[O2FL] Zablokowane przednie drzwi pasażera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Areckit601
    Classic
    • 2010
    • 34

Maggie, Mój buziak już ci zapodaje :aniolek Jak ci się podoba :szeroki_usmiech
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam po długiej przerwie nie pisania (tylko czytania).

Dopadł mnie problem niemożliwości otworzenia przednich drzwi pasażera. Jeśli otwieram drzwi centralnym, to słychać że coś w drzwiach próbuje dwukrotnie otworzyć zamek (tak samo słychać przy zamykaniu). Ręcznie nie da się ani z zewnątrz, ani z wewnątrz. Dziwnym faktem jest to że udało mi się raz drzwi (po wystąpieniu objawów) otworzyć. Ktoś wie co mogło się zepsuć i jak się dostać do środka drzwi bez możliwości ich otworzenia?

Pozdrawiam
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

miałem tak przy montażu wygłuszenia ... tj. linka stalowa mi się zawinęła w sumie przez to skracając się o parę minimetrów a wtedy różne dziwne rzeczy się działy ... tzn przez chwilę działało a potem przestało... po czym raz na któryś raz się znowu naprawiło...
      jest też możliwe, iż jakimś cudem linka spadła z mocowania na plastikowym boczku

po sprawdzeniu linki pozostaje Ci już sprawdzenie samego zamka + elektryki bo może wtyczka nawaliła.

Edit: Co do dostania się do środka drzwi, bez otwierania, to da się... ale jedną śrubę na dole jest bardzo ciężko odkręcić, bo przysłania fotel.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

masz podwójne ryglowanie zakodowane?

dostać do środka drzwi mozesz się od góry- przy uszczelkach szyby i odblokować zamek (tak jak robią to złodzieje na filmach :diabelski_usmiech ) przy uzyciu plastikowej listewki
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Udało się otworzyć drzwi. Natychmiast po kliknięciu otwierania kluczykiem musiałem pociągnąć klamkę. Dzięki za porady. Dziś postaram się rozebrać drzwi o obadać problem.

Pozdrawiam
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• Adam_Zd
            Classic
            • 2008
            • 39

Witam,
            mnie tez ostatnio dopadł ten problem, niestety drzwi od kierowcy. Przy probie otwarcia/zamknięcia centralnym słyszę ze silnik zamka pracuje inaczej niż pozostałe - znacznie dłużej, około 1s i ma zupełnie inny dźwięk. Ogólnie wygląda na jakieś uszkodzenie mechaniczne samego zamka. Kluczyk obraca się normalnie, klamki tez pracują jak zawsze.

Próbowałem prawie wszystkich sugestii jakie znalazłem na forum jak pociągnięcie za klamkę zewnętrzna i wewnętrzną jednocześnie, pociągniecie za klamkę jednocześnie z centralnym ... Jeszcze nie próbowałem odpiąć linek, to plan na ten weekend.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Jest jakiś sposób awaryjnego otwarcia drzwi?

Zorr

Co do dostania się do środka drzwi, bez otwierania, to da się... ale jedną śrubę na dole jest bardzo ciężko odkręcić, bo przysłania fotel
            Mówisz o zdjęciu plastiku czy jakiejś innej metodzie?

piotrek_gdy
            dostać do środka drzwi mozesz się od góry- przy uszczelkach szyby i odblokować zamek (tak jak robią to złodzieje na filmach ) przy uzyciu plastikowej listewki
            Wiesz co dokładnie nacisnąć / pociągnąć?

z góry dzięki za wszelkie sugestie.
            pozdrawiam.

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

Adam_Zd jak ja to widzę...

1. poszukaj jakiegoś eksperta od otwierania zamków metodą "przez szybę" albo inną. Jeżeli to nie wypali to czeka cię mniej więcej:
              - odkręcenie fotela
              - odkręcenie plastikowego boczka, (3 śruby na dole, 2 w uchwycie 1 przy głośniczku). Tyle, że po odkręceniu boczka będzie go ciężko zdjąć, bo część zachodzi na deskę rozdzielczą i co gorsza jest tam plastikowy zatrzask. Najprawdopodobniej będziesz musiał częściowo odchylić lekko do góry boczek i w prawo i próbować włożyć rękę pociągnąć linkę. Proponowałbym też wstępny demontaż boczka drzwi pasażera, w celu zorientowania się co i jak.

