[O2] Wibracje przy ok 110-120 km/h

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kristofokles
    Drive
    • 2010
    • 92

Rady

elektor miałem taką przypadłość w poprzednim aucie (Hyundai Accent 2001 rok). Wymieniali: tarcze, klocki, koła, bębny, szczęki i cały czas to samo - wibracje powyżej 100 km/h i drgania przy hamowaniu. Dopiero mechanizator starej daty poradził mi aby zrobić tak: lekko liznąć (przetoczyć) tarcze ale na aucie!!! potem jechać do wulkanizacji i wyważyć koła dynamicznie czyli też na aucie. Po tych zabiegach jak ręką odjął i do końca eksploatcji nie było żadnych problemów przy prędkościach powyżej 100 km/h. Ani z hamowaniem ani z wibracjami. Pozdrawiam

Komentarz

• elektor
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 135

Wiec mały update....

Tarcze i klocki przedniej osi wymienione na całkowicie nowe.
      Opony wyważone.

Niestedy drgania przy ok 110 km/h dalej są.

Z porad i innych wątków wynikałoby że mam kilku podejrzanych :
      - przegub wewnętrzny półosi (szczególnie od strony skrzyni)
      - półos
      - koło dwumasowe

Zawziąłem się i musze te drgania zlikwidować, tym bardziej że nie są od nowości. (pojawiły sie w wakacje)

Może jeszcze ktoś mógłby coś doradzić ?

aha, czasem mam wrażenie, że przy jezdzie po łuku w prawo drgania są jakby bardziej wyczuwalne...

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

elektor, może piasta poszła jak na zakręcie czuć :|

Komentarz

• wrc.mm
          Classic
          • 2011
          • 4

Myślę kolego , że na zakręcie wchodzi do pracy mechanizm różnicowy i przeguby . wymień przeguby wewnetrzne , proponuje oba ( L I R) bo powinno sie takie rzeczy wymieniać parami.
          Powinno ustąpić.

Też mam teorie co do " przetaczania tarcz " myśle panowie ,że to nie chodzi o to co ktoś wcześniej pisał jak za czasów PRL-u ,a jedynie o pozbycie sie z tarczy wyrytych żłobów od klocka słabszej jakosci. to są naprawde setne cześci milimetra. Ale zgadzam sie , że powinno sie zakładać nowe tymbardziej , że nie ma kłopotów z kupmem .
          A tarcze dostają najbardziej po dupie jak w czasie trasy wjedziemy z gorącymi hamulcami ja myjnie albo ! karcher! i strzał strumieniem zimnej wody po kole , gdzie widac tarcze , bicie po takim czymś pewne ,

Komentarz

• gorzu
            Drive
            • 2012
            • 87

witam, mam podobny problem, przy prędkości ok. 120-140km/h, przy wciskaniu pedału gazu odczuwalne są lekkie bicia na pedale gazu (nie mylić z drganiem pedału), myślałem że to dwumasa ale została wymieniona wraz ze sprzęgłem i dalej to samo, dodam że jakiś czas temu wymieniałem poduszkę silnika, ale nie orientuje się dokładnie która to była (prawdopodobnie tylna górna), stąd moje pytanie: ile jest poduszek na silniku w Octavia II?

Nie dawało mi to spokoju i podjechałem dzisiaj na trzepaki, okazało się że mam lekkie luzy na sworzniach przednich wahaczy, oraz silnik niepokojąco 'chodził' na boki, czyli wszystko wskazuje na walniętą poduszkę silnika prawdopodobnie z lewej strony (siedząc za kierownicą), silnik na trzepakach wyraźnie 'dobijał'. Czy przy dużych prędkościach = wysokie obroty, silnik dobija i przenosi drgania wyczuwalne np. na pedale gazu? jest to możliwe?? :wink:
            p.s jak wygląda lewa poduszka silnika? (siedząc za kierownicą)

Komentarz

• motoskoda
              Drive
              • 2013
              • 50

U mnie trzepało całym autem, podobna sytuacja, ponad 100wkę na liczniku, ustawienie zbieżności pomogło

Komentarz

• gorzu
                Drive
                • 2012
                • 87

motoskoda, ale ja byłem pod autem na trzepakach i widziałem jak masakrycznie na boki lata silnik , więc pewnie któraś poduszka na 99% :wink:

Komentarz

Pracuję...