Stukanie przedniej wycieraczki w słupek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • derb2
    Classic
    • 2015
    • 3

Zamieszczone przez pacocases
    SS, Też uważam że powinno tak być ale w samsungu galaxy s3 niestety nie.
    Praktycznie chodzi mi o nawigację Google Map bo ta od strony rowerowej jest dość precyzyjna i pokazuje nawet ścieżki leśne. Niestety lepiej słuchać niż patrzeć bo włączony ekran szybko zżera baterię. Muszę sprawdzić jeszcze w zapasowej Nokii 5800 8)
    Wlaczyles "wskazowki glosowe"?
    Nie wiem jak google maps sie zachowuje w trybie rowerowym, ale w trybie nawigacji samochodowej bez problemu dzialaja wskazowki po bluetooth (bolero + iphone)
    Janosik nie sprawdzi sie, bo mapy sa mniej dokladne
  • Green1983
    Classic
    • 2013
    • 12

Jak w temacie. Przednia wycieraczka stuka w lewy słupek (pióro zachodzi na słupek). Nie dzieje się tak zawsze, ale mniej więcej 1 na 5 ruchów i jest to irytujące.

Może to ma znaczenie - mam też wrażenie jakby po wyłączeniu zapłonu wycieraczki nie zawsze zatrzymywały się w tym samym miejscu. Czasami jest po przekręceniu kluczyka wycieraczki wykonują delikatny ruch w dół, a czasami nie...

Miała ktoś podobny przypadek?

Wycieraczki nieruszane, nie wymieniałem nawet pióra od nowości. Auto przejechało 50k.

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Green1983, sprawdź mechanizm. Jeżeli czasem ruszają się w dół po kluczyku a czasem nie to może silniczek coś niedomaga. Coś może nie łączyć np.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• djtomi2
        Rider
        • 2010
        • 252
        • Octavia II (1Z3)
        • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

To , że ci się nie zatrzymują w tym samym miejscu to normalna sprawa. Tak ma być. Inna sprawa z tym zachodzeniem na słupek. Jakby to było za każdym razem to może być ramię źle założone na wielowpust lub za długie pióro. A jak się to dzieje nie za każdym razem to może być wielowpust wyrobiony lub pióro nie wystarczająco dokręcone.
        Pozdrawiam.

Komentarz

• greg44
          L&K
          • 2011
          • 1198
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

W OII wycieraczka nie zawsze zatrzymuję się w tym samym miejscu, a czasami sama się przesuwa. Jest to zabezpieczenie przed zagniataniu pióra, w instrukcji jest opisane. Jeżeli wycieraczka uderza o słupek, można odkręcić ramię i ponownie ustawić na oście wycieraczki, nic trudnego, no może oprócz poluzowania z wielowypusty ramienia.

Komentarz

• Green1983
            Classic
            • 2013
            • 12

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Na oko laika to mechanizm wygląda na sprawny, nie ma luzów, a pióro wygląda na dobrze dopasowane (to od strony kierowcy ma 61 cm). Nie jestem w stanie teraz powiedzieć czy tak było od początku czy od niedawna. Pojawiły się za to na słupku już drobne ryski.

Czy dobre rozumiem, że można wykręcić ramie i założyć je ponownie w niższej pozycji aby wycieraczka kończyła ruch przed słupkiem? Co w takiej sytuacji z drugim ramieniem.? Czy nie ma ryzyka, że jak źle ustawię to może dojść do kolizji?

Czy jest na forum jakiś manual jak to zrobić (nie znalazłem)?

Komentarz

• zadariusz1
              Rider
              • 2011
              • 543
              • Octavia III (5E3)
              • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ściągasz zaślepkę zw śruby, odkręcasz śrubę i ściągaczem ściągasz całe ramię i przestawiasz na wieloklinie o tyle ile potrzeba i zakładasz dokręcasz i śmigasz

Komentarz

• Green1983
                Classic
                • 2013
                • 12

Dzięki. A co oznacza - "ściągasz ściągaczem"? Co to jest "ściągacz"?

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

Zamieszczone przez Green1983
                  A co oznacza - "ściągasz ściągaczem"? Co to jest "ściągacz"?
                  nie potrzebujesz ściągacza

ściągasz plastikową zaślepkę nakrętki
                  odkręcasz nakrętkę
                  i delikatnie ruszasz ramieniem wycieraczki i bez problemu zejdzie z trzpienia

obstawiasz ramię niżej, przykręcasz nakrętkę, zakładasz zaślepkę i po robocie

oczywiście nie zapomnij o otwarciu maski

btw
                  a tak wygląda ściągacz

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• koleś
                    RS
                    • 2009
                    • 2832
                    • Fabia combi (6Y5)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Green1983
                    Co to jest "ściągacz"?
                    Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                    Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• Hiszp4n
                      Drive
                      • 2011
                      • 40

u mnie było to samo i jak przskakiwałem o jeden ząbek niżej to zaczepiało o podszybie. Zaczepiało mi lekko górną częścią pióra wiec wygiełem lekko na imadle ramie i jest git.

Komentarz

• Green1983
                        Classic
                        • 2013
                        • 12

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za rady.

Cała operacja zakończyła się sukcesem. Wystarczy rzeczywiście wyjąć i ponownie założyć nieco niżej i po temacie (nie widzę sensu wyginania ramienia).

Jest jednak duży problem ze ściągnięciem za pierwszym razem ramienia. Po odkręceniu śruby za nic ramie nie chciało zejść mimo ruszania, stukania młotkiem i szarpania. Niezbędne okazało się spryskanie WD40 i to zarówno z góry jak i z dołu oraz użycie ściągacza (bez tego moim zdaniem by się nie udało).

Przy okazji minus dla fabryki. Ramię było wciśnięte zbyt mocno i nie chodzi tylko o to, że bardzo ciężko było je ściągnąć, ale też o to, że obtarta była dość mocno obudowa (na skutek ruchu wycieraczki). Nie mówiąc już o tym, że je źle założyli, bo stukało w słupek.

Komentarz

Pracuję...