Spadek mocy 2.0 tfsi. Wastegate

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Abadon
    Classic
    • 2019
    • 9

Spadek mocy 2.0 tfsi. Wastegate

Hej wszystkim mam do Was pytanie. Otóż od pewnego momentu obserwuje w swojej Octavii 2 RS spadek mocy. Jeździ tak jak zwykła Skoda. Wizyta u mechanika zakończyła się diagnoza: uszkodzony wastegate w pozycji otwartej. Moje pytanie jest takie czy to tylko to może być przyczyną? Oraz drugie ważniejsze czy jazda z tym stanowi jakieś poważne zagrożenie dla mojej maszyny? Mam zamiar i tak wymienić w ciągu miesiąca może dwóch turbo i się zastanawiam czy jest sens to naprawiać.
  • HAKSIU
    Ambiente
    • 2016
    • 155
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Przyczyną jest wyrobienie się ramienia w stronie gorącej turbo i underboost P0299 czyli za słabe doładowanie przez uciekające spaliny przez zacięty zawór WG i brak odpowiedniego ciśnienia w zimnej stronie, opcje są dwie, chiński kolektor, albo naprawa istniejącego.zagrożenia nie ma, ale będziesz jeździł w trybie awaryjnym, czyli tdi 90hp.
    ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• Abadon
      Classic
      • 2019
      • 9

Tryb awaryjny mi akurat nie przeszkadza i tak mam zamiar wymienić całe turbo na to od S3. Wielkie dzięki za pomoc

Komentarz

• boonsaw
        Rider
        • 2015
        • 260
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis
        chiński kolektor,
        . Masz jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Jestem właśnie przed wyborem , czy kupić chińczyka czy naprawiać stary. silnik co prawda inny ,ale problem ten sam

Komentarz

• HAKSIU
          Ambiente
          • 2016
          • 155
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez boonsaw Zobacz wpis
          . Masz jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Jestem właśnie przed wyborem , czy kupić chińczyka czy naprawiać stary. silnik co prawda inny ,ale problem ten sam
          kupiłbym inne turbo i przełożył ori nie uszkodzony kolektor, te chińczyki nie wiadomo ile pociągną.
          ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• karum1
            Drive
            • 2017
            • 44
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez boonsaw Zobacz wpis
            Jak jeszcze nie kupiłeś to zobacz tutaj: https://www.turbosprezarki-nowe.pl/s...x_03c1457.html

kupiłem od nich, przełożyłem i śmiga. U mnie padło wastegate przy 110k.

Octavia II, 2011, Ambiente

Komentarz

• boonsaw
              Rider
              • 2015
              • 260
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez karum1 Zobacz wpis
              Jak jeszcze nie kupiłeś to zobacz tutaj: https://www.turbosprezarki-nowe.pl/s...x_03c1457.html

kupiłem od nich, przełożyłem i śmiga. U mnie padło wastegate przy 110k.
              Szkoda ,że nie widziałem tej oferty wcześniej bo chyba bym się zdecydował. Ja poszedłem inna drogą znalazłem zakład metalurgiczny i tam spece wspawali nową tuleje i dopasowali dźwignie. Całość wyszła mnie 250zł. Póki co smiga super, ale zrobiłem dopiero 4000km zobaczymy ile to wytrzyma. Co nowe to nowe

Komentarz

Pracuję...