nie co do tego to nie zauważyłem czegos niepokojącego ale pewniej jak hamuje 1/3 to jakaś róznica bedzie. Ja tez sadze ze coś z jakościa tarcz pojechali bo jak widac nie jestem jedyny z takim problemem.
tarcze hamulcowe -tył (bardzo nierówne) - przebieg 5kkm
Zwiń
X
-
Mysle ze nie ma jakiejs tragedii, po prostu zostaly zastosowane gowniane materialy w postaci tarcz / klockow i przy wymianie bedzie trzeba "oryginalne" omijac szerokim lukiem i skupic sie na innych markowych
Ale moze warto zainteresiwac sie tym tematem i niech kazdy kto ma watpliwosci co do wycierania sie tarcz wpisze sie w tym poscie, moze faktycznie jest to sytuacja jak w terkoczacych pompach w 1.4 TSI i trzeba cos z tym zrobic
Komentarz
-
-
A ja mysle, ze czas zaczac uzywac hamulcy, a nie muskac i mowic ze klocki starcza na cale zycie auta.
Mozna tez zaczac uzywac hamulca recznego w trakcie jazdy.
Szuranie to slychac wlasnie w momencie jak klocki sie koncza, albo jak ta rdza nie chce zejsc z calej powierzchni tarczy, bo nikt nie wywarl wystarczajacego nacisku na hamulec.
50% to mocno ryzykowne stwierdzenie, moze zrob foto :idea:
Komentarz
-
-
Witam byłem w serwisie oglądali tarcze i wysłali zdjęcia z opisem do centrali.Dostałem dziś odpowiedz negatywną twierdzą że to przez zimę,sól na drodze robią się wżery na tylnych tarczach.[zużycie eksploatacyjne nie wada materiału]. Jak mi się uda to wrzucę zdjęcia.Wydaje się mi to trochę dziwne w życiu miałem parę aut ale takie coś widzę poraz pierwszy po takim przebiegu.Nie wiem czy warto walczyć komplet w sklepie [tarcze,klocki] kosztuje 300zł ponoć dobrej jakości.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dareks281Witam mam przejechane 13tyś km i tylne tarcze też w fatalnym stanie hamują około 50% powiechrzni.Zobaczyłem to dopiero teraz przy wymianie kół na letnie.Od pewnego czsu przy hamowaniu słychać było szuranie. Auto mam z czerwca 2009r czy mam szanse na jakąś wymianę gwarancyjną.
13 tys.km przez 22 miesiące? to żaden przebieg. Każde auto jak postawisz na 2 tygodnie to tarcze robią się brązowe. Idąc tym tropem - polecam sprawdzenie opon, jak one wyglądają? Guma jakaś zdarta, przybladła, brudna. Trzeba akcję serwisową uruchomić!
Wybaczcie ironię ale gdzie indziej czytam, że jak auto jedzie i jest wyłączona dmuchawa to wieje wiatr przez nawiew. Autor pyta czy tak ma być czy może to wada... Ludzie, czy wy to poważnie piszecie? Czy tylko macie dużo czasu i myślicie, co by tu nasmarować na forum żeby zaistnieć...
Ja powinienem narzekać na odpryski lakieru na przodzie, brud między drzwiami a słupkami pomimo że są tam uszczelki, branie oleju przez silnik, czujnik deszczu który nie zawsze wtedy uruchamia wycieraczki kiedy ja tego chcę, notorycznie brudne ręce po otwarciu pokrywy silnika - i to wszystko w 3 miesięcznym aucie!
Na szczęście mam wyobrażenie jak działa każdy podzespół w samochodzie.
Zacznijcie jeździć i nie oglądać za bardzo auta. Szerokości.zabawa zaczyna się od 2 tys. obr/min
Komentarz
-
-
dareks281, 1,8 TSI to nie taki "mniejszy silnik" :diabelski_usmiech .
Zamieszczone przez rkbwicher69, jakbys przeczytal dokladnie temat nie musialbys strzepic sobie palcow na klawiaturze. Nikt nie ma pretensji o brudne tarcze, ale jesli wg ciebie rowki wielkosci paznokcia w tarczach hamulcowych przy przebiegu paru tys km jest ok to ja nie wiem co nie jest
Od jakiś dwóch tygodni kilka razy dziennie ( jak mi się przypomni ) "uskuteczniam" hamowanie ręcznym przy dojeżdżaniu do świateł ( oczywiście noga na hamulcu i stopy świecą ) i muszę powiedzieć, że widać poprawę. Tarcze zrobiły się trochę równiejsze, ale jeszcze muszę podziałać, żeby było tak jak chcę...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkb... ale chyba nie na tym to polega zeby katowac hamulce by miec normalne tarczeJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
IMO ścieranie częściowe na obwodzie upatrywałbym w nierównym dociskaniu klocka do tarczy, czyli winnym będzie tłoczek, natomiast bruzdy - efektem nierównej twardości klocka na powierzchni. Opinię wyrażam na podstawie użytkowania innego samochodu w przeszłości w pracy. Objawy takie same i to tylko dla jednej tarczy z tyłu, Wymiana tarczy, klocków i gruntowne przeczyszczenie całego zacisku spowodowały prawidłowe ścieranie bez bruzd na całej powierzchni obwodu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Od jakiś dwóch tygodni kilka razy dziennie ( jak mi się przypomni ) "uskuteczniam" hamowanie ręcznym przy dojeżdżaniu do świateł ( oczywiście noga na hamulcu i stopy świecą ) i muszę powiedzieć, że widać poprawę. Tarcze zrobiły się trochę równiejsze, ale jeszcze muszę podziałać, żeby było tak jak chcę...
Kolejna sprawa - jak ktoś nie jeździ codziennie, to tarcze rdzewieją i to w każdym samochodzie, niezależnie od marki w tej klasie. Podczas hamowania hamulcem nożnym większy nacisk na jezdnię wywierany jest przez przednie koła, toteż tam hamulce są mocniej obciążone i lepiej ścierają tworzącą się rdzę. Aby i tylne tarcze lśniły blaskiem, trzeba po prostu co jakiś czas mocniej przyhamować. Hamulca ręcznego też trzeba używać aby utrzymać go w dobrej kondycji i aby sprawdzać, czy jeszcze działa, tak by nie zawiódł nas w potrzebie.Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz