skoda octavia 1.6 mpi - szarpie przy ruszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacekzat1
    Drive
    • 2011
    • 87
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po doświadczeniach z aso zastanawiam się czy przy 30k km wsadzili mi nowe świece. Filtr fazy płynnej raczej nie był wymieniany od nowości, czujnik temperatury wpięty w obwód chłodziwa ale nie podpięty do kompa.
    Tak czy inaczej od wymiany filtra skoda odpala i jeździ dobrze (jak na skodę).

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jacekzat1
      Wygląda na to, że filtr faktycznie siedział tam od nowości tj od 38k km
      Tonie jest jakis duzy przebieg dla tego filtra....

Komentarz

• marczel
        Classic
        • 2013
        • 18

Witam,
        U mnie efekt szarpania przeobraził się w efekt jakby braku dopływu paliwa do silnika. Samochód nie ma mocy mimo wciśniętego pedału gazu i dopiero po jakimś puknięciu dochodzącym z podwozia zaczyna jechać normalnie. Niestety nadal nie wiem, co jest przyczyną.

Komentarz

• zabieg2
          Classic
          • 2011
          • 15

Witam
          Wcześniej myślałem że jestem odosobniony z problemem " czkania" i braku mocy auta po zapaleniu, ale po postach widzę że jest to szerszy problem, tylko że u mnie dotyczy to toura 1. Takie nespodzianki samochód sprawia mi mniej więcej od roku. Bez względu na porę roku i temperatury przez kilka dni potrafi przy odpaleniu udawać traktor. Po około 15 sek. wraca na właściwe obroty. W aso nigdy niczego nie odkryli. Prawdę mówiąc już się dotego przyzwyczaiłem, tylko teraz trochę się martwię bo właśnie przeskakuję na octavie kombi2 też z lpg. Jeżeli takie same objawy będą w dwòjce to można powiedzieć że " zamienił stryjek siekierkę na kijek"!

Komentarz

• paweljj
            Classic
            • 2013
            • 3

Witam

Jadąc na wakacje z konieczności przejechałem po autostradzie około 100 km na benzynie. Od tego czasu problemu z czkaniem nie zaobserwowałem.
            Zobaczmy kiedy wróci

Paweł

Komentarz

• Prezes52
              RS
              • 2012
              • 6427
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

przejechałem po autostradzie około 100 km

i to może być klucz do rozwiązania waszych problemów od czasu do czasu trzeba zrobić trase na samym Pb (nawet jest to zalecane przy instalacjach gazowych) trzeba przedmuchać wtryski i problem powinien ustać

Mariusz
              Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• marczel
                Classic
                • 2013
                • 18

Zamieszczone przez Prezes52
                przejechałem po autostradzie około 100 km

i to może być klucz do rozwiązania waszych problemów od czasu do czasu trzeba zrobić trase na samym Pb (nawet jest to zalecane przy instalacjach gazowych) trzeba przedmuchać wtryski i problem powinien ustać

Nie po to instalowało się instalację gazową za kilka tysięcy, żeby teraz jeździć na benzynie.

Komentarz

• Prezes52
                  RS
                  • 2012
                  • 6427
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

marczel, ale w instrukcji jest nawet zapis by po 4-5 tyś km przejechać ok 400km na samej benzynie

Mariusz
                  Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• marcin1978
                    Drive
                    • 2012
                    • 49

U mnie coś takiego też się pojawiło, szarpie na benzynie, na zimnym silniku nierówno pracuje (16 stopni na zewnątrz), a jak się ruszy to szarpie raz udało się usłyszeć stuknięcie i szarpania nie było, co ciekawe jęli temperatura na zewnątrz będzie w granicach 10 stopni to nie ma tego efektu. Problem występuje od 3 miesięcy narazie obserwuję jak się to będzie rozwijało.

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

marczel, ale w instrukcji jest nawet zapis by po 4-5 tyś km przejechać ok 400km na samej benzynie
                      Taki zapis jest dla osoby która kupiła pierwszy samochód w życiu........ i trafiło na Skodę z LPG.
                      Instalacja LR i tak pobiera dużo PB na "rozruch".

