Octavia RS 2.0 TDI 170 KM . Traci moc przy ciepłym silniku.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kosmo
    Classic
    • 2018
    • 4

Octavia RS 2.0 TDI 170 KM . Traci moc przy ciepłym silniku.

Witam ! Auto przy mocniejszym depnięciu na wysokich obrotach ma jakby czkawkę ( choć nie zawsze ) . Kilka razy zapaliła się kontrolka Spirala. Najpierw świeciła się nie mrugając. Wtedy silnik traci około 50 KM. Po ponownym odpaleniu gaśnie i auto idzie z powrotem jak dzikie. Ostatnio po przejechaniu 150 km zapaliła się i mrugała. Auto ponownie traciło moc. Ponownie odpalone , kontrolka gasła i auto jak nowe. Następny dzień zapaliła się po 8 km. Ponowne odpalenie gaśnie i zaraz znowu się zapaliła. Dodatkowo zapaliła się kontrolka check engine.
  • Kosmo
    Classic
    • 2018
    • 4

Kontrolka zgasła po dwóch dniach. Na komputerze wykazało Zacięta geometria turbiny. Przy przekręceniu kluczyka kontrolka check engine się świeci. Gaśnie po odpaleniu auta. Z tego co kojarzę to nie powinna się świecić. Auto idzie pięknie, bynajmniej na zimnym silniku. Dzisiaj sprawdzę na ciepłym. Czy to na pewno ta geometria ? Czy da się z tym jeździć ? Czy naprawa tego jest pilna ? Czy może po prostu brakuje mu długich tras i osadza się tam syf ? Pozdrawiam !

Komentarz

• Kosmo
      Classic
      • 2018
      • 4

Kumpel mi dziś mówił że na 100 % to świece są słabe i wystarczy je wymienić. Chyba od tego zacznę . P.S. Myślałem że na tym forum ktoś miał podobny problem a nie że sam sobie będę odpowiadał :P

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Check pali się na zapłonie gaśnie po odpaleniu.
        spirala niekoniecznie oznacza świece, może również dotyczyć przewodów podciśnienia jak i głupiego czujnika stop
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Kosmo
          Classic
          • 2018
          • 4

Wiem, ale gdyby dotyczyła stopu to moc by nie spadała

Komentarz

Pracuję...