Terkotanie/dzwonienie na luzie 1.6TDI CAYC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bck
    Drive
    • 2008
    • 59

Terkotanie/dzwonienie na luzie 1.6TDI CAYC

O2FL 1.6TDI CAYC, 2012, 150.000km

Wiele jest tematów o terkotaniu/dzwonieniu na luzie, które znika po wciśnięciu sprzęgła, ale raz, że w większości dotyczy silników benzynowych, a dwa terkotanie terkotaniu nierówne. Cała historia z moim problemem zaczęła się od wymiany sprzęgła (komplet SACHS) z powodu drgań budy przy ruszaniu. Kilka dni po wymianie zaczęło terkotać/dzwonić i tak do dziś. Nie problem, gdyby efekty były wyłącznie dźwiękowe, ale do tego występuje wyraźne i nieustanne haczenie przy zmianie biegów. Haczy wyłącznie gdy obroty są mniejsze niż 2500. Powyżej 2500 biegi wchodzą ok.

Wrzucam, bo może ktoś miał podobny dźwięk i poradził sobie z nim i zechce się podzielić rozwiązaniem. Pytanie brzmi: sprzęgło, czy skrzynia?

Na poniższym nagraniu wciskam sprzęgło co 5 sekund, żeby wyraźnie odznaczyć momenty, kiedy jest cisza, a kiedy dzwoni.

https://drive.google.com/file/d/0B9e...ew?usp=sharing
    Ostatnio edytowany przez bck; 3856.
  • HAKSIU
    Ambiente
    • 2016
    • 155
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Witaj w Klubie....Tyrkających...zazwyczaj dotyczy to TSI...od 1.4-1.8...sam przerabiałem temat przez 3 miesiące...w miedzy czasie 2 komplety sprzęgieł, kompletnie nowa skrzynia od importera części...i co temat po miesiacu wrócił, w mniejszym stopniu...Olej w Skrzyni Oczywiście Nowy OEM +0,5l więcej od zalecanej ilości.
    Dodam że wszystkie naprawy robiłem sam, więc wykluczam fuszerkę bo przy trzecim zwalaniu skrzyni powoli pamiętałem imiona śrub
    Temat ewidentnie dotyczy sprzęgła, nie ruszaj skrzyni...wydasz nie potrzebnie pieniądze.
    Na Twoje nie szczęście masz samonastawny docisk...temat rzeka...nie użyjesz klucza do zakładania sprzęgła...docisk na śmietnik...u mnie po użyciu tego special toola problem zanikł na miesiąc...i nawet nie wiem w którym momencie wrócił...ale w postaci delikatnego terkotania, nie szarpie, biegi wchodzą idealnie.
    Dowiedz się od Osoby/firmy która zakładała sprzęgło czy mają ten Special Tool do Sprzęgieł SAC/Xtend...jak nie mają to możesz poprosić o nowy docisk z tarczą, bo Twój uszkodzili
    ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• bck
      Drive
      • 2008
      • 59

Problem w tym, ze sprzeglo które trafiło do auta, to nie jest xtend, zamontowałem zestaw dedykowany wg ASO o nr katalogowym 3000 950 734 (sachs). Terkotanie terkotaniem, ale biegi raz wchodzą jak w masło, a innym razem tak haczą, ze frajdy z jazdy brak.

Komentarz

• HAKSIU
        Ambiente
        • 2016
        • 155
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Haczenie biegów można spróbować zniwelować przez ponowne ustawienie biegów, akcja na kilka minut....za każdym razem warto biegi ustawić, bo poduszki się inaczej układają, a 1 czy 5mm różnicy na linkach potrafi dużo zmienić....zrób dokładnie to co ten Kolo...https://www.youtube.com/watch?v=eeOoDJuhSx8&t=1s
        ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• HAKSIU
          Ambiente
          • 2016
          • 155
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A co do samego sprzęgła...wychodzi że to system samonastawny SAC (LUK).
          ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• dawcio
            RS
            • 2015
            • 3430
            • Octavia III (5E3)
            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Zamieszczone przez bck Zobacz wpis
            wymiany sprzęgła
            a co z dwumasem?
            Dawid
            czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

• bck
              Drive
              • 2008
              • 59

Zamieszczone przez dawcio Zobacz wpis
              a co z dwumasem?
              fabrycznie siedzi jednomas, więc temat koła nie ruszany zupełnie

Komentarz

• dawcio
                RS
                • 2015
                • 3430
                • Octavia III (5E3)
                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Zamieszczone przez bck Zobacz wpis

fabrycznie siedzi jednomas, więc temat koła nie ruszany zupełnie
                noo też słyszałem że po 2011r.siedzą jednomasy
                Dawid
                czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

Pracuję...