Komentarz

• obrus
                        Elegance
                        • 2011
                        • 783
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yunior81
                        Taki zapis jest dla osoby która kupiła pierwszy samochód w życiu........ i trafiło na Skodę z LPG.
                        Instalacja LR i tak pobiera dużo PB na "rozruch".
                        Nie, tu chodzi o to, żeby silnik ponownie "przyzwyczaił" się do jazdy na benzynie w każdych warunkach obciążeniowych, tworząc sobie nowe korekty długoterminowe.

Komentarz

• TwoB
                          L&K
                          • 2011
                          • 1086
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez obrus
                          tworząc sobie nowe korekty długoterminowe
                          otóż to...
                          SATYNOWA O2 Tour
                          Z pozdrowieniami
                          Bartek

Komentarz

• jacekzat1
                            Drive
                            • 2011
                            • 87
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez TwoB
                            Zamieszczone przez obrus
                            tworząc sobie nowe korekty długoterminowe
                            otóż to...
                            Więc przepalam go na benzynce. Chodzi jak ta lala. Na gazie czuć nadal różnicę mocy (dawniej tego nie zauważyłem) i na wolnych obrotach "skacze jak żabka". Wybiorę się jeszcze raz do gazownika, ale oswajam się z myślą o uszkodzonych zaworach gazowych.

Komentarz

• marczel
                              Classic
                              • 2013
                              • 18

Zamieszczone przez marcin1978
                              U mnie coś takiego też się pojawiło, szarpie na benzynie, na zimnym silniku nierówno pracuje (16 stopni na zewnątrz), a jak się ruszy to szarpie raz udało się usłyszeć stuknięcie i szarpania nie było, co ciekawe jęli temperatura na zewnątrz będzie w granicach 10 stopni to nie ma tego efektu. Problem występuje od 3 miesięcy narazie obserwuję jak się to będzie rozwijało.

Cześć,
                              Jak tam się sprawa rozwija u was koledzy? U mnie od, kiedy przyszły chłodniejsze dni problem szarpania/skakania znacząco zanikł. Wcześniej najczęściej występował, kiedy odpalałem samochód po wyjściu z roboty. Zostawiałem go wtedy na słońcu na około 8 godzin. A jak to wygląda u was?

Komentarz

• jacekzat1
                                Drive
                                • 2011
                                • 87
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marczel
                                Cześć,
                                Jak tam się sprawa rozwija u was koledzy? U mnie od, kiedy przyszły chłodniejsze dni problem szarpania/skakania znacząco zanikł. Wcześniej najczęściej występował, kiedy odpalałem samochód po wyjściu z roboty. Zostawiałem go wtedy na słońcu na około 8 godzin. A jak to wygląda u was?
                                Słońca nie lubi? Może kupiłeś jakąś wersję syberyjską? Nie masz mocniejszego akumulatora czasem :P.
                                Gazownik polecił najpierw wymienić świece potem do niego przyjechać (poprzednio zmienił trochę dawki gazu). Wymieniłem świece na takie jak do skody przystało i ngk. Problem ustał. Nie boję się ruszać rano po odpaleniu a na 1 czy drugim biegu tocząc się bez wciśniętego pedału gazu nie robi żabki. Teraz kolejna wizyta i regulacja gazu. Dodam, że wymieniłem świece na takie same, jakie mi w ASO przy 30k km wsadzili. 10kkm po przeglądzie i świece złomy ? NGK schodzi na psy?

Komentarz

• marcin1978
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 49

Zgadza się problem ustępuje przy temperaturze 10 stopni i niżej a jak podskoczy do 13 -15 stopni to wskakuje na wyższe obroty.

