniu silnika problem się powtarza.
Altek podmienilem na drugi, regulatory mam 3 i taki sam efekt co jeszcze moze być?
Pomóżcie bo nie wiadomo czy gdzieś po drodze nie stanę. ...
Auto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Pomogę - Kasowanie Błędów Nowy Dwór Maz i okolice
OPEL (OP-COM do 2010) i VAG (VW Audi Skoda Seat do 2004 - czasami do 2010)
dzygi, Do alternatora idzie cienki niebieski przewodzik zerknij czy czasem nie jest uszkodzony on odpowiada za wzbudzenie alternatora.
Miałem też taki przypadek i okazało się,że padły mi diody w altku,ale skoro ty podmieniałeś już altka to można go wykluczyć.
Ja wcale nie miałem kontrolki ładowania,panowie we Włoszech ( bo tam autko kupowałem ) obeszli kontrolkę wstawiając zwykłą diodę pod maską,gdy zorientowałem się że nie mam kontrolki od ładowania zacząłem szukać przyczyny dzwoniłem do elektryków chciałem nawet zegary wymienić i dotarłem do speca od elektroniki powiedziałem mu o co chodzi i On od razu bez oglądania auta powiedział mi ,abym sprawdził ten niebieski cienki przewód mówił ,że jest to jedyny kabelek taki idący do altka.
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
---
dzygi, sprawdź wiązkę biegnącą z przodu silnika. Przewody lecą z pod akumulatora przez taki uchwyt i później rozdzielają się do altka, klimy, i czegoś tam jeszcze...
U siebie miałem przegniły kabelek na wysokości tego uchwytu.
Często również po prostu przewody potrafią się tam przetrzeć właśnie na krawędziach tego uchwytu - na wysokości bagnetu.
A czy ma znaczenie bardzo słabo świecąca dioda ładowania w liczniku???
---
Auto oddane do elektryla
sprawdzil stary altek i jest dobry wiec nowy tez musi byc ,
problem lezy gdzies w liczniku badz w kablu ktory odpowiada za wzbudzanie.
---
Komentarz