Octavia II - dziwny dzwiek przy 80 km/h

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buziaczek
    Classic
    • 2011
    • 1

środkowy jest do SAMEJ klapy. odblokowuje kalpę i podnosi delikatnie w górę żeby można było jednym palcem podnieść - bez odblokowania całego alarmu na samochodzie
    w momecie zamknięcia auto samo się uzbraja
    co niektórzy zakładają całkowite podnoszenie klapy bagażnika.
    jak nie dział albo pilot albo brak tej funkcji w alarmie - poczytaj co masz w opcji
  • marcinc
    Classic
    • 2010
    • 4

Witam,
    kilka dni temu odebralem swoja Octavie i wlasnie ja docieram (obecnie ma przejechane tylko 500km). Zaniepokoil mnie dzwiek, ktory sie pojawia mniej wiecej po przekroczeniu 80 km/h - dzwiek mozna uslyszec na filmiku - http://www.youtube.com/watch?v=DURaUlfx2Pc (w tle slychac takie buczenie, wycie - czy jak to nazwac). Ten dzwiek slychac tylko jezeli silnik jest jeszcze slabo rozgrzany. Po przejechaniu okolo 60..70 kilometrow poza miastem dzwiek znika. Dzwiek znika rowniez jezeli zwolnie - jesli utrzymuje predkosc w okolicach 80 km/h - dzwiek slychac caly czas. Czy ktos wie co to moze byc? Powinienem sie tym przejmowac, czy zaczekac, az samochod sie dotrze i wtedy sprawdzic czy dalej wystepuje problem?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

:shock:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Dziwna sprawa. Jedź do ASO niech szukają przyczyny.

Komentarz

• Zbyszek_A
          Classic
          • 2007
          • 8

nie chce wprowadzć w błąd ale może to być sprawa którejś opony, niedoważona lub uszkodzenie wewnętrzego kordu (niewidoczne "na oko"), spróbuj ją doważyć z samochodem, wiem, że robią takie dowazanie kół.

Komentarz

• marcinc
            Classic
            • 2010
            • 4

Zamieszczone przez Zbyszek_A
            może to być sprawa którejś opony, niedoważona lub uszkodzenie wewnętrzego kordu (niewidoczne "na oko"),
            sprawdze, chociaz wydaje mi sie to dziwne, bo jak przejade kilkadziesiat kilometrow to pozniej ten dzwiek sie juz nie pojawia - a przy takim problemie raczej slyszalbym caly czas. Jak przejechalem jakies 60 (moze 70 km) to moglem sie rozpedzic do 150 km/h i tego dzwieku nie bylo.

Komentarz

• rrysio
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 493

Zaobserwuj czy natężenie lub wysokość tego dźwięku zmienia się wraz z prędkością samochodu lub prędkością obrotową silnika. Zredukuj bieg (lub wrzuć wyższy) w czasie gdy słyszysz ten odgłos i posłuchaj czy jest w dalszym ciągu. Przytrzymaj wciśnięte sprzęgło jak to słyszysz i powiedz czy wtedy znika czy nie.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

:Bojesie: masakra

Komentarz

• marcinc
                  Classic
                  • 2010
                  • 4

Zamieszczone przez rrysio
                  Zaobserwuj czy natężenie lub wysokość tego dźwięku zmienia się wraz z prędkością samochodu lub prędkością obrotową silnika.
                  Niestety nie udalo mi sie dzisiaj przeprowadzic tego testu. Przy 80 km/h nic nie slyszalem - cos zaczelo sie pojawiac dopiero przy 120 km/h, ale nie mialem mozliwosci, zeby bezpiecznie jechac z taka predkoscia wiec sobie darowalem. Wg. mnie sa dwa powody, dla ktorych moglo sie dzisiaj nie udac odtworzenie problemu:
                  - zbyt mocno rozgrzal sie samochod (jechalem spory kawalek w korkach)
                  - wczesniej jezdzilem na mniejszych obrotach (staralem sie zmieniac biegi tak, jak mi komputer podpowiadal - czyli wlasciwie 3 tys. nie przekraczalem). Dzisiaj olalem komputer i cisnalem go do okolo 4,5 tys. obrotow na kazdym biegu (poza 6 :wink: ). Moze dzieki temu sie nauczyl jak ma jezdzic :wink:
                  Czy wedlug was jest mozliwe, zeby takie cos dzialo sie przez jazde na zbyt malych obrotach (czyli w przedziale 2..3 tys.)
                  Jutro zamierzam odwiedzic ASO na wszelki wypadek, ale nie wiem czy uda mi sie jeszcze raz ten dzwiek odtworzyc - wczesniej udawalo sie bez zadnego problemu

