myślę że liczy się zamiłowanie do marki,chęć spotkania i koleżeńska pomoc
[O2] swieci kontrolka oleju
Zwiń
X
-
[O2] swieci kontrolka oleju
witak kolegów
problem jest taki; od jakiegos czasu zapala mi sie kontrolka oleju pomimo ze poziom jest ok.
podniesienie klapy silnika resetuje problem ale tylko na jakis czas.
i znow to samo. na komputerze nie wyskakuje zaden blad.
czy ktos wie co sie dzieje?
czy czujnik oleju jest walniety?
-
-
Witam.
Podepnę się pod temat.
W moim szkodniku podobne objawy i szukam odpowiedzi co robić.
Zimno się robi i nie chce mi się grzebać cały dzień pod autem,choć bardzo lubię sam coś zrobić w miarę możliwości.
Liczę na odpowiedź kogoś kto zwalczył ten problem.To ptak? To samolot? Nie to skoda!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robertobadziojarro2000, ja nadal jezdze z tym problememILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
jak ktoś nie dotarł do tematu to wpadłem na to przypadkiem na (SCP). Ponoć w O2 w przedniej belce jest czujnik otwarcia pokrywy silnika (to nie jest dziwne), jednak jeśli pomimo prawidłowego POZIOMU oleju w silniku, kontrolka się zapala a po sprawdzeniu stanu dziwnie gaśnie bez dolewanie to przyczyną może być zanieczyszczony czujnik otwarcia pokrywy silnika. Ten czujnik przy zamykaniu maski kasuje błąd na pulpicie!
Komentarz
-
-
Panowie, ale ten czujnik maski nie ma wiele wspólnego z poziomem oleju. Kontrolka zapala się ( w normalnych warunkach, czyli gdy wszystko jest sprawne ) kiedy poziom oleju jest jeszcze w dolnym DOPUSZCZALNYM zakresie. Oznacza po prostu "mam niski poziom oleju" ( nie za niski czy brak ciśnienia ) " i byłoby fajnie jakbyś go dolał". To jest kontrolka informacyjna. Nie wymaga natychmiastowego wyłączenia silnika itp. Po prostu wypada się gdzieś zatrzymać, skontrolować poziom oleju i jeśli mamy zapas to dolać. Jak nie mamy to po prostu jedziemy dalej starając się nie "żyłować" na maksa silnika ( np. kilka godzin ciągłej jazdy po autostradzie ) a jak na jakiejś stacji trafimy na nasz olej to po prostu dolewamy. Czujnik maski jest po to, żeby informować komp auta, że maska jest otwarta co pociąga za sobą odpowiednie procedury w zależności od stanu auta, np. zatrzymanie pracy wycieraczek, włączenie syreny alarmu, zapalenie lampki informującej o otwarciu itd. Podobno wpływa też na przedłużenie okresu QG1, ale to niesprawdzona informacja. Po prostu w VW ktoś sobie wymyślił, że jak zapali się kontrolka poziomu oleju, to każdy normalny kierowca zatrzyma się, otworzy maskę ( co wykryje czujnik ) i sprawdzi poziom oleju. Co zrobi dalej ( doleje czy oleje ) to już jego sprawa, komp daje mu te 100km spokoju. Jak dolał to kontrolka się więcej nie zapali, a jak nie dolał ( albo prędzej nie dolała ) to za te 100km komp znów się przypomni, może trafi na innego kierowcę co się zlituje :diabelski_usmiech .
Jeśli czujnik w klapie byłby uszkodzony to na szafie cały czas świeciła by się kontrolka jej otwarcia. Jak się nie świeci, to psikanie i czyszczenie czujnika jest niepotrzebne i nic nie wnoszące.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Panowie, ale ten czujnik maski nie ma wiele wspólnego z poziomem oleju. Kontrolka zapala się ( w normalnych warunkach, czyli gdy wszystko jest sprawne ) kiedy poziom oleju jest jeszcze w dolnym DOPUSZCZALNYM zakresie. Oznacza po prostu "mam niski poziom oleju" ( nie za niski czy brak ciśnienia ) " i byłoby fajnie jakbyś go dolał". To jest kontrolka informacyjna. Nie wymaga natychmiastowego wyłączenia silnika itp. Po prostu wypada się gdzieś zatrzymać, skontrolować poziom oleju i jeśli mamy zapas to dolać.ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomus7Można zgodzić się z tym co piszesz tylko jak wytłumaczyć fakt, że autu ma stan oleju a kontrolka się zapala? (zaznaczam nie u mnie) ale pytam z ciekawości :?:Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz