Panowie mam pytanie co do skrzyni dsg7 .Na zimnym silniku przy ruszaniu jest delikatne szarpanie ale tylko na zimnym przyjadę 200m i ruszam drugi raz ze skrzyżowania i jest juz oki na biegu P tez na zimnym ma delikatne drgania silnik . Co to moze być? Silnik 1.8tsi 2009 rok. Wyniana oleju w skrzyni w ramach promocji w aso bylo jakieś 1,5miesiaca temu
Szarpanie przy ruszaniu na zimnym, DSG7
Zwiń
X
-
W tej skrzyni sprzegla nie plywaja w oleju. Oni wymieniali olej w mechatronice (w sumie nie powinno zaszkodzic). Kwestia czy prawidlowo dokonali kalibracji sprzegiel, bo to tez pomaga na poszarpujaca skrzynie.
Jak slizga tylko tak raz z poczatku to jest pikus. Soft w tej skrzyni jest do dupy i zabija sprzegla z czasem, bo kto to widzial, zeby ta skrzynia wiecznie ruszala z drugiego biegu gdy auto toczy sie 2-3km/h.
Jezdzic, jeszcze jakis czas pojezdzi, a z czasem przyjdzie czas na wymiane sprzegiel, z tym ze jak zimno to zanim ten olej w skrzyni sie rozgrzeje to moze lekko nieprecyzyjnie chodzic.
-
-
Tam sa w sumie dwa typy oleju. Olej w mechatronice, ktory jako taki sie nie zmienia, potem VAG zmienil troche poglad i ten olej zmienil na jakis inny niby w ramach akcji serwisowej, ale dalej twierdzi ze kolejny raz zmieniac go nie trzeba. Drugi typ oleju to jak w kazdej skrzyni biegow, olej przekladniowy.
Jak zmienili, to masz juz swiezy, nie ma tu co kombinowac.
Co do reszty pytan, nie wiem, nie mam doswiadczen wlasnych.
Wariator rozrzadu, rozciagniety lancuch i takie tam przewijaja sie na forum - warto poszukac, jest nawet temat z remontem kapitalnym tego silnika, bo wciagaja olej niczym dwusuw.
Tu piszemy TYLKO o problemach i usterkach oraz zadajemy pytania jak sobie z nimi poradzić. Stuki, hałasy, utraty mocy, awarie, defekty, itd.
Forum ogólne czyli wszystko o serwisowaniu i eksploatacji Skoda Octavia II (1Z). Porady i wskazówki. UWAGA! Na tym forum nie piszemy o problemach i usterkach!
Warto poczytac, bo bywa roznie.
Komentarz
-
Komentarz