wypadanie zapłonu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Denior
    Classic
    • 2016
    • 3

wypadanie zapłonu

Kolejny krok do przodu. Mam już video w czasie jazdy! Zrobione za pomocą VCP. Jest to mój własny sprzęt także polecam się. :twisted:

[ Dodano: Nie 19 Paź, 14 21:22 ]
    Zamieszczone przez Leniwiec
    Zamieszczone przez pio900
    Wstępnie formuję tezę, że iSkoda, mimo pięknego i dużego ekranu nie obsługuje plików klasy HD.
    Nawet nie jest HDready. Żal...
    Że Columbus nie jest nawet HDready to w sumie wiadomo od początku - w instrukcji jest jasno zaznaczone, że maks rozdzielczość filmów to 720x576 a maks bitrate 2000kbit/s, więc szału nie ma.
    Nada się do bajek dla dzieciaka ale nic poza tym.
    Przed zakupem O3 nie czytałem instrukcji do MMI stąd mój żal...

[ Dodano: Nie 19 Paź, 14 21:30 ]
    Zamieszczone przez krzyzakp
    Zadam mocno nie wygodne pytanie... Po co Wam Panowie filmy w HD na Columbusie? Bo tego nie moge ogarnac.. Nie jest to dobry pomysł by kierowca w czasie jazdy ogladal i az tak sie skupiał na jakosci by narzekał na brak HD.. A pasazer jak chce miec super obraz to sobie bierze laptopa na kolana i tam odpala w FullHD (1920x1280) i nie ma na co narzekac.. A ze trasa długa? Od czego jest gniazdko 230V w opcji?

Przegladanie na postoju tez sredni pomysł, bo troche czasu na to schodzi, wiec trzeba by miec auto odpalone, bo inaczej akumulator wyzionie ducha w miare szybko...
    Cóż w dobie smartfonów a nawet zegarków z telefonem mogli się postarać o obsługę plików o dużej rozdzielczości. Problem braku HD to raczej kwestia niewygody, bo filmy trzeba przerabiać zanim ruszą. Coraz trudniej znaleźć filmy o niskiej rozdzielczości. Wszyscy dążą do najlepszej jakości. Taki wtrąd. :wink:
  • krist42
    Classic
    • 2013
    • 6

wypadanie zapłonu

Panowie co to może byc ? Mam wypadanie zapłonu . Wymienione zostały kable , cewka oraz świece (przejechane 10 tyś ) . samochód jest na lpg . silnik 1,6 BSE 170 tys .

Komentarz

• aronus
      Rider
      • 2008
      • 643
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: wypadanie zapłonu

Ten zapłon wypada Ci tylko na wolnych obrotach? Wypadanie zapłonu na wolnych obrotach dla tego silnika normalne i nic z tym nie zrobisz. Znaczy się jedno możesz zrobić przyzwyczaić się

Komentarz

• krist42
        Classic
        • 2013
        • 6

tak na wolnych obrotach . Ktoś mi powiedział że mogą to być zawory ?

Komentarz

• aronus
          Rider
          • 2008
          • 643
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

No widzisz a ja słyszałem, że to może zabrudzona przepustnica, czyli teorii jest dużo!
          U mnie takie telepnięcia na wolnych obrotach są od kiedy mam to auto czyli przez 30 tys km, auto kupione z przegiem 120 tys. Nie przejmuję się tym i zakładam, że ten typ tak ma. Oprócz tych telepnięć nic innego niepokojącego nie występuje.

Komentarz

• Wojtenio
            L&K
            • 2012
            • 1095
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

krist42, Wypadanie zapłonów dla tego silnika nie jest czymś normalnym i nie powinno się dziać , jeżeli auto ma LPG , a piszesz że ma , to może być wina któregoś z wtryskiwaczy LPG , pomału się już kończy , zamień je miejscami w listwie i będziesz wiedział czy to to. Ewentualnie pojeździj tylko na PB i zobacz czy są wypadania . Jak też będą to możesz wyeliminować LPG , i dużo Ci już w diagnozie nie pozostanie skoro wymieniłeś już wszystkie elementy odpowiadające za iskrę . Mogą być wtedy zawory .
            Też mam taki silnik i nie ma drgań na wolnych obrotach ani wypadania zapłonów , szczególnie na gazie .

Komentarz

• patrykL
              Rider
              • 2009
              • 588

Panowie co to może byc ? Mam wypadanie zapłonu . Wymienione zostały kable , cewka oraz świece (przejechane 10 tyś ) . samochód jest na lpg . silnik 1,6 BSE 170 tys .

zależy ile jest tych "wypadniec" zapłonu, czy pokazuje Ci to jako blad?

Komentarz

• aronus
                Rider
                • 2008
                • 643
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez patrykL

zależy ile jest tych "wypadniec" zapłonu, czy pokazuje Ci to jako blad?
                To jest podstawowe pytanie! Jeżeli tych wypadnięć na wolnych obrotów jest mało i przynajmniej na wskaźnikach nie pokazuje tego jako błąd to twierdzę, że jest to typowe dla tego silnika. Parę lat temu na forum Leona czytałem, że jak ktoś przychodził z tym problemem do ASO to podwyższali wolne obroty i tyle. Możliwe, że jak ktoś nie obserwuje takich wypadnięć to już ma te wolne obroty podwyższone :lol:

Komentarz

• krist42
                  Classic
                  • 2013
                  • 6

Witam. Raczej to jest wina LPG . Doszedł mi problem , że nie mogę rano za pierwszym razem odpalic . Dopiero za trzecim razem odpala . Dzisiaj zgasilem samochód na pb i odpalil za pierwszym razem , ale jak juz recznie przelaczylem na gaz to mało brakowalo i by zgasl . Obroty spadly i szybko wrocily na swoje miejsce . Dlatego czuję ze to Lpg .

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jezeli auto na benzynie jezdzi OK a na LPG wyskakuje Ci blad wypadanie zaplonów to przyczyną jest padajacy lub padniety juz wtryskiwacz gazu. Cewke mozna obstawiac jak objaw wystepuje tez na benzynie.
                    Jakis czas temu przerabialem to u siebie i w moim przypadku powodem wypadania zaplonu byl wtrysk LPG.

Taki kiedys mi blad wyskakiwal:

16688 - Cylinder 4
                    P0304 - 006 - rozpoznanie wypadanie zapłonów - Sporadyczny
                    Ramka zamrożona:
                    Obroty silnika : 3200/min
                    Ilość powietrza/Obr .: 457,8 mg/suw
                    Temperatura : 48,0*C
                    Lambda :0,0%
                    Obroty silnika : 1504/min
                    Ilość powietrza/Obr.:288,9 mg/suw
                    Temperatura: 54*C
                    Lambda: 0,0%

Po wymianie wtryskiwaczy wszystko wrocilo do normy.

Komentarz

• gadula007
                      L&K
                      • 2009
                      • 1085
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A ja mając jeszcze starego 1.6 AKL, spotkałem się też z takimi objawami.
                      Powodem okazał się czujnik położenia wału.
                      Nie znam budowy Waszego silnika,, może jest podobnie

Komentarz

Pracuję...