Hej wszystkim mam do Was pytanie. Otóż od pewnego momentu obserwuje w swojej Octavii 2 RS spadek mocy. Jeździ tak jak zwykła Skoda. Wizyta u mechanika zakończyła się diagnoza: uszkodzony wastegate w pozycji otwartej. Moje pytanie jest takie czy to tylko to może być przyczyną? Oraz drugie ważniejsze czy jazda z tym stanowi jakieś poważne zagrożenie dla mojej maszyny? Mam zamiar i tak wymienić w ciągu miesiąca może dwóch turbo i się zastanawiam czy jest sens to naprawiać.

Spadek mocy 2.0 tfsi. Wastegate

Zwiń

X
- 

Przyczyną jest wyrobienie się ramienia w stronie gorącej turbo i underboost P0299 czyli za słabe doładowanie przez uciekające spaliny przez zacięty zawór WG i brak odpowiedniego ciśnienia w zimnej stronie, opcje są dwie, chiński kolektor, albo naprawa istniejącego.zagrożenia nie ma, ale będziesz jeździł w trybie awaryjnym, czyli tdi 90hp.ANTY MECHANIK YT
 - 
 - 

. Masz jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Jestem właśnie przed wyborem , czy kupić chińczyka czy naprawiać stary. silnik co prawda inny ,ale problem ten samZamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpischiński kolektor,
Komentarz
 - 
 - 

kupiłbym inne turbo i przełożył ori nie uszkodzony kolektor, te chińczyki nie wiadomo ile pociągną.Zamieszczone przez boonsaw Zobacz wpis. Masz jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Jestem właśnie przed wyborem , czy kupić chińczyka czy naprawiać stary. silnik co prawda inny ,ale problem ten sam
ANTY MECHANIK YT
Komentarz
 - 
 - 

Jak jeszcze nie kupiłeś to zobacz tutaj: https://www.turbosprezarki-nowe.pl/s...x_03c1457.htmlZamieszczone przez boonsaw Zobacz wpis. Masz jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Jestem właśnie przed wyborem , czy kupić chińczyka czy naprawiać stary. silnik co prawda inny ,ale problem ten sam
kupiłem od nich, przełożyłem i śmiga. U mnie padło wastegate przy 110k.
Octavia II, 2011, Ambiente
Komentarz
 - 
 - 

Szkoda ,że nie widziałem tej oferty wcześniej bo chyba bym się zdecydował. Ja poszedłem inna drogą znalazłem zakład metalurgiczny i tam spece wspawali nową tuleje i dopasowali dźwignie. Całość wyszła mnie 250zł. Póki co smiga super, ale zrobiłem dopiero 4000km zobaczymy ile to wytrzyma. Co nowe to noweZamieszczone przez karum1 Zobacz wpisJak jeszcze nie kupiłeś to zobacz tutaj: https://www.turbosprezarki-nowe.pl/s...x_03c1457.html
kupiłem od nich, przełożyłem i śmiga. U mnie padło wastegate przy 110k.
Komentarz
 - 

Komentarz