Problem z dyferencjałem (układem różnicowym) przednim - Octavia 4x4 2010 r. 1,6 TDi (tuning 140KM)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pietrek125
    Rider
    • 2012
    • 416
    • Octavia II combi (1Z5)

A co ja piszę od samego początku?, właśnie najprowdopodobnej awarii Haldex-u... poraz wtóry napiszę, jak Haldex jest sprawny nic sie nie będzie uszkadzać... a jak jest spięty (z jakiegoś powodu) na 100% to sie musi coś ukręcić... to jakby zaspawać mechanizm różnicowy i kręcić bączki..

Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
    CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.

Komentarz

• krumi1978
      Classic
      • 2014
      • 26

Zamieszczone przez radekrp90 Zobacz wpis
      Kolega piotrek125 tak uważa, ale jest w błędzie - przynajmniej używa błędnego argumentu. Problem leży albo, w uszkodzonym sprzęgle Haldex, albo w nieosiowości montażu. Oczywiście uszkodzenie przekładni też wchodzi w grę ale argument o dwóch biegach dyferencjału i mieleniu przekładni na biegach 5 i 6 jest totalną bzdurą.

Napisz lepiej, czy miałeś coś robione przy tylnym dyferencjale poza olejem (może masz założony inny?) - powinien być 0BR525010B lub 0BR525010G.

Nie padło też najważniejsze pytanie - jakie masz koła/opony i ciśnienie na nich?
      Koła mam standard - od początku auta u mnie i poprzedniego właściciela - opony lato Brigdestone 225/45 R17 (przód i tył - 2,3 bar) zima Dębica HP Winter Sport 205/55 R16 (ok. 2,2 bar). Koła są po każdym sezonie wyważane, bo jeździłem trasy i nie chciałem, żeby coś było nie tak w aucie.
      Przy tylnym dyfrze nigdy nikt nic nie robił (odkąd mam auto). A przejechałem nim prawie 60 tys. km. Jakby coś było tam robione i źle to by padło chyba wcześniej.
      Skupiłbym się na przedniej przekładni - ale oczywiście wszystko to naczynia połączone i kto wie, co źle funkcjonuje.

Byłem dzisiaj w serwisie Skody i mechanik stanowczo stwierdził, że błędne oleje uszkodziły by któryś z tych elementów (Haldex bądź tylny dyferencjał).
      Ale też podjął temat być może błędnego (niewłaściwego) montażu wału i nie osiowości tegoż wału, który przy pierwszej diagnozie w serwisie Skody (zanim dyfer padł) został stwierdzony. Zobaczyli, że właśnie wał ma lekkie bicie.
      To by mi pasowało, bo to "mógło być" powodem mojego pierwszego sprawdzenia, dlaczego po wymianie EGR-a i oleju w Haldexie, tak zaczęło buczeć, że niosło się po całym aucie.
      Pytanie:
      Co mogło być źle zrobione przy skręcaniu wału? Mechanik stwierdził, że nie ma takiej opcji, żeby coś źle skręcili.
      A możę błędne momenty dokręcania? Ktoś może ma jakieś dane na ten temat? Może jedna ze śrub była źle przykręcona.
      Czy wał sam z siebie mogłoby się na tyle skrzywić żeby powodował takie awarie? Nie szaleję w zimie na żadnych placykach, żeby non stop kręcić bączki.
      Poza tym zbyt dużo wskazuje, że coś od razu po wymianie EGR-a poszło nie tak bo tak zaczęło buczeć.
      Ostatnio edytowany przez krumi1978; 34557.

Komentarz

• pietrek125
        Rider
        • 2012
        • 416
        • Octavia II combi (1Z5)

Z tego co się orientuję tylko na tylnej flanszy przy Haldex-ie jest znak do ustawiania wału względem flanszy... ale nawet błędne ustawienie nie powinno na tak krótkim przebiegu negatywnie wpłynąć trwałość przekładni kątowej...
        Ostatnio edytowany przez pietrek125; 25421.

Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
        CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.

Komentarz

• radekrp90
          Ambiente
          • 2014
          • 158
          • Volkswagen
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawdziłbym jeszcze czy tylne hamulce nie są lekko zablokowane.

Komentarz

• krumi1978
            Classic
            • 2014
            • 26

Hmmm. Każe sprawdzić hamulce, ale raczej to odpada bo koła też sprawdzałem i nic nie jest mocno nagrzane nawet po odpowiednio mocnym hamowaniu.

Komentarz

• krumi1978
              Classic
              • 2014
              • 26

Witam ponownie kolegów z forum,
              napiszę jak obecnie wygląda sprawa.
              Przyszedł dyfer (przekładnia kątowa przednia) po kolejnej regeneracji. Jest to niestety/stety już inna część, która była oryginalnie (oryginalnie był 0AV 409 053 S, a przyszedł 0AV 409 053 AT).
              Ale po kontakcie z serwisem Skody ten dyfer który przyszedł po numerach też się nadaje. Firma regeneracyjna nie odbierała dzisiaj telefonów, żeby wyjaśnić sytuację, więc jeszcze dam znać.
              Co do montażu dyfra po wymianie EGR-a. Zobaczyłem to w końcu pod autem i uświadomiłem/przekazałem do informacji mechanikowi, że nie był w stanie wymienić EGR-a bez wyjęcia całego przedniego dyfra. Od razu powiedział, że to logiczne i że nigdy nie mówił, że tego nie robił. Ale jak kilka razy pytałem to potwierdzał, że tylko wał odkręcał od dyfra.
              Dodałem 1+1 i wyszło mi 2. W związku z tym, że nie jestem w stanie udowodnić, że nie wlali oleju, doszliśmy do porozumienia, że zwróci mi za pierwszą regenerację. Drugą naprawę też firma regeneracyjna wzięła na siebie i na razie za to nic nie płaciłem.
              Pozostały mi tylko koszty 1500zł za lawetę z nad morza, ale że mechanik to mój dobry kolega, więc to jest dla nas ważniejsze i tak sprawę załatwiamy.
              Oby nowy dyfer tylko był sprawny. Mechanik/kolega stwierdził, że chodzi o wiele lepiej na sucho kręcąc ręką niż po pierwszej regeneracji.

Byłem też dzisiaj w Skodzie i faktycznie tak działa ten Haldex, że kręcąc na podnośniku jednym kołem kręcą się wszystkie - sprawdzone u nich na nowej Skodzince

To tyle na razie w temacie.
              Za tydzień jeszcze coś dam znać po wizycie w Skodzie celem wymiany olejów w tylnym dyfrze i Haldexie.

Komentarz

• Wolga85
                Rider
                • 2014
                • 288
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Wał jest wyważany razem z flanszami przystawki i Haldex i należny zrobić znaki przy demontażu by go nie zamontować inaczej w innym położeniu bo to zmieni wyważenie.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ten przegub przy podporze, powinien zalatwiac kwestie wywazenia. Po drugie to jest jedna flansza, do drugiej, przeciez nikt jej nie montuje przesunietej o 2mm, tylko jakies dziesiatki milimetra.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• krumi1978
                    Classic
                    • 2014
                    • 26

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
                    Ten przegub przy podporze, powinien zalatwiac kwestie wywazenia. Po drugie to jest jedna flansza, do drugiej, przeciez nikt jej nie montuje przesunietej o 2mm, tylko jakies dziesiatki milimetra.
                    Dokładnie. Patrzyłem na to przy montażu, nie ma co źle tam zrobić. Są takie jakby tuleje przy flanszy od przekładni kątowej i dokręcenie tego do kupy nie sprawia problemu i ciężko tutaj coś zepsuć

Komentarz

Pracuję...