[O2] Dziwne szumy po z okoolic miski olejowej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skałcior
    Classic
    • 2013
    • 7

piotrex, serdeczne dzięki za fotki i za cierpliwość do nas :hacker
    Pozdrawiamy
    Pozdrawiam
    Serdecznie
  • adamvet
    Classic
    • 2012
    • 6

Witam

Mam maly problem. Wlasnie jestem po wymianie rozrzadu wraz z pompa wody i mechanik poinformowal mnie o dziwnym dzwieku wydobywajacym sie z okolicy miski lejowej (slyszalny dopiero po zdjeciu nadkola) i wskazujacy wedlug niego na uszkodzona pompe oleju, ktora niby jest bardzo czesta awaria w silnikach 2.0 TDI. Uzgodnilismy ze po tygodniu podjade i jeszcze raz zostanie to sprawdzone. W sobote bylem ponownie, nadkole zdjete, pasek rozrzadu rowniez i po odpaleniu samochodu faktycznie z okolic dolnego kolka (najprawdopodobniej kola napedzajacego pompe oleju - nie jestem mechanikiem wiec ciezko mi powiedziec slychac bylo rodzaj szumu (taki troszke jakby cos tarlo ale rownomiernie wiec bardziej przypomina to szum a nie klekot).
    Mechanik osluchal stetoskopem i potwierdzil ze to z tego rejonu i moze byc problem z pompa oleju. Problem w tym ze jak zglebialem temat to wyszukalem ze Skody nie mialy problemow z felerna pompa oleju ktore byly zmora silnikow 2.0 TDI. Silnik chodzi rowno, wielkich brakow w oleju nie mialem i stad moje pytanie do lepiej zorientowanych czy to faktycznie moze byc problem z pompa. Oczywista jest kwestia finansowa bo nie jest to najtansza naprawa jak rowniez fakt ze wybieram sie niedlugo do Polski z UK i nie chialbym zeby po drodze takie cos mnie spotkalo jak totalne rozwalenie pompy lub silnika.
    Czy ktos mial podoby problem i czy takie uszkodzenie moze faktycznie byc przyczyna tego dzwieku (dodam ze slychac go tylko po zdjeciu nadkola i troche "wsluchaniu" sie.
    Moj silnik to 2.0 TDI 140 KM, DGS, BKD (zwlaszcza informacje o silniku BKD mnie troche zdzwily bo wszedzie pisza ze to silnik z ta mniej felerna pompa oleju)

Wszelka pomoc mile widziana

Pozdrawiam

Adam

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

adamvet, w bkd nie ma problemu z pompą oleju, to nie passat, za to możesz mieć problem z głowicą
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez adamvet
        wszedzie pisza ze to silnik z ta mniej felerna pompa oleju)
        źle piszą- BKD nie miały problemu z pompą oleju, to nie audi czy passat

bardziej obstawiałbym wadliwą rolkę albo łozyska alternatora
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• adamvet
          Classic
          • 2012
          • 6

A no to juz nie brzmi tak bardzo strasznie jak na poczatku
          Dziekuje bardzo za sugestie ktore przekaze do mojego mechanika i bedziem myslec..Jakby ktos mial jeszcze jakies sugestie ktore nalezaloby sprawdzic to prosze sie nie krepowac
          Uspokoilo mnie tylko ze moge odlozyc na bok kwestie pompy olejowej.

Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi

Adam

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

adamvet, bkd jest jednym z lepszych 2.0tdi, tutaj pada tylko głowica, klapka gaszenia, reszta chodzi jak zegarek
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...