Zamieszczone przez koleś
chlodniczka oleju
Zwiń
X
-
chlodniczka oleju
Prosze o pomoc. mianowicie jakis czas temu pękła mi chlodniczka olejcu co skonczylo sie ze do ukladu został przepchany olej. w chwili obecnej chlodniczka jest pominiete w ukladzie. problem mam z wyczyszczeniem silnika. bylem kilka razy u mechanika na.niby czyszczenie ale w zbiorniczku caly czas gromadza sie.odrobiny oleju. wiem ze trudno to wyczyscic ale co byscie poradzili
? Co.wlac do ukladu zeby dobrze wyplukalo olej.
-
-
Kiedyś robiłem głowicę i do dnia dzisiejszego nie mogę pozbyć się do końca oleju.
Przeczytałem kiedyś na forum, że najlepiej to wodę z proszkiem i powtórzyć taką operację z 2 razy. Potem zalać wodą - oczywiście destylowaną. Następnie spuścić wszystko i zalać płynem.
Ja osobiście przepłukałem kilka razy wodą tzn. zalałem, pojeździłem i spuściłem. Okazuje się że zostaje trochę w chłodnicy bo najniższy wąż nie jest w jej najniższym punkcie.
Sama woda nie wyłapie oleju więc takie operacje można powtarzać kilkukrotnie.Pozdrawiam
ReMi
Komentarz
-
-
Popatrz na chłodnicę i po prawej stronie patrząc od przodu auta jest wąż, który jest najniższym punktem układu chłodzenia.
Przed spuszczeniem płynu włącz ogrzewanie tak aby termostat otworzył pełen obieg i pozwolił na spuszczenie większej ilości płynu.
Niektórzy spuszczają najpierw poprzez węże od chłodniczki oleju, a potem przez najniższy wąż w chłodnicy.
Całości i tak nie da się spuścić.Pozdrawiam
ReMi
Komentarz
-
-
przerabiałem wymianę chłodniczki 3 razy
Nie znalazłem z mechanikiem dobrego sposobu na zwalczenie resztek oleju z układu chłodzenia.
Musisz często płukać zbiorniczek wyrównawczy, tylko pamiętaj zęby przy wyciąganiu czymś ścisnąć przewody bo przy przechylaniu zbiorniczka olej który pływa po wierzchu nie spływał z powrotem do przewodów.
Mi zajęło ok.5 miesięcy czyszczenie układu żeby prawie nic nie było w zbiorniczku.
A teraz już trwa 2 miechu i dalej zbiera się olej.
Poczytaj sobie przy okazji moje przygody z chłodniczka.
Komentarz
-
Komentarz