mirek_p11, heh dobre ,nawet ja bym nie zgadł
[O2] rzegotanie przy niskich obrotach, pytanie o climatronic
Zwiń
X
-
[O2] rzegotanie przy niskich obrotach, pytanie o climatronic
Skodzina z 2007 roku. Posiadam ją od kwietnia ubiegłego roku.
Przy dłuższej jeździe w cyklu(przeważnie) miejskim przy ruszaniu z miejsca, a dokładniej przy obrotach około 1-1.3tys słychać wyraźnie jakieś rzegotanie, wydaję mi się że dochodzi z gdzieś z lewej strony, pewien nie jestem, lecz na pewno gdzieś z okolic przedniej maski.
Czy może to być powiązane z felernymi synchronizatorami drugiego biegu?
W ubiegłym roku na jesień wymieniłem olej przekładniowy na oryginalny z dodatkiem molibdenu co pomogło, lecz nie całkowicie.
Odnośnie klimatyzacji to mam takie pytanie.
Dziś dość ciepło na dworze było, temperatura 22 stopnie.
Wsiadłem do nagrzanego na słońcu auta i po krótkiej chwili od ruszenia już leciało chłodne powietrze lecz przez czas około 20min (jakieś 50/50 jazdy w mieście i poza miastem), temperatura wątpię, że spadła do ustawionych w środku 20 stopni.
W trybie auto klimatyzacja przez cały czas pracowała na 5 "biegu" czasem przełączało się na 4 lecz po chwili znów wracało do 5.
Czy to tylko kwestia dobicia czynnika czy ciężko po takim opisie stwierdzić co jest przyczyną?
Wiem, że na pewno klimatyzację muszę w najbliższych dniach odgrzybić bo czasem po prostu śmierdzi, lecz chciałem się dopytać może akurat się dowiem co jest przyczyną takiej małej efektywności a nie chce być naciągnięty na niepotrzebne koszta w serwisie klimatyzacji.
[ Dodano: Wto 20 Maj, 14 12:42 ]
ponawiam
[ Dodano: Sro 21 Maj, 14 11:56 ]
Nagrałem krótki film żeby dokładniej przedstawić problem.
Proszę o jakiekolwiek opinie!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O0iOVO4sZdM[/youtube]
-
-
Re: rzegotanie przy niskich obrotach, pytanie o climatronic
Zamieszczone przez kvraOdnośnie klimatyzacji to mam takie pytanie.
Dziś dość ciepło na dworze było, temperatura 22 stopnie.
Wsiadłem do nagrzanego na słońcu auta i po krótkiej chwili od ruszenia już leciało chłodne powietrze lecz przez czas około 20min (jakieś 50/50 jazdy w mieście i poza miastem), temperatura wątpię, że spadła do ustawionych w środku 20 stopni.
W trybie auto klimatyzacja przez cały czas pracowała na 5 "biegu" czasem przełączało się na 4 lecz po chwili znów wracało do 5.
Czy to tylko kwestia dobicia czynnika czy ciężko po takim opisie stwierdzić co jest przyczyną?
A "tylko dobijanie czynnika" jako panaceum na problemy z klimatyzacją to złodziejstwo fachowców tym się trudniących - układ klimatyzacji bez powodu się nie rozszczelnia i samo dobijanie klimy bez uprzedniego usuwania nieszczelności w układzie to robienie z samego siebie idioty (czasem dobicie klimy nie starczy nawet na tydzień).Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
Komentarz