Komentarz

• Adam_Zd
                Classic
                • 2008
                • 39

Dzięki za podpowiedz. Przerabiałem zdejmowanie boczków jak wymieniałem głośniki, tyle ze na otwartych drzwiach. Z zamkniętymi będzie zabawa wiec poczekam z tym do weekendu. Może grzebiąc się przy głośnikach coś źle złożyłem i to spowodowało zacięcie się zamka ale przez prawie rok nie było problemow.

Zastanawiam się tylko czy nie ma jakichś "trików" stworzonych dla serwisów żeby mogli otworzyć takie zablokowane drzwi bez zniszczeń. Może ELSA coś podpowie ....

pozdrawiam

[ Dodano: Sob 09 Lis, 13 22:22 ]
                Boczek zdjęty, dwa złamane zatrzaski, poza tym bez uszkodzeń. Jestem w połowie zdejmowania blachy zamykającej komorę drzwi więc zaraz dostanę się do zamka tylko co dalej? Pociągnąć za jakąś dźwignię (inną niż te od linek bo ciąganie za te nic nie daje)? Rozebrać zamek od środka na części? Jakieś inne metody?

pozdrawiam

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

Adam_Zd, coś się udało zrobić przez resztę weekendu?

PS tak mi przyszło do głowy (o ile nie próbowałeś) może spróbuj docisnąć drzwi albo je wypchać i wtedy ciągnąć za klamki/linkę...

Komentarz

• Adam_Zd
                    Classic
                    • 2008
                    • 39

Udało sie odblokować drzwi! Po dostaniu sie do zamka od środka wszelkie próby otwarcia nie przyniosły efektu wiec zacząłem "rozbierać" zamek w dość destrukcyjny sposób. Po rozebraniu części z silnikami zamek udało sie odblokować drzwi. Pozostała cześć zamka działa OK, teraz zamyka sie i otwiera normalnie, da sie tez zamknąć drzwi kluczem. Wygląda ze mechanizm odpowiedzialny za centralne zamykanie / otwieranie zaciął sie w pozycji zamkniętej tak ze nawet kluczem nie dało się otworzyć.
                    Nowy zamek już zamówiony, jak dojdzie przed końcem tygodnia to weekend sprawa będzie zamknięta.
                    Ogólnie naprawienie tego to masakra, główny problem to rozebranie zamkniętych drzwi. Mam nadzieje tego typu niespodzianki sie nie powtórzą i nikomu tego nie życzę

Dzięki za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

Komentarz

• winni77
                      RS
                      • 2009
                      • 2183
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To ja dodam małą aktualizację mojego problemu - ponieważ drzwi pasażera używam stosunkowo rzadko, więc zostawiłem problem w spokoju i jak na razie (odpukać) problem sam zniknął :roll:
                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• strachu
                        Classic
                        • 2011
                        • 1

Witam

Mam podobny problem z octavią II kombi. Po rozebraniu i złożeniu drzwi tylnych lewych (jeszcze bez tapicerki) zrobiłem próbę ich otwierania i zamykania.
                        Drzwi działały bez zarzutu do momentu ich zaryglowania z pilota. Teraz przy próbach ich odryglowania słychać jedynie działający zamek, ale drzwi się nie odblokowują się.
                        Nic nie daje też pociąganie za linkę od klamki wewnątrz auta.

Orientuje się ktoś czy jest możliwość mechanicznego odryglowania zamka ze środka auta bez jego niszczenia? Jaka, oprócz uszkodzenia, może być przyczyna jego jednostronnego działania?

Dziękuję i pozdrawiam

Komentarz

• antii7
                          Classic
                          • 2012
                          • 25

Witam,
                          mnie też popadł problem zablokowanych drzwi pasażera. Mam 3 pytania:
                          1. Szukałem wczoraj informacji na ten temat i znalazłem taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=Fy3KbKkAZZ0
                          Może ktoś tutaj jest zorientowany czy w nowszych samochodach takich jak octavia 2 można zastosować taki trik?
                          2. Dzisiaj rano otworzyłem drzwi samochodu nie z pilota tylko kluczykiem od strony kierowcy. Prawe drzwi pasażera odblokowany się. Czy może oznaczać słabą baterię w kluczyku?
                          3. Czy jak raz mi się to przydarzyło to lepiej odrazu wymienić siłownik w drzwiach, bo podobno to on najczęściej jest winny.
                          Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...