Witam. Zmienialem w mojej Škodzie OII 1.9 TDI BKC rozrząd. Właściwie to robił to mechanik. Zauwazylem ze po tej naprawie przestała mi działać klimatyzacja- nie załącza się. W/ g innego mechanika ,przyczyna jest uszkodzone sprzęgło kompresora klimatyzacji . Czy jest możliwe przypadkowe uszkodzenie tego sprzęgła przy wymianie rozrządu,czy jest to tylko przypadek,zbieżność usterki?
Sprzęgło kompresora klimatyzacji
Zwiń
X
-
Tak...czynnik jest. Dobijalem po zimie,bo myślałem ze mała jego ilość jest powodem tego ze Klima nie działa. Mechanik pokazał mi ze cos delikatnie wystaje z tego kolka ,na którym osadzony jest pasek. Był to jakiś klej czy tez jakas guma.
W każdym razie auto stawiam do naprawy,bo klimatyzacja musi działać.
Dwa tygodnie temu wymienialem rozrząd . Stad moje pytanie czy mogło to się przyczynić w jakiś sposób do uszkodzenia tego elektrozaworu,bo na pewno pasek napędu klimatyzacji przy tej czynności był ściągany.
Komentarz
-
-
Pasek osprzetu, m.in. od sprężarki klimatyzacji to zupełnie inna bajka niż rozrząd, który jest umiejscowiony po drugiej stronie silnika. Jak patrzysz na auto stojąc przed nim to sprężarke i osprzęt masz po lewej a rozrząd po prawej.
Moim zdaniem rozrząd nie miał wpływu na prace kompresora. Może sprzęgielko umarło.
Komentarz
-
-
Oczywiście, że rozrząd i napęd osprzętu jest po tej samej stronie (prawej-patrząc w kierunku jazdy). Tu jest jakiś temat:
Tu piszemy TYLKO o problemach i usterkach oraz zadajemy pytania jak sobie z nimi poradzić. Stuki, hałasy, utraty mocy, awarie, defekty, itd.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
Komentarz