Gaśnięcie przy hamowaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KonQu
    Classic
    • 2017
    • 5

Gaśnięcie przy hamowaniu

Witam.
    Próbowałem znaleźć odpowiedź na mój problem, lecz się nie udało więc zakładam ten temat.
    Mianowicie, posiadam Octavie II 1.6 z 2002r benzyna + gaz założony w 2014, od 5 miesięcy.
    W międzyczasie pojawił się problem. Przy pokonaniu dłuższej odległości autostradą, po jakiś 200km przy hamowaniu zgasł mi silnik ( na wysokości 50km/h ).
    Sytuacja zaczęła się powtarzać coraz częściej przy kolejnej trasie, na początku zauważyłem że działo się to w momencie kiedy bieg przechodził przez "luz" przy redukowaniu(obroty leciały do zera). Kolejne trasy, po zrobieniu tych około 200 km (nigdy wcześniej) każde hamowanie, już nawet bez redukcji = zgaszony silnik przy predkosci około 40-50km/h. Zaznacze że od razu odpala bez problemu. Byłem na wywiadzie u kilku mechaników i u każdego to samo, że on nie wie, że on nie ma jak sprawdzić nawet jak coś zrobi, bo nie przejedzie 200km żeby sprawdzić. Diagnoza-"to bedzie zgadywanka". Komputer nie pokazał żadych błędów, zaczeliśmy od czyszczenia przepustnicy. Tydzień po przeczyszczeniu i wczoraj samochód zgasł mi po pokonaniu 30km a dziś po zaledwie 10km. Problem tylko na gazie. Spotkał się ktoś z takim problemem? Nie uśmiecha mi się wymieniać części w ciemno, bo zaraz wymienię pół auta na darmo.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • sizzla89
    Classic
    • 2017
    • 21
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kiedys mialem podobny problem ale juz bardzo dawno temu jeszcze w astrze z gazem. Cos bylo, ze lapal jakies lewe powietrze. Podczas hamowania np. Przy dojezdzaniu do świateł po prostu gasl. Ale to juz bylo dawno temu..... Sprawdź u gazownika na komputerze podczas jazdy z podpietym kompem i sprawdzajciecjak sie dzieje podczas jazdy na gazie jak i na benzynie. Auto gasnie ci na gazie czy tez podczas jazdy na benzynie?

Komentarz

• KonQu
      Classic
      • 2017
      • 5

Tylko Gaz.

Komentarz

• tomus7
        RS
        • 2010
        • 1896
        • Peugeot

A co na to gość który zakładał instalację? Moim zdaniem za dużo powietrza miałem podobnie lata temu w Peugeocie 306 pomogło założenie kolanka na wlot powietrza
        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• sizzla89
          Classic
          • 2017
          • 21
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Widzisz u kolegi tez lapal powietrze. Jazda z podpietym komputerem na gazie....

Komentarz

• KonQu
            Classic
            • 2017
            • 5

Dzwoniłem do firmy, która zakładała gaz na samym początku. Trochę daleko żeby podjechać. I facet powiedział że jak wymienię przepustnice i problem nie zniknie to możemy rozmawiać dalej.
            Moim największym problemem jest to, że się kompletnie nie znam na autach : ( . A to nie jest tak ,że jakby łapał za dużo powietrza, to gasłby przy każdym hamowaniu a nie tak że z upływem czasu coraz częściej, coraz częściej, raz zgaśnie raz nie i to (do wczoraj) po przejechaniu znacznej odległości?

Komentarz

• sizzla89
              Classic
              • 2017
              • 21
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ewidentnie wina gazu lub wadliwej instalacji. Mi astra tez na gazie gasla tylko. Teraz mam dwa auta octavie diesel i fabie w gazie. Jak montowalem gaz do fabii to szarpal mi autem przy rozpedzaniu. Mechanik zwalal wine na swiece - wymienilem. Potem, ze cewki gdzie cena za jedna juz ponad 100 zl. Pojechalem do innego dobrego mechanika od gazu okazalo sie, ze byly bledy podczas instalacji. Pojechalem do tego co montował i powiedzialem mu, ze bylem w innym autoryzowanym serwisie BRC i sa takie i takie błędy instalacyjne. Kazalem mu to poprawic w ramach gwarancji. Jesli jestes z regionu slaska to moge dac ci namiary na dobrgo gazownika.

Komentarz

• sizzla89
                Classic
                • 2017
                • 21
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak by byla przepustnica, to wydaje mi sie, ze by tez jakos dziwnie sie zachowywal na benzynie.... Takie jet moje zdanie. A jak stara jest instalacja?

Komentarz

• KonQu
                  Classic
                  • 2017
                  • 5

Instalacja z 2014. To jakbyś mógł to podeślij mi namiary na tego "dobrego gazownika"

Komentarz

• sizzla89
                    Classic
                    • 2017
                    • 21
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez KonQu Zobacz wpis
                    Instalacja z 2014. To jakbyś mógł to podeślij mi namiary na tego "dobrego gazownika"
                    Zrobione

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zadzwon i umow sie tu:

Zjezdzasz z A4 za salonem Porsche jadac w strone Krakowa. Dojazd bajkowy.

Po drugiej stronie autostrady tez jest dobra firma.

Zaczyna sie od sprawdzenia korekt sterownika Pb, pracy sondy lambda, ukladu podcisnienia i korekty ustawien LPG.

No i jak masz Octavie z 2002 roku, to nie jest to Octavia 2 (1Z) tylko Octavia 1FL (1U).
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• KonQu
                        Classic
                        • 2017
                        • 5

Sorki, jest z 2004 pomyliłem się jak pisałem.

Komentarz

• tomus7
                          RS
                          • 2010
                          • 1896
                          • Peugeot

Zamieszczone przez KonQu Zobacz wpis
                          I facet powiedział że jak wymienię przepustnice i problem nie zniknie to możemy rozmawiać dalej.
                          a następnie wymień jeszcze to i to a w końcu powie żebyś zmienił auto
                          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...