okioki, czy naprawdę tak łapią za prędkość we Włoszech :?:
turbina 1,8 TSI
Zwiń
X
-
turbina 1,8 TSI
Czy miał ktoś problem z turbiną w tym silniku? Mianowicie po ostatniej wizycie w ASO na przegladzie panowie stwierdzili, ze jest jakiś wyciek z turbiny(poci się) i zaprosili mnie na wizytę w celu sprawdzenia tego. Auto ma zrobione 40 tyś i generalnie nie jest katowane a turbina z reguły studzona po jezdzie na wyzszych obrotach. Co to moze byc, czy juz mam sie łapac za portfel, bo panowie z ASo powiedzieli mi ze najczarniejszy scenariusz to nowa turbina+robocizna=5000zł. Dodam, ze auto jezdzi normalnie, nie muli, nie kopci, nie bierze oleju, przyspiesza normalnie i w garazu nie ma zadnych plam pod spodem. Prosze o opinie.
Niestety auto po gwarancji
-
-
padero, a może ASO chce ciebie naciągnąć na koszty mówiąc iż coś się dzieje z turbiną :| jeżeli ocia nie kopci a jedynie puszcza siwego bąka przy odpalaniu to turbina będzie ok po olej w turbo może pochodzić prostu już z uszkodzonej odmy, silnik pracując na wysokich obrotach wytwarza duże podciśnienie w układzie olejowym i opary oleju są zasysane przez odmę w układ dolotowy i idzie do turbo,jeżeli odma jest już uszkodzona-nie spełnia swoich funkcji to wspomniane opary z olejem są zasysane do doloty przez co później wędruje on aż do turbo,w celu upewnienia się czy nie ma oleju w dolocie zdejmij gumowe kolano zaraz za EGRem i zobacz czy nie ma w nim oleju.ok
pozdroBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
tak prawde mówiac to podejrzewam ze próbuja cie naciagnac na wymiane turbiny . a u ciebie podejrzewam ze jest gdzies drobna nieszczelnoc w dolocie i pojawiły sie tam nie wielkia ilosc oleju która jest czyms normalnym poniewarz dostaje sie tam z odmy i zawsze turbina pusci minimalnie olej .wiec bym na twoim miejscu zmienił warsztat i naprawił nieszczelnosc i cieszył sie autkiemdiagnostyka vag 602-614-253
Komentarz
-
-
Mam podobny problem, w okolicach 60 tys. pojawiło sie pocenie na turbinie-zgłosiłem w ASO - odpowiedź SAP, że jest dopuszczalne niewielkie pocenie(co dla mnie jest bzdurą, pracuję w uszczelnieniach i wiem trochę na temat szczelności połączeń w różnych układach). Po jakimś czsie pojechałem ponownie do serwisu z tym problemem, okazało się że trzeba było dokręcic króciec który doprowadza olej do turbiny - 90 tys. już się nie poci, ale kapie - diagnoza - wymiana uszczelnienia, którego nie ma w ETCe. Czekam już miesiąc na kontakt z ASO. Narazie to tyle w tym temacie, acha turbina ma parametry ok. ta nieszczelności nie musi wpływac żle wpływac na smarowanie, niestety olej sobie kapie na tył silnika i półoś co nie wygląda zbyt dobrze.west OII FL Combi 1.8 Tsi
Komentarz
-
-
Ja juz po wizycie u mechanika, ktory stwierdzil ze faktycznie jest to tylko pocenie, nie wisi zadna kropla, wiec nie ma wycieku i nie nalezy sie tym przejmowac, bo jest to normalny (dopuszczalny) objaw. Myślę, ze moge mu wierzyc, bo jest to warsztat, ktory od lat uczciwie obsługuje skody rodziny i znajomych i nigdy nie było z nimi zadnych problemów, mowa o serwisie skody w Michałowie-Reginowie pod Warszawą. Takze narazie daje sobie z tym spokoj, za jakies pół roku wpadne na jakis podnosnik i zobacze jak to wygląda.
Komentarz
-
-
Odgrzewam kotleta i prosze o przeniesienie tematu do dzialu o2, moje 1.8 tsi cdaa , nieco ponad 2 lata i tylko 18tys przelotu, dzis "zmacalem turbo i jest lekko zapocone, dokladnie w ktorym miejscu nie wiem, ale chyba na wezu od zimnej strony. Jesto to tlusty nalot z kurzem, nic nie kapie, to normalne, czy trafilo sie lipne turbo??
Komentarz
-
-
Cześć,
Panowie co może być przyczyną, że turbina dobrze pompuje dopiero przy 2800 obrotach.
Powinna już dawać przy około 1400 obrotach na minutę.
Skoda Octavia 2 1.8 tsi.
Jest to odczuwalne podczas jazdy, kiedy obroty oscylują w granicach 3000 dopiero czuć że auto ciągnie.
byłem na hamowni i to mi potwierdzili
Komentarz
-
Komentarz