Brak pewnej "skrzynki" obok filtra powietrza 2.0 tdi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anonimwitamy
    Classic
    • 2018
    • 4

Brak pewnej "skrzynki" obok filtra powietrza 2.0 tdi

Witam mam octavie z silnikiem 2.0 tdi 140 km. Kupiłem ją kilka dni temu w Niemczech. Zastanawia mnie czego mi brakuje w zaznaczonym miejscu na obrazku "Brak1". Posiedziałem w internecie i widze, że jest to takie pudełko (zdjęcie "jest2"). Co to jest Panie i Panowie? Coś od turbiny? Czemu tego nie było? Turbina trochę pracuje jakbym miał zamontowany blow off. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
    Załączone pliki
  • Nedar
    Ambiente
    • 2009
    • 209
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam.
    To coś to wlot powietrza do filtra, który pozwala zasysać zimne powietrze od przodu grilla. Tylko i wyłącznie.
    Można bez tego jeździć i nie ma to wpływu na mechanikę silnika. Teoretycznie po założeniu tego elementu powinieneś odczuć wzrost dynamiki pojazdu (zimniejsze e powietrze do więcej jego w cylindrze). W praktyce nie wiem czy będzie to odczuwalne.
    Brakuje Tobie trzech elementów. Poszukaj tych elementów do diesla na Alledrogo (w benzyniakach elementy te są trochę inne konstrukcji i nie pasują p2p).
    ScreenHunter_192 May. 30 06.10.jpg

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10990
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

założenie tej puszki powinno też wytłumić szumy powietrza z dolotu
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• dawik29
        Classic
        • 2017
        • 5
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Przy okazji, może mi ktoś podać numer części oznaczonej jako 11 na rysunku? Ewentualnie podać w której grupie znajdę to w etce online.

edit:

Znalazłem. Dla potomnych:
        • 1K0 805 965 J
        Ostatnio edytowany przez dawik29; 44746.

Komentarz

• anonimwitamy
          Classic
          • 2018
          • 4

Hmm, no dobra. Jak wiadomo Niemcy to "mistrzowie wiejskiego tuningu". W paru autach miałem jakieś małe przeróbki jeśli chodzi o wygląd auta z zewnątrz i wewnątrz, więc... Po co to Niemiec zrobił? Zmienia to jakoś mocno dźwięk? Czy może jeszcze coś innego? Nedar napisałeś, że teoretycznie powinno to zmienić dynamikę auta, więc Niemiec pewnie by tego nie usuwał, ciekawe. ;p

Komentarz

Pracuję...