Syk powietrza przy dodawaniu gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brofi
    Classic
    • 2017
    • 31
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BLR 2.0 FSI 150 KM

Syk powietrza przy dodawaniu gazu

Witam.
    Jako nowy użytkownik na wstępie chciałbym wszystkich pozdrowić.
    A teraz do sedna.
    Niedawno zakupiłem Octavie II kombi z silniczkiem 2.0 FSI oznaczonym jako BLR. Mam problem z odgłosami przy jego pracy. Otóż przy dodawaniu gazu, kiedy obroty już spadają z okolicy przepustnicy dochodzi odgłos tak jakby upuszczanego powietrza, taki syk. Brzmi to podobnie jak upuszczanie nadmiaru powietrza przy aucie z turbiną ale ten silnik jest bez turbo. Autko jeździ normalnie, ECU nie wywala żadnych błędów. Po zakupie wymieniony kompletny rozrząd z pompą wody, pasek wielorowkowy z napinaczem, łańcuch od zmiennych faz rozrządu z napinaczem. Przy zakupie była pęknięta lewa rurka odmy, ta co idzie do filtra oleju, myślałem że ten syk powietrza wydobywa się przez nią, rurka wymieniona a problem nadal pozostał. Macie może szanowni koledzy jakieś doświadczenia/ pomysły z tym problemem. Obejrzałem z grubsza dolot pod kątem nieszczelności ale nic nie znalazłem.
    Aha i jeszcze jedno, czy w tym silniczku też trzeba wymieniać popychacz pompy jak to się robi w TFSI ?

Pozdrawiam...
  • Przemek_i
    RS
    • 2012
    • 3237
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witaj kolego.

Wydaje mi się że wszystko jest OK jeśli nie masz dziwnych skoków obrotów i związanego z tym szaleństwa silnika. U siebie też mam taki syk przy dodawaniu i puszczaniu ale kolega mechanik powiedział że to normalne bo tak słychać pracę przepustnicy. I mój komputer też nie sypie błędami.
    Jak miałem pękniętą rurę od filtra powietrza to syczenie było głośniejsze i auto samo dodawało gazu łapiąc lewe powietrze. Po wymianie rury jest spokój.

Pozdrawiam

...Moje Cappuccino MPi...

jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
    sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
    wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

Komentarz

• brofi
      Classic
      • 2017
      • 31
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BLR 2.0 FSI 150 KM

Witam.
      Dziękuje za odpowiedź. No ktoś mi tam wspominał że ten typ tak ma, ale przez ten dźwięk wydaje się jakby silnik to był jakiś złom z dziurawym dolotem. Nie brzmi to zbyt ładnie. Spróbuje nagrać filmik z dźwiękiem dla porównania.

Pozdrawiam...

Komentarz

• brofi
        Classic
        • 2017
        • 31
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BLR 2.0 FSI 150 KM

Link do filmiku https://youtu.be/ROh6HAN7E-s Chodzi o ten świst.

Komentarz

• bo86bo
          Rider
          • 2015
          • 316
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM

A nie masz założonego jakiegoś blow off , które właśnie tego typu dżwięki wydaje
          Champ20ns!

Komentarz

• brofi
            Classic
            • 2017
            • 31
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BLR 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpis
            A nie masz założonego jakiegoś blow off , które właśnie tego typu dżwięki wydaje
            Jasne ) Żeby nie przeładowywało turbo

A teraz poważnie. Macie jakieś pomysły szanowni koledzy. Dolot przejrzany z grubsza i nic nie znalezione. Chciałbym wykluczyć maks możliwych przyczyn nim zabiorę się za poważniejsze rozbiórki.

Komentarz

• zwonko
              Rider
              • 2016
              • 365
              • Octavia I (1U2)
              • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Jakoś dźwięku i pracy silnika kiepska ale to chyba typowy swist przepustnicy elektronicznej bo mam podobny

Komentarz

• brofi
                Classic
                • 2017
                • 31
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BLR 2.0 FSI 150 KM

Witam.
                Dzięki za odp.
                Faktycznie nagranie telefonem nie wyszło najlepiej, wogóle wydaje się jakby ten silnik klekotał co nie ma miejsca.

Chodzi typowo o ten syk/świst przy dodawaniu gazu. Może się czepiam to pierwsze fsi jakie posiadam, ale na yt przeglądałem filmiki z 2.0 fsi np z audi a4 i takich odgłosów nie było. Miałem wcześniej 2.0 tfsi i tam też przepustnica tak nie świszczała...

No nic chyba trzeba będzie zwalić cały dolot, przejrzeć i przy okazji zrobić czyszczonko...

Pozdrawiam...

Komentarz

Pracuję...