misiek^wro, "powinno" być P&P, skoro z S3 do O2RS było P&P :diabelski_usmiech
[O2] ... regulacja siły wspomagania układu kierowniczego O2F
Zwiń
X
-
[O2] ... regulacja siły wspomagania układu kierowniczego O2F
... naprowadzcie mnie jak zdublowalem watek, ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi.
Otoz mam wrazenie (albo i nie) ze od jakiegos czasu ciezej dziala mi wspomaganie kierownicy - porownalem z Octavia 2FL mojego kolegi i jest miedzy naszymi autami wyczowalna roznica. Dodam ze obaj mamy standardowe opony 205/55/16.
Stad pytanie - Czy ASO swoim komputerkiem diagnostycznym moze zwiekszyc sile wspomadania w O2FL?
Bylem z tym zapytaniem dwa razy w ASO i ... typowo - nie potrafia mi jednoznacznie odpowiedziec czy sile mozna ustawic w sterowniku czy nie. Ze wysla zapytanie itd itd.
Najbardziej zalezaloby mi zeby udalo sie to sile zwiekszyc do manewrowania przy malych predkosciach bo przy normalnej jezdzie jest OK.
-
-
zmiana natężenia /siły/ układu wspomagania
/dot. układu elektromechanicznego/
logujemy się do sterownika 44-Wspomaganie, następnie w Adaptacje - 10, w kanale 01 mamy mozliwość zaadaptowania 15 pozycji siły wspomagania /m. in. kilka pozycji normal, kilka MPV, tryb Sportowy, GTI, użytkownik - 1, 2 itp.../ dla przykładu powiem że u mnie na pozycji 15 kierownica kierowała niemalże sama
[ Dodano: Sob 24 Mar, 12 15:03 ]
a tutaj masz link ze zdjeciami
wow wr............
Komentarz
-
-
Witam,
przerabiałem ten temat i z przykrością stwierdzam że poprzez blok 44 nie ma możliwości zmiany siły wspomagania. Może się mylę, oby. W kilu serwisach uzyskałem info, że również oni nie mają możliwości zmiany tego parametru. Podane informacje na stronie Ross-Tech oraz na załączonym linku dotyczą starszych generacji układu wspomagania((
Mam wrażenie, że i u mnie wspomaganie kiery jest za słabe, wiec wszystkie wskazówki będą bezcenne.
Jeżeli komuś się udało samodzielnie zwiększyć siłę wspomagania vagiem w O2, bardzo proszę o dokładny opis, stawiam b.b.b.duże piwo
Pozdrawiam
Mariusz
Komentarz
-
-
Witam,
widzę, że nie ma chętnych na browara za wskazanie sposobu zmiany siły wspomagania w O2 Jednak jakby co, to obiecuję przesłać browara kurierem pod wskazany adres
Nie jest to takie proste, a przydało by się wielu.
Trusek jak się coś dowiesz z ASO, proszę daj znać, jak rozwiązałeś problem.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Niektóre modele aut grupy VW posiadają możliwość ustawienia siły wspomagania poprzez odpowiednie kodowanie:
[44] - steering assist
[07] - recode
Pojawi nam się okienko z aktualnym kodowaniem sterownika, zmieniamy cyfrę oznaczoną jako "x" w zakresie od 1-9
Przykładowe Kodowanie: 00140
Gdzie Zmieniamy: 001x0
2 = GTI
3 = Comfort
6 = Handicapped (very light)
00110 - Normalna siła wspomagania dla ciężkich wozów
00130 - Komfortowa wyższa siła wspomagania przy małych prędkościach dla ciężkich wozów
00140 - Normalna siła wspomagania dla lekkich wozów
00150 - Komfortowa wyższa siła wspomagania przy małych prędkościach dla lekkich wozów
00160 - Handicap - najwyższa siła wspomagania.
Ukończyć kodowanie funkcją [06].