Komentarz

• jacekzat1
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 87
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

U mnie przeszło i znowu wróciło. Byłem dziś w warsztacie. Ostatnie "check enginy" mówiły o problemach ze spalaniem na zwartym cylindrze. Świece nowe, iskra jest, wtryskiwacze ok, ale... szarpie na gazie bo nie pali czwarty cylinder? odpięcie zasilania cewki wtryskiwacza czwartego cylindra nie robi na silniku większego wrażenia. Na benzynie po odpięciu wtrysku też chodzi jak chodził :shock: . Kolektor powietrza czy jak mu tam od strony czwartego cylindra ma na łączeniu wokół listwy wtryskiwaczy szczelinę ze 2 mm. Czyżby kolektor szlag trafił? po prawej lewej stronie jest ładnie sklejony. Różne rzeczy mi na myśl przychodzą, może podczas fabrycznej instalacji wtrysków gazowych uszkadzają się w/w elementy? W piątek będzie sprawdzany kolektor.

Komentarz

• marcin1978
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 49

Byłem na diagnostyce, stwierdzili ze padły wtryskiwacze gazu, wymienione. Na następny dzień znowu podwyższone obroty. Co ciekawe po diagnostyce spalanie wzrosło o około 1,3l. Dziś ponowna wizyta w serwisie.

Komentarz

• patrykL
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 588

Zgadza się problem ustępuje przy temperaturze 10 stopni i niżej a jak podskoczy do 13 -15 stopni to wskakuje na wyższe obroty
                                        czyli jak niskie obroty to auto nie szarpie przy ruszaniu?

Byłem na diagnostyce, stwierdzili ze padły wtryskiwacze gazu, wymienione
                                        a co maja wtryski gazu do szarpania na zimnym silniku, kiedy to silnik zasilany jest z benzyny?

Komentarz

• marcin1978
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 49

Niskie obroty w sensie 1000 lub 950 a nie 1500 i brak mocy a jak zaskoczy to metaliczny klank od spodu i można jechać.
                                          Robili diagnostykę żeby stwierdzić co się psuje a że wyszły wtryski :roll:. Przecież wiadomo że w ASO jak komp nic nie pokaże to nie ma awarii.

Komentarz

• patrykL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 588

Niskie obroty w sensie 1000 lub 950 a nie 1500 i brak mocy
                                            mam auto z tym silnikiem od prawie 4 lat i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek było 1500obr. po odpaleniu

Komentarz

• marcin1978
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 49

no mi się tak przytrafiło jak jest poniżej 15 stopni jest wszystko ok

Komentarz

• marczel
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 18

Cześć,
                                                Byłem ostatnio w serwisie na przeglądzie i oczywiście zgłosiłem „nasz” problem. Tym razem serwisant odpowiedział mi, że przyczyną tych szarpań może być specjalnie wymyślone i zamontowane urządzenie, które ma służyć rozrzedzeniu spalin by spełnić normy ekologiczne. To właśnie może powodować ten efekt, ale aby to stwierdzić musiałbym zostawić auto w serwisie na dłużej. Wtryski podobno są w porządku.

Komentarz

• jacekzat1
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 87
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam ponownie.
                                                  Wizyty u pobliskiego gazownika niewiele pomogły. Zmienił mapy wtrysków. Przed nim miałem checki od ubogiej mieszanki spalin. Po jego działaniach silnik zachowywał się chwilę lepiej ale wyszły checki o bogatej mieszanki.
                                                  Byłem na przeglądzie w aso. Tamtejszy gazownik podpiął mi w sofcie czujnik temperatury (k...Wa, po trzech latach komuś się wreszcie udało!!!). wgrał skodowe mapy wtrysków i przeszło mu.

Komentarz

• aronus
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 643
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

No to u mnie podobnie. Po ostatniej regulacji gazu skoda już prawie nie szarpie przy ruszaniu. Gazownik wzbogacił mi mieszankę co resztę ustawiał nie wiem. Możliwe, że za to szarpanie odpowiada zbyt uboga mieszanka gazu a na benzynie też szarpał bo komputer benzyny jakoś ustawa się względem kompa gazu

Komentarz

Pracuję...