abstinent, też leje Motul i dolewam na zapas żeby stan był lekko ponad połowę. Dużo zależy też od stylu jazdy. PDki już tak mają ale jakbym musiał między przeglądami wlać więcej niż 0,8 l to już bym się zastanawiał
[O2] Bierze olej????
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Eidos71Kpiną jest wypowiedź pracownika autoryzowanej stacji jednej z francuskich marek. Na pytanie, czy normalnym jest, że silnik nowego autka "wypija" średnio 0,5 l oleju / 1000 km, pan odpowiedział, że trzeba się z tego cieszyć, gdyż stałe dolewki świeżego oleju pozwalają na stałe zachowanie pełnych własności smarnych oleju, co pozwala utrzymać silnik i turbinę w najwyższej formie :-) i pozwala nie pamiętać o dokładnych terminach wymiany oleju :lol: A może miał rację...? :wink:
W mojej octavii 1,6BFQ LPG na 10tkkm dolalem ok 0.3L co uwazam za rozsądna wartość. A autostrady? Owszem powodują ze silniki pociagna tam olej jesli z regułu kusi by jezdzić na 80% i wiecej całkowitej mocy/osiagów silnika, niewielu jak ja patrzy przez pryzmat economizera by auto nie paliło wiecej jak 7L/100 i szło na 2500 max na 3000obr/minOI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
Ja miałem pierwszą dolewkę po 8 tys. Przy codziennej jeździe w PL dolewam średnio co ok 3500- 4000 250ml do poziomu lekko powyżej pół bagnetu. Inna sprawa, że czujnik jest jakoś ostro ustawiony. Jak mam przegląd to potrafię dociągnąć do 7000- 8000 bez dolewki. Przy jeździe autostradą na wakacje musiałem dolewać już po 1800 a np dzisiaj dolałem i przejechałem autostradą ok 100km tak ok 160km/h i znów się zapaliło a na bagnecie jest odsłoniętych 5 linijek a wszystkich jest chyba 9
Średnio wychodzi mi ok 2L na 30000.
I pewnie TTTM.
Przebieg 108000
Komentarz
-
-
Skoda Octavia 1,6 8V - gubienie oleju
Drodzy koledzy mam Octavie z 2004 1,6 102km 75kw, auto ma dopiero 140tys km. i u mnie problem z olejem występuję od pewnego czasu nagminnie. Otóż na trasie Poznań-Warszawa 310km na autostradzie spala go od 3,4 poziomu do prawie minimum - w jedną stronę; srednia predkosc 140, Poznań-Piła-Poznań ok.320km znowu spalił tym razem z 3/4 na 1/4 srednia predkosc 110km,
Poznań- Katowice-Poznań znowu ubytek wielki,ale w żadnym przypadku nie zapaliła sie lampka!
Auto przed wyjazdem było u mechanika,aby spr.czy jakiegoś wycieku nie ma..sucho!! Zacieków,dziwnych śladów, ubytku płynu chłodniczego brak.
Co doradzacie sprawdzić??
Zalewam mobilem 5w40... czy przejście na Castrola rozwiąże problem? W niektórych
postach jest taka sugestia,iż pomaga..
Z tego co pamiętam pierwszy właściciel serwisował auto w Niemczech w aso skoda.
Tam chyba zalewali Castrolem...przynajmniej taka była kartka w silniku.
Komentarz
-
-
Nie ważne jest kto i czym zalewał silnik kiedyś. Możesz na poczatek spróbować zmiany oleju na lepszy bo ten mobil super 5w40 to nie przypominam sobie żeby ktoś polecał w wątku olejowym, do przeczytania którego Cię zapraszam bo można tam znaleźć napewdę dużo informacji na temat oleju. Wątek ma 190 stron, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26202
warto przeczytać wszystkie, na początek wystarczy ostatnie 20.
Komentarz
-
Komentarz