Opis jest też tutaj:
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Witam,
dziękuję Kolego Eidos71 za odpowiedz. Zamieszczona procedura jest mi znana, jednak z własnego doświadczenia wiem, że nie można przy jej pomocy zmienić siłę wspomagania układu kierowniczego. System w O2 jest na tyle zablokowany że nie ma dostępu w bloku 44 do opcji zmiany siły wspomagania. Gdyby można było coś w tym temacie zrobić, byłbym szczęśliwym człowiekiem jak nikt
Tak na serio, to w październiku 2010 r. przerabiałem tą procedurę z jednym z naszych specjalistów z OCP przy pomocy VCDSa i nic. Jeżeli Kolega sprawdził podaną procedurę i udało się zwiększyć lub zmniejszyć siłę wspomagania kierownicy, to uprzejmie proszę o dokładne wskazówki oraz PrintSc. Może coś się zmieniła, a ja się mylę.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Potwierdzam instrukcję kolegi wow u mnie działa!
Logujemy się do sterownika 44-Wspomaganie, następnie w Adaptacje - 10, w kanale 01 mamy możliwość zaadaptowania 15 pozycji siły wspomagania
Miałem domyślnie ustawioną 1. Przy ustawieniu na 15 faktycznie kierownicą w miejscu można było kręcić tak delikatnie że nie były wyczuwalne żadne opory.
Teraz mam ustawione na 6 (chyba) już nie pamiętam i kieruję się po parkingach dużo lżej i przy wyższych prędkościach jest bardziej komfortowo, chyba że to tylko moje sceptyczne odczucie.
Komentarz
-
-
piotrban, Czy takie możliwości istnieją w 1 :?:ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
szkoda, szkoda :PILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzmiszka, i co zrobiłeś nowe nastawy u siebie? działa ?
dopiero dzisiaj sprawdziłem czy w moim aucie można zmienić siłę wspomagania kierownicy. Sprawa wygląda tak jak pisałem wcześniej, czyli kiepsko. Ku mojej rozpaczy, w mojej O2 nie ma w sterowniku 44 dostępu do Adaptacji – 10 również do Recode -07. Kolega potegat , z Jędrzejowa, który dość dobrze się orientuje w temacie ustawień VCDSem, próbował wpisać kody serwisowe 40168 oraz 11463 i nic. Dostęp do tej funkcji jest zablokowany. Być może jest jeszcze inny tajny/poufny kod serwisowy do tej funkcji. Jak ktoś z Kolegów przerabiał już ten temat i zna pięciocyfrowy kod, proszę o podanie.
Dzięki Paniowie Eidos71 , piotrban , wow za pomoc oraz info, a także wielkie podziękowania dla Kolegi potegat za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrbanPotwierdzam instrukcję kolegi wow u mnie działa!
Logujemy się do sterownika 44-Wspomaganie, następnie w Adaptacje - 10, w kanale 01 mamy możliwość zaadaptowania 15 pozycji siły wspomagania
Miałem domyślnie ustawioną 1. Przy ustawieniu na 15 faktycznie kierownicą w miejscu można było kręcić tak delikatnie że nie były wyczuwalne żadne opory.
Teraz mam ustawione na 6 (chyba) już nie pamiętam i kieruję się po parkingach dużo lżej i przy wyższych prędkościach jest bardziej komfortowo, chyba że to tylko moje sceptyczne odczucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miszkaZamieszczone przez cysterniarzmiszka, i co zrobiłeś nowe nastawy u siebie? działa ?
dopiero dzisiaj sprawdziłem czy w moim aucie można zmienić siłę wspomagania kierownicy. Sprawa wygląda tak jak pisałem wcześniej, czyli kiepsko. Ku mojej rozpaczy, w mojej O2 nie ma w sterowniku 44 dostępu do Adaptacji – 10 również do Recode -07. Kolega potegat , z Jędrzejowa, który dość dobrze się orientuje w temacie ustawień VCDSem, próbował wpisać kody serwisowe 40168 oraz 11463 i nic. Dostęp do tej funkcji jest zablokowany. Być może jest jeszcze inny tajny/poufny kod serwisowy do tej funkcji. Jak ktoś z Kolegów przerabiał już ten temat i zna pięciocyfrowy kod, proszę o podanie.
Dzięki Paniowie Eidos71 , piotrban , wow za pomoc oraz info, a także wielkie podziękowania dla Kolegi potegat za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam
MISZKA - udalo Ci sie ogarnac ta regulacje tego wspomagania?
Moze na zlocie bedzie ktos kto mial z tym zagadnieniem w eFL.
Komentarz
-
Komentarz