Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam Octavię z 2005 roku, silnik 1.6 mpi bgu. Na szafie mam już nalatane 340kkm, z tego 200kkm na instalacji (stag 4). Mam problem z wolnymi obrotami. Otóż po rozgrzaniu silnika obroty zaczynają falować, zaczyna się od wibracji, z tego co wiem są one normalne dla tych silników (TTTM). Po dłuższej jeździe po mieście (od świateł do świateł + korki) na dojeździe do świateł po zrzuceniu biegu utrzymuje wysokie obroty w granicach 1300rpm-1500rpm i w tym zakresie delikatnie faluje, po chwili sam spada do standardowych 700rpm po czym dostaje czkawki (dławi się jakby chciał zgasnąć) spada do 600rpm i sam podnosi się do 1000-1100rpm i znowu spada do 600 rpm. Ruszam z miejsca spod świateł, przy wysprzęgleniu znowu do 1500rpm, spada do 700 i znowu faluje 600-1100, i tak w kółko. Zauważyłem że po zrobieniu krótkiej nawet trasy wszystko się w miarę normuje. Chociaż po wysprzęgleniu nadal obroty się zwiększają, ale nie do 1500 a powiedzmy do 1000-1100 i szybko wraca do standardowego poziomu i raczej już nie falują. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, na zrzuconym biegu przy zjeżdżaniu z górki, obroty same rosną nawet do 2000rpm. Proszę o pomoc w diagnozie i z góry dziękuje za pomoc.
pozdrawiam
pozdrawiam
Komentarz