Gwizd turbo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wapniaro
    Drive
    • 2017
    • 96
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Gwizd turbo

Cześć, gwiżdże mi turbo (tak mi się zdaje że to to) przy zmianie biegów , nie głośno . To już jego kres czy to normalne w 1.9 TDI 105koni?
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8030
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Może nie kres, ale poprawnie działająca turbina w 1.9TDI BXE lub pokrewnych w OII/OIIFL nie gwiżdże.
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zadariusz1
      Rider
      • 2011
      • 543
      • Octavia III (5E3)
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

A tam gadanie ja w swojej poprzedniej bkd kupiłem nową turbinę Garetta i ona od samego początku gwizdała ,byłem nawet autem w Iławie z reklamacją i okazało się,że niektóre turbiny po prostu gwizdają i nie jest to ich wada

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mowa tu jest o 1.9 TDI 105KM a one jeżeli są sprawne to nie gwizdają. 2.0TDI BKD to inna bajka.

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W moim przypadku od nowości nie gwizdało ale ostatnio słyszałem ciche gwizdy trwające około 1 s w momencie kiedy spadają obroty silnika przy zmianie biegu na wyższy. Teraz ich nie ma. Zastanawiałem się czy to jest od turbiny czy zespołu podciśnienia.
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez vaz Zobacz wpis
            ale ostatnio słyszałem ciche gwizdy trwające około 1 s w momencie kiedy spadają obroty silnika przy zmianie biegu na wyższy.
            To gwizd z zespołu podciśnienia. Jest to normalne, ale gwizdanie podczas przyspieszania lub w pewnym zakresie obrotów nie jest normą w sprawnej turbinie.

Komentarz

• Wapniaro
              Drive
              • 2017
              • 96
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A nie , to ja mam te same objawy co kolega vaz , wiec jest Oki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Komentarz

• Koron
                Classic
                • 2017
                • 25
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie również występuje gwizdanie turbiny przy zmianie biegów, 1.9 BKC 105KM. Podejrzewałem że może się kończyć ale w takim wypadku i tak sobie poczekam aż się skończy bardziej ewentualnie podjadę sobie gdzieś żeby zerknęli na tą turbinkę, widzę że nie jestem sam.

Komentarz

• Wapniaro
                  Drive
                  • 2017
                  • 96
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Robię w sobotę chiptunning , więc podejrzewam że wszystko wyjdzie na sprawdzaniu auta i potem przy pomiarach na temat mojego kochanego auta i turbo

Komentarz

• beaviso
                    Elegance
                    • 2010
                    • 767
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Obejrzyj turbo, monitoruj stan oleju. Jeśli jest sucho, oleju nie ubywa więcej niż dotychczas, a auto śmiga bez słabości - to jeździj. W ogóle nie przejmuj się pogwizdywaniem przy ostrym depnięciu (co innego - jęczeniem). I nie próbuj regenerować (de facto brać innej regenerowanej), bo będziesz żałował, że silnik stracił "dół" i turbo słabo wstaje.

A jeśli gwiżdże przy zmianie biegów (raptownym odjęciu gazu), to normalne. Nazwałbym to raczej stęknięciem, westchnieniem. Ten typ tak ma, co chwila za oknem mi coś stęka, patrzę, a to kolejne TDI się rozpędza.

M.
                    666 4U

Komentarz

• Wapniaro
                      Drive
                      • 2017
                      • 96
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Olej brało jak jeździłem na Castrolu , teraz odkąd wymieniłem filtry , rozrząd i olej na Motula , jest dużo lepiej a także oleju nie bierze

Komentarz

• Koron
                        Classic
                        • 2017
                        • 25
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Wapniaro, pochwal się ile po ripamie wyszło bo sam będę się zastanawiał, gdybym miał lepszą sytuację finansową pokusił bym się być może na już. Widziałem że idzie zrobić z 130/135 KM. Szczerze mnie gwizdanie mocno nie przeszkadza, obawiam się jedynie troche tego iż jestem posiadaczem samochodu od równego miesiąca i zaraz po kupnie leciałem trase 700km w jedną i spowrotem i zaraz po trasie przed samą turbiną ( wydaje mi się iż to z stamtąd) był olej i to nie tak mało, trochę obrzygało silnik. Zaraz po kupnie a przed trasą wymienialem olej na mobila 5W30 wraz z filtrami. Po trasie faktycznie na bagnecie troszkę uciekło ze stanu, ale nie dużo może 1/5 stanu. Od tego momentu jeżdżę na miejscu, kilka razy dałem mu porządnie, leciałem też trase 200 km i silnik suchuteńki, wcześniej dokładnie go wymyłem z kanału.

Komentarz

• Wapniaro
                          Drive
                          • 2017
                          • 96
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

140 wyszło bardzo fajna zmiana za 600zł
                          Załączone pliki

Komentarz

• Koron
                            Classic
                            • 2017
                            • 25
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

No to ładnie, no to się chwal chopie. Jakie odczucia z jazdy, co Ci powiedział na silnik na hamowni, mapa jest delikatna, tzn. taka żeby szło to w parze z żywotnością czy mocna. Jakaś różnica odczuwalna w spalaniu? GRATY!

Komentarz

• Wapniaro
                              Drive
                              • 2017
                              • 96
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zacznę od spalania, jeszcze nie jestem w stanie stwierdzić jak jest bo zrobilem raptem 40km , a nie patrzyłem szczerze na tymczasowe spalanie . Jeśli chodzi o różnicę między 105 a 140 koni , jest ogromna! Automatycznie zmienia się komfort jazdy, teraz auto wyprzedza na każdym biegu jak tylko dodam gazu , nie wtedy jak zredukuje bieg żeby złapał mocy. Chip jest zrobiony tak żeby nie był bardzo , a może nawet wcale, obciążeniem dla silnika. Natomiast komentarz gościa, który robił tunning ( a miał tego dnia same skody) , powiedział że silnik jest w bardzo dobrym stanie no ale ma na razie 103080 przebiegu, więc jak by nie był to by było coś nie tak.

Komentarz

Pracuję...