chlodniczka oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beerkoff
    Ambiente
    • 2013
    • 172

chlodniczka oleju

Zamieszczone przez koleś
    Myślę, że fajnie by wyglądały w kolorze auta.
    też mi to przeszło przez głowę :wink: może ciekawie wyglądać :diabelski_usmiech
    Octavia 2 FL, 2009 - 1.8 TSI CDAA 216KM/350Nm
  • dandus
    Ambiente
    • 2012
    • 116

chlodniczka oleju

Prosze o pomoc. mianowicie jakis czas temu pękła mi chlodniczka olejcu co skonczylo sie ze do ukladu został przepchany olej. w chwili obecnej chlodniczka jest pominiete w ukladzie. problem mam z wyczyszczeniem silnika. bylem kilka razy u mechanika na.niby czyszczenie ale w zbiorniczku caly czas gromadza sie.odrobiny oleju. wiem ze trudno to wyczyscic ale co byscie poradzili
    ? Co.wlac do ukladu zeby dobrze wyplukalo olej.

Komentarz

• ReeMi
      Classic
      • 2013
      • 22

Kiedyś robiłem głowicę i do dnia dzisiejszego nie mogę pozbyć się do końca oleju.
      Przeczytałem kiedyś na forum, że najlepiej to wodę z proszkiem i powtórzyć taką operację z 2 razy. Potem zalać wodą - oczywiście destylowaną. Następnie spuścić wszystko i zalać płynem.
      Ja osobiście przepłukałem kilka razy wodą tzn. zalałem, pojeździłem i spuściłem. Okazuje się że zostaje trochę w chłodnicy bo najniższy wąż nie jest w jej najniższym punkcie.
      Sama woda nie wyłapie oleju więc takie operacje można powtarzać kilkukrotnie.
      Pozdrawiam
      ReMi

Komentarz

• dandus
        Ambiente
        • 2012
        • 116

A powiedzcie jak spuscic wode z ukladu zebym zalal descylowana woda.

Komentarz

• ReeMi
          Classic
          • 2013
          • 22

Popatrz na chłodnicę i po prawej stronie patrząc od przodu auta jest wąż, który jest najniższym punktem układu chłodzenia.
          Przed spuszczeniem płynu włącz ogrzewanie tak aby termostat otworzył pełen obieg i pozwolił na spuszczenie większej ilości płynu.
          Niektórzy spuszczają najpierw poprzez węże od chłodniczki oleju, a potem przez najniższy wąż w chłodnicy.
          Całości i tak nie da się spuścić.
          Pozdrawiam
          ReMi

Komentarz

• dandus
            Ambiente
            • 2012
            • 116

Ok.dzieki. nie ma jakiegos dobrego srodka zebym wlal i.wyczyscij przewody bo tam caly czas olej siedzi.

Komentarz

• andrzej-tdi
              Ambiente
              • 2008
              • 209
              • Octavia II combi (1Z5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

przerabiałem wymianę chłodniczki 3 razy
              Nie znalazłem z mechanikiem dobrego sposobu na zwalczenie resztek oleju z układu chłodzenia.
              Musisz często płukać zbiorniczek wyrównawczy, tylko pamiętaj zęby przy wyciąganiu czymś ścisnąć przewody bo przy przechylaniu zbiorniczka olej który pływa po wierzchu nie spływał z powrotem do przewodów.
              Mi zajęło ok.5 miesięcy czyszczenie układu żeby prawie nic nie było w zbiorniczku.
              A teraz już trwa 2 miechu i dalej zbiera się olej.
              Poczytaj sobie przy okazji moje przygody z chłodniczka.

Komentarz

• PieTrzaK
                L&K
                • 2009
                • 1323
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja osobiscie plukalem u siebie plukanka LM do ukladow chlodzenia (ale oleju w nim nie mialem). Zlalem plyn - zlecial w miare normalny. Zalalem wode destylowana + plukanke, autko pochodzilo i zlalem rudo-szare cos... Czyli chyba brudy wyciagnelo :wink:

Komentarz

Pracuję...