Octavia II 1,6 BSE głośne hydropopychacze po remoncie głowicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tramt
    Classic
    • 2017
    • 5
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Octavia II 1,6 BSE głośne hydropopychacze po remoncie głowicy

Witam Kolegów
    Wiem że temat hydropopychaczy był omawiany, ale wyszukiwarka nie działa i nie mogę znaleźć żeby się podpiąć
    Poza tym wątki te dotyczyły fabrycznych wad u mnie było wszystko OK do czasu remontu głowicy. A raczej dwóch tygodni po remoncie kiedy zaczęły się problemy. Otóż:
    Posiadam Octavie II z 2011 1,6 BSE przebieg 320tyś
    Jesienią zrobiony kapitalny remont głowicy, a przy przebiegu 240tyś robione panewki i pierścienie. Brał olej. Teraz nie bierze.
    Aktualnie po odpaleniu przez ok. 30 sekund wszystko jest ok. następnie zaczynają dzwonić hydropopychacze. Cichną po pełnym nagrzaniu silnika.
    Jest coraz gorzej. Coraz dłużej trzeba czekać na wyciszenie .
    Błędów brak
    Ciśnienie oleju na gorącym silniku - książkowe. Olej 5W40 Castrol
    Zakład robiący remont głowicy sugeruje wymontowanie jej i przesłanie celem sprawdzenia i wymiany hydropopychachy ( nie wymieniali?, wadliwe???)
    Wydaje mi się że to ślepa uliczka, zwłaszcza że demontaż głowicy to nie 5 minut. Hydropopychacze nie trzymałyby ciśnienia na ciepłym, rzadszym oleju a nie na zimnym. Problem chyba leży w ciśnieniu oleju tej części silnika, przytkanym kanale, zaworze zwrotnym pompy olejowej. Sam nie wiem. Nie mam pomysłu. Jaka jest Wasza opinia?
    W międzyczasie przeczyszczę jeszcze smok w misce olejowej
    Jacek
  • smajler
    Rider
    • 2017
    • 658
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tramt myślisz, że przy nalocie 320 kkm popychacze będą igła? Wg. mnie zakład, który robił ci remont góry silnika powinien wymienić hydropopychacze bo one poprostu się zużywają. Zapytaj zakładu czy wymieniali, w sumie powinieneś widzieć to na fakturze. Może też być problem z pompa, bo generalnie powinno być tak, że po odpaleniu głośno aż popychacze dostaną olej, wtedy nastaje cisza no chyba, że poprostu są już luzy. Ale nie powinno być tak, że na starcie autko ciche a po chwili popychacze stukają. Takie moje zdanie.

Komentarz

• Tramt
      Classic
      • 2017
      • 5
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za odpowiedź.
      Oczywiście przy remoncie kapitalnym głowicy i tym przebiegu popychacze powinny być bezwzględnie wymienione. I według zakładu który to robił były. Sprawdzone też były luzy na gniazdach popychaczy. Ale czy na pewno?
      Przestroga dla robiących remont kapitalny. Oddaje się do sprawdzonego zakładu niech zrobią od początku do końca, na swoich częściach i dają na piśmie gwarancję. Jak coś jest nie tak, to niech sami z tym bujają. Jest to prawda oczywista, ale w praktyce jak widać bywa różnie. Zwłaszcza jak lubi się dłubać.
      Ja się poddaje i oddaje samochód do poleconego zakładu. Może coś wymyślą.

Komentarz

Pracuję...