Zgrzyt, szuranie, obcieranie podczas jazdy, skręcania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smajler
    Rider
    • 2017
    • 658
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zgrzyt, szuranie, obcieranie podczas jazdy, skręcania

Hej, usłyszałem dzisiaj jakiś dziwny dźwięk jakby szurania, obcieraia z auta. Wyłączyłem radio i słyszałem dźwięk szurania, obcierania jakby klocek tarł o tarczę. Jak jeździłem na wyłączonym radiu z prędkością większą niż 50 nie słychać nic ale to pewnie z hałasu silnika i otoczenia. Jak toczę się około 30 to słyszę ale nie zawsze obciera. Czasem jadąc prosto cisza, jak skręcę dynamicznie w lewo/prawo do poszura i cisza. Pod autem nic nie wisi, hamulce działają więc zastanawiam się co to może być. Dźwięk wydaje mi się z przodu, z prawej strony. Na szybko wpadło mi do głowy, że może blacha za tarczę się przekrzywiła i obciera, ale wtedy by tarła cały czas. W tym tygodniu mam przegląd to będzie okazja wejść pod auto, może coś tam się urwało (na co zwrócić uwagę?), ale jak nie szura/obciera to auto zero objawów.
  • demmsi
    Elegance
    • 2011
    • 966
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Prawdopodobnie nic się nie oberwało ani nie zgięło. U mnie taki dźwięk powodował kawałek kamyka który dostał się między jarzmo hamulca a tarczę.
    Dopiero po zdjęciu zacisku (odkręceniu 2 śrub) zauważyłem drania, usunąłem i nastała cisza. Dźwięk był jakby jakiś metal obcierał o tarczę hamulcową.

Komentarz

• smajler
      Rider
      • 2017
      • 658
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

No tak mi się wydaje, że nic tam nagle na prostej drodze się nie popsuło. Na przeglądzie popatrzę w koła, ewentualnie wtedy wezmę się za demontaż. Rozumiem, że szczęka na imbus 7?

Komentarz

• mirekm71
        Ambiente
        • 2014
        • 143

U mnie tak jest po deszczu. Guma wydaje taki dźwięk. Teraz dodatkowo jak puszczam sprzeglo przy redukcji na zakręcie jest dźwięk tarcia i trzeszczenia. Stawiam na poduszkę skrzyni i trzeszczenie gumy bo w lecie tego nie ma a w zeszłym roku tez było w zimie. Jakby była awaria skrzyni to pewnie by roku nie przetrwała. Dzwiek pojawia się poniżej 10 stopni C.
        i o to mam na myśli
        Ostatnio edytowany przez mirekm71; 37548.

Komentarz

• smajler
          Rider
          • 2017
          • 658
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tutaj jest to dźwięk jakby klocek o tarcze szurał, jakby coś wpadło pomiędzy tarczę. Aktualnie problem nie występuje więc może jakiś syf wpadł. Poczekam do powrotu problemu

Komentarz

Pracuję...