[ Dodano: Wto 08 Cze, 10 08:00 ]
                  Zrobilem jeszcze jeden tescik rano - nic nie bylo slychac mimo, ze jechalem okolo 100 km/h. Moze rzeczywiscie ktoras opona jest niedowazona - chociaz w nowym samochodzie to chyba powinni wywazyc zanim oddali w moje rece :?

Komentarz

• DANI28
                    Classic
                    • 2010
                    • 5

Witam.Jestem nowy.Mam to samo z moją OII 1,4 TSI.Przy prędkości 120-130km/h zaczyna się wycie .Serwis wystawił gały :shock: Wymiana kół nic nie dała.Jeżdzili nawet ze złożonymi lusterkami, to samo.Mamy problem.

Komentarz

• Karramba
                      Classic
                      • 2010
                      • 5

Kilka lat temu w mojej OI dziwne wycie przy 70km/h i 140km/h oznaczało konieczność wymiany łożyska w tylnym kole.... wszyscy próbowali mi wmówić, że to opony mylili się jednak, ale w nowym aucie - myślałem że to niemożliwe

Komentarz

• nessos
                        Classic
                        • 2010
                        • 1

Ja odbierałem pod koniec czerwca. Buczenie z początku pojawiało się przy stałej prędkości ok 80 km/h. Później przy 120 km/h. Na początku trudno było zlokalizować źródło. Po odwiedzeniu ASO zlokalizowali przyczynę, którą okazała się uszczelka drzwi kierowcy. Uszczelka wymieniona - buczenie ustało.

Komentarz

• rlapinski
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 138

Niestety "Ten film wideo został usunięty przez użytkownika."
                          U mnie na poziom hałasu duży wpływ miały opony. Na zimówkach przy 140km/h robiło się już nieprzyjemnie głośno, na letnich żona rozmawiając ze szwagierką nie zauważyły że przez dłuższy czas jechaliśmy ponad 150km/h.

Komentarz

• DANI28
                            Classic
                            • 2010
                            • 5

Wymiana opon nic nie dała.Jestem umówiony na wizytę w serwisie,mają szukać przyczyny.To wycie(buczenie) jest trochę dziwne,im większa prędkość tym natężenie jest coraz mniejsze.Jak prędkość spada do poziomu gdy buczenie się zaczyna to jest 120-130 km/h słychac najgłośniej.Może to te wycieraczki AERO?Dziwna sprawa bo niby każda Octavia taka sama,a jedne buczą(wyją),a inne nie.Autko ogólnie super. :roll:

Komentarz

• dudek_t
                              L&K
                              • 2008
                              • 1421

U mnie występuję dziwny dzwięk (też buczenie) przy prędkości 120-130km/h przy lekkim i mocniejszym skręcie w lewo. Gdy kierownica jest prosto lub minimalnie w prawo nic takiego nie ma miejsca. ASO oczywiście rozkłada ręce i nie wie co to jest. Muszę znaleźć jakiegoś prywatnego dobrego mechanika który mi to zdiagnozuje bo denerwuje mnie to coraz bardziej.

