[O2] Stuk przy zmianie biegu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cocoac
    Classic
    • 2015
    • 1

No i ze tak powiem dupa
    Jakis czas temu autko przeszlo dosc powazna operacje wymiany napinacza lancucha pompy oleju. Bylo to jakis miesiac temu. Okazalo sie ze lancuch byl luzny i obcieral o obudowe silnika. :shock: Napinacz zostal wymieniony i autko jezdzilo jak zloto az do wczoraj
    Odpalam sobie radosnie pod praca i slusze znow znany juz odglos spod maski. Wscieklem sie ale okazalo sie ze tym razem jest nieco inaczej. Poprzednio taki metaliczny gruchot bylo slychac caly czas niezaleznie czy w trasie czy na postoju czy ciply czy zimny silnik. Obecnie slychac to ciszej niz ostatnio i tylko na zimnym silniku. Kiedy tylko przejade kilka km to przestaje :shock:
    Nie mam pojecia co sie dzieje? Raczej watpie by znowu padl napinacz bo przeciez nowy byl wsadzony.
    Poza tym problem ustepuje po zagrzaniu silnika :|
    Mozliwe zeby lancuch sie wyciagnal? Ale wtedy tez nie tlumaczy to faktu ze problem znika po zagrzaniu.
    Macie jakis pomysl??? lacze
  • raphx
    Classic
    • 2013
    • 3

Witam,
    To mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie chciałem się przywitać. Szukałem trochę na necie ale wszystkie podobne problemy dotyczyły starych samochodów.
    A więc przejdźmy do problemu:

Problem dotyczy samochodu octavii 2 FL z silnikiem 1.4 TSI, samochód jest eksploatowany ok 4 miesięcy na liczniku jest ok 4000 km.

Przy zmianie biegu z 1-2 i 2-3 słychać dziwny stuk (przy normalnym operowaniu pedałem sprzęgła i gazu). Tak jakby zaprzęgniecie skrzyni biegów. Dzieje się to przy początku jazdy i temp zew. < 0. Zauważyłem też że po zmianie biegu i puszczeniu wszystkich pedałów nic nie słychać. Dopiero dodanie gazu generuje ten stuk (bez trzymania sprzęgła).
    W momencie w którym problem występuje, można go próbować wyeliminować poprzez dodanie większej ilości gazu.

Byłem z tym w serwisie, ale akurat u nich nic nie stukało i nic nie stwierdzili.

Co może być przyczyną? Czy może to być coś poważnego?

Komentarz

• rodro
      Ambiente
      • 2010
      • 238
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W mojej octavii również pojawia się taki stuk i w podobnych warunkach. Mam wrażenie, że jest generowany przez układ wydechowy. Wybieram się z tym do ASO.

Dzisiaj przysłuchiwałem się tym puknięciom - nie pojawiły się zaraz po ruszeniu, a dopiero po ujechaniu kilkuset metrów i kilkakrotnej zmianie biegów. Dodatkowo stukanie usłyszałem przejeżdżając przez bardzo wyboisty przejazd kolejowy. Bardzo delikatne puszczanie sprzegła nie powoduje stukania.

Komentarz

• raphx
        Classic
        • 2013
        • 3

Wydaje mi się że u mnie ten dźwięk pochodzi to ze skrzyni biegów, ale spróbuje się dokładniej przysłuchać.
        Napisz po wizycie w ASO co ci powiedzieli.

[ Dodano: Sro 13 Lut, 13 09:09 ]
        Dzisiaj przy -1 st. C też stukało na początku jazdy, jednak dźwięk pochodzi z okolic skrzynii :/

Komentarz

• mkulb
          Classic
          • 2012
          • 13

Zamieszczone przez raphx
          Wydaje mi się że u mnie ten dźwięk pochodzi to ze skrzyni biegów, ale spróbuje się dokładniej przysłuchać.
          Napisz po wizycie w ASO co ci powiedzieli.

[ Dodano: Sro 13 Lut, 13 09:09 ]
          Dzisiaj przy -1 st. C też stukało na początku jazdy, jednak dźwięk pochodzi z okolic skrzynii :/
          Mam 1.2 TSI 105 KM kombi , 3000 km, od listopada 2012 i również w podobnych warunkach słyszałem u mnie takie dźwięki, ale miałem wrażenie że ten odgłos jest z bagażnika. Opróżniłem cały bagażnik i dalej było to samo. Przez 2 dni to słyszałem - zeszłą sobotę i niedzielę. Potem ustąpiło na tydzień i dziś znów. Garażuję w murowanym nieogrzewanym garażu. Może wydech ? Jakby u kogoś z Was zdiagnozowano ten stuk - prośba o info.

Komentarz

• Big Wojtek
            Rider
            • 2010
            • 440
            • Hyundai

raphx był juz wątek o stukach http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
            Diagnozy rózne, niektórzy piszą o śrubkach. U mnie objawy były identyczne jak u Ciebie. Wzięli na podnośnik, posmarowali tu i tam i przestało. Sami mechanicy nie wiedzieli co to było, ale po tym smarowaniu auto przejechało 25 kkm i nie stuka
            Zresztą poczytaj ten wątek moze wyciągniesz jakieś wnioski

Komentarz

• rodro
              Ambiente
              • 2010
              • 238
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzisiaj z ciekawości złapałem za końcówkę wydechu i poruszyłem nim - pojawiły się dziwne odgłosy - stukanie z lekkim skrzypieniem. Czy prawidłowo zamontowany wydech powinien stukać przy poruszaniu nim?

[ Dodano: Wto 26 Lut, 13 21:24 ]
              Po ostatnim dosyć mocnym "obruszaniu" tłumika końcowego, stukanie przy zmianie biegôw zanikło. Myślę, że trzeba dokladnie obejrzeć mocowania układu wydechowego, bo chyba gdzieś tam jest przyczyna tego stukani

Komentarz

Pracuję...