A gdzie reszta zdjęć z Wigilii ?
Kopszt wyminay tarczy hamulcowych i klockow na tylnej osi
Zwiń
X
-
Kopszt wyminay tarczy hamulcowych i klockow na tylnej osi
Wiam,
mam juz nastukane ok 83k KM i przyszedl czas na wyminae tarczy hamulcowych i klockow na tylnej osi. Tarcze i klocki zakupilem we wlasnym zakresie wiec zadzwonilem dzisiaj do ASO aby sie dowiedziec jaki jest koszt robocizny... pani na info linii poinformowala mnie, ze za wymiane tarczy i klockow na tylnej osi zaplace ... 420 PN Mowiac prawde troche zbladlem i sie rozlaczylem, po chwili zadzwonilem jeszcze raz aby sie upewnic, ze dobrze slyszalem... niestety sluch mnie nie zawiodl :-(
Spodziewalem sie jakis 200 PLN... czy Koledzy moga podizelic sie informacja ile zaplacili za podobna usluge? Czy koszt takiej wymiany na osi przedniej bedzie taki sam?Dzięki,
Tomek
-
-
tcz, jak ci zalezy bardzo na to zeby zrobione było w ASO to zadzwoń do innego w trójmieście czy okolicach. a jak nie to polecam podjechac do jakiegos nieautoryzowanego warsztatu, który moim zdaniem spokojnie zrobi to za połowe tej ceny.OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
[quote...więc cena 400 :shock: w ASO (poczytaj na forum o fachowcach w ASO) z wyjęta :lol: :!:[/quote]
No to chyba wszystko jasne. Zastanwialem sie jak bardzo skomplikowana jest wymina tarczy hamulcowych i klockow na tylnej osi... czy ktos bez doswiadczenia moze sie podjactakiego zadania...czy znacie jakis film/ screen cast pokazujacay na przykladzie Octavii II FL 1.8 TSI jak to przeprowadzic? Z gory dziekuje za pomoc :-)Dzięki,
Tomek
Komentarz
-
-
Mam taki zestaw do zaciskow hamulcowych:
Czy myslales o podobnym narzedziu?
Mam tez, klucze plaskie, oczkowe oraz zestaw kluczy nasadowych - mam tez klucz (nie pamietam nazwy) do odkrecenia zacisku jamulcowego - chtba jakis torx.
Mowiac prawde od jakiegos czasu zbieram narzedzia aby sie zajac samodzielnym serwisem mojeje Octavii - olej i filtr oleju juz sobie sam wymienilem... zastanawiam sie teraz nad tarczami i klockami ... podejrzewam, ze potrzebuje jeszcze szczotke druciana i spray z smarem miedziowym... Jakei sa opinie i rady osob, ktore tak jak ja zaczynaly od zera ale jakos im sie udalo to dobrze zrobic?Dzięki,
Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez witachuZamieszczone przez tczi spray z smarem miedziowym...
ale nie spray tylko smar miedziowy.
i jeszcze pasta ate do tłoczków hamulcowych itp itd...Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregZamieszczone przez witachuZamieszczone przez tczi spray z smarem miedziowym...
ale nie spray tylko smar miedziowy.
i jeszcze pasta ate do tłoczków hamulcowych itp itd...
Po zdjęciu starej tarczy piastę trzeba bardzo dokładnie wyczyścić z brudu i rdzy - musi się świecić! Na piastę też nie nakłada się piasty miedziowej - wystarczy lekko natłuścić np WD 40. Po założeniu tarczy powinno się sprawdzić bicie specjalnym czujnikiem, ale tej procedury niestety nie stosują stosują w większości warsztatów.
Po dwóch nieudanych wymianach tarcz w warsztatach, sam kupiłem sobie czujnik i zmieniłem tarcze. Wreszcie skończyło się bicie, którego warsztaty nie mogły ogarnąć. W sumie, to nie dziwne, bo na piastach mechanicy zostawili grubą, nierówną warstwę rdzy.
Komentarz
-
-
odnośnie pytania o narzędzie do wciskania tłoczków, to pomimo, że do przodu nie jest wymagane, w jednej rzeczy znakomicie pomaga - bardzo pomaga w przesmarowywaniu tłoczków smarem - tym narzędziem wciskając tłoczek w cylinderek jednocześnie go obracamy co bardzo pomaga rozprowadzić smar po ściance tłoczka i ruszyć wszelkie śmieci jakie się ewentualnie nazbierały na ściance tłoczka pod gumką przeciwkurzową.
[ Dodano: Pią 07 Lut, 14 13:17 ]
Zamieszczone przez MaicroftNie potrzeba. Tzn, duzo wygodniej przy pomocy narzedzia wciska sie tloczek, ale mozna sobie poradzic, chocby trzonkiem od mlotkaPozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
Komentarz