Jakiś czas temu w drodze na spota skończyło mi się turbo. Pękła ośka - jeden wirnik wbił się w kata, a drugi zrobił spustoszenie w korpusie. Turbo oddałem do regeneracji do zaufanej firmy. Wymieniono wszystkie bebechy, włącznie z korpusem. Bo założeniu okazało że jest problem podczas przyśpieszania. Samochód podczas przyspieszania od 2k do 2,5k obrotów „kotłuje w sobie” potem jest czarna chmura i przyspieszenie. Odpiałem podciśnienie z egr i rzadziej to się dzieje, ale całkowicie nie ustąpiło. Błędami żadnymi nie rzuca. Problemem może być program, który źle wysterowuje dawkę paliwa i turbo? To że cały układ dolotowy był porządnie wymyty, chyba nie muszę dodawać.
Problem po regeneracji turbiny.
Zwiń
X
-
Jeszcze nie widziałem żeby turbo wróciło z regeneracji i było dobrze wyregulowane. Sztanga za krótka to najpewniej. Przepływomierz coś mało pokazuje. Albo padł albo jest dziura w dolocie miedzy przepływomierzem a turbo, albo EGR się nie domyka(tu bym obsatwiał). Najpierw zająć się niską wartoscia przepływu potem ewentualną regulacja turbo.
Komentarz
-
-
Hej,
Jak auto po programie a z twoich postów wynika, że tak to po wymianie turbiny należy jechać a korektę, ja po wymianie swoje turbiny , też miałem podobne znaczy nie było czarnych bąków ale auto nie za bardzo chciało jeździć, dopiero po korekcie wróciło do starego wigoru, notabene to powinni Ci powiedzieć w warsztacie gdzie robiłeś naprawę.
Przy okazji korekty tuner powinien przeprowadzić diagnostykę i jak będzie coś nie tak to powinien Tobie i tym powiedzieć, żebyś wiedział co należy naprawić/wymienić.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81 Zobacz wpisauto jest po programie wiec może mieć wyłączona przepływke ,najpierw trzeba zrobić porządek z doładowaniem zeby można było powiedzieć coś konkretnego na temat przepływki .a wskazania przepływki są zależne od doładowania .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81 Zobacz wpiszrób jeszcze raz logi z bloku 3 11 od 1500-4000 obrotów .przepływka cos mało pokazuje ja na takie doładowanie .wydaje mi sie ze może byc potrzebna korekta ustawienia geometri
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81 Zobacz wpispo logach wygląda ze masz źle wyregulowana geometrie albo turbo jest źle zrobione . wydłuż sztange o 1,5 obrotu i powtórz logi .
Komentarz
-
-
-
Komentarz