Komentarz

• pszwarc
                                Classic
                                • 2010
                                • 2

U mnie też buczy(

Silnik 1.9 tdi, auto ma przejechane ok 2000 km . Przy stanie 1300 wada sie ujawniła - przedtem nie jeździłem tak szybko - wiadomo auto na dotarciu i nie było gdzie. Przy około 120 -140 buczy głośno tak z 3-4 razy głośniej niż jak się najedzie na trasie szybkiego ruchu na ten pasek przy przy brzegu jezdni co ma niby "obudzić" kierowcę jak zasypia i zjeżdża z drogi. Dźwięk mam wrażenie ma swoje źródło gdzieś przy słupku między drzwiami kierowcy a tylnymi. Po testach zauważyłem że powyżej 140 dźwięk nagle ginie. Poniżej 120 to samo. Co więcej nie ma na to wpływu bieg, obroty, skręcanie (próbowałem na autostradzie delikatny slalom przy 130) czy hamowanie. Z ciekawostek jak padało i było mokro to buczenia nie było. Już się ucieszyłem a tu dzisiaj znowu..... Zrobiło się sucho i ciepło i dźwięk powrócił. Ps. serwis jeździł autem 4 godziny, przekładali opony itp - bez skutku. To musi być jakaś osłona, uszczelka. Dzisiaj chce taśmą zakleić łączenie między drzwiami kierowcy a pasażera. Może to będzie strzał w dziesiątkę.

Pozdrawiam wszystkich z buczącymi octaviami :P

Komentarz

• golibroda
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 530

A może to rezonans wydechu. Miałem coś podobnego w Oplu. Buczenie występowlo tylko przy konkretnej prędkości i konkretnym biegu.
                                  np:80km/h IV, 110 km/h V
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• DANI28
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 5

U mnie jest podobnie jak u kolegi pszwarc.Jak moja Octavia jest mokra to też nic nie słychać.Myślę,że to uszczelki drzwi ,jeśli są suche to wpadają w jakiś rezonans.Słyszałem,że w VW było podobnie.Rozmawiałem już z serwisem,biorą to pod uwagę.Zobaczymy co zrobią. :wink:

Komentarz

• krzemim
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 8

Ja mam też problem z dziwnym dźwiękiem po 80km/h. Ogólnie autko super a ten dźwięk :?: W ASO też nie wiedzą co to jest.

Komentarz

• MandragoR
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 5

Tez mialem problem z dziwnym dzwiekiem powyzej 80kmh, pojechalem z tym do skody i od razu powiedzieli mi ze to na 100% uszczelka w jednej z tylnych szyb. Powiedzieli juz nie raz sie z tym spotkali w nowej Octavce kombi .... taki feler produkcyjny ... zrobili ... i juz nie buczy ani nie swiszczy nawet przy 220kmh

Komentarz

• krzemim
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 8

MandragoR, dzięki może i u mnie też te uszczelki chociaż wydaje mi się że to dochodzi jakby z silnika ale może się mylę. A w którym ASO w Warszawie Ci to robili? Bo wczoraj rozmawiałem o tym z carsedem i też nie spotkali się z tym

Komentarz

• MandragoR
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 5

robilem to w skodzie na Felinskiego .... ktora teraz przenisola sie na Połczyńska 125 ...

Komentarz

• marcinc
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 4

Witam,
                                              problem rozwiazany. Bylem w ASO i (tak jak kilka osob sugerowalo w swoich postach) problemem okazala sie uszczelka w drzwiach kierowcy (pozniej rowniez w drzwiach przednich pasazera). W moim przypadku nie bylo potrzeby wymieniania uszczelki - wystarczylo wyregulowac drzwi. Pan w serwisie poinformowal mnie, ze producent w ostatnim czasie zmienil te uszczelki na miekkie (wczesniej byly twarde, ale podobno zdarzalo sie, ze po kilku latach uszkadzaly lakier). Problem z tymi miekkimi uszczelkami jest taki, ze jesli drzwi sa kiepsko wyregulowane to ta uszczelka przepuszcza powietrze i slychac takie dziwne wycie w pewnym przedziale predkosci (czasem 80-100, czasem 100-120). Zeby bylo ciekawiej to problem nie wystepuje gdy pada deszcz - poniewaz wtedy drzwi sie uszczelniaja. Dziekuje wszystkim za pomoc i mam nadzieje, ze moj post rowniez komus sie przyda :-)

Komentarz

• BogoWroc01
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 22

Temat jest już trochę stary, ale czy problem opisany pod linkiem: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=35844

to ten sam problem?

Komentarz

Pracuję...