[O2] rzegotanie przy niskich obrotach, pytanie o climatronic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tropek
    Classic
    • 2015
    • 7

mirek_p11, heh dobre ,nawet ja bym nie zgadł
  • kvra
    Drive
    • 2013
    • 41

Skodzina z 2007 roku. Posiadam ją od kwietnia ubiegłego roku.

Przy dłuższej jeździe w cyklu(przeważnie) miejskim przy ruszaniu z miejsca, a dokładniej przy obrotach około 1-1.3tys słychać wyraźnie jakieś rzegotanie, wydaję mi się że dochodzi z gdzieś z lewej strony, pewien nie jestem, lecz na pewno gdzieś z okolic przedniej maski.

Czy może to być powiązane z felernymi synchronizatorami drugiego biegu?
    W ubiegłym roku na jesień wymieniłem olej przekładniowy na oryginalny z dodatkiem molibdenu co pomogło, lecz nie całkowicie.

Odnośnie klimatyzacji to mam takie pytanie.
    Dziś dość ciepło na dworze było, temperatura 22 stopnie.

Wsiadłem do nagrzanego na słońcu auta i po krótkiej chwili od ruszenia już leciało chłodne powietrze lecz przez czas około 20min (jakieś 50/50 jazdy w mieście i poza miastem), temperatura wątpię, że spadła do ustawionych w środku 20 stopni.
    W trybie auto klimatyzacja przez cały czas pracowała na 5 "biegu" czasem przełączało się na 4 lecz po chwili znów wracało do 5.
    Czy to tylko kwestia dobicia czynnika czy ciężko po takim opisie stwierdzić co jest przyczyną?
    Wiem, że na pewno klimatyzację muszę w najbliższych dniach odgrzybić bo czasem po prostu śmierdzi, lecz chciałem się dopytać może akurat się dowiem co jest przyczyną takiej małej efektywności a nie chce być naciągnięty na niepotrzebne koszta w serwisie klimatyzacji.

[ Dodano: Wto 20 Maj, 14 12:42 ]
    ponawiam

[ Dodano: Sro 21 Maj, 14 11:56 ]
    Nagrałem krótki film żeby dokładniej przedstawić problem.
    Proszę o jakiekolwiek opinie!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O0iOVO4sZdM[/youtube]

Komentarz

• wicher12
      Ambiente
      • 2008
      • 193

Prawdopodobnie brzęczy Ci zasysanie powietrza w komorze silnika (takie plastikowa puszka gdzie silnik zasysa powietrze) Mi w ASO wsadzili miedzy tą puszkę a chłodnice kawałek styroduru (twardy styropian) i już 4 lat i nic nie brzęczy

Komentarz

• kvra
        Drive
        • 2013
        • 41

Dzięki wielkie za podpowiedź. Jutro udam się do mechanika aby to sprawdził.

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1195
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Re: rzegotanie przy niskich obrotach, pytanie o climatronic

Zamieszczone przez kvra
          Odnośnie klimatyzacji to mam takie pytanie.
          Dziś dość ciepło na dworze było, temperatura 22 stopnie.

Wsiadłem do nagrzanego na słońcu auta i po krótkiej chwili od ruszenia już leciało chłodne powietrze lecz przez czas około 20min (jakieś 50/50 jazdy w mieście i poza miastem), temperatura wątpię, że spadła do ustawionych w środku 20 stopni.
          W trybie auto klimatyzacja przez cały czas pracowała na 5 "biegu" czasem przełączało się na 4 lecz po chwili znów wracało do 5.
          Czy to tylko kwestia dobicia czynnika czy ciężko po takim opisie stwierdzić co jest przyczyną?
          Mistrzu! VCDS w łapki, komunikacja z modułem bodajże 08: Auto HVAC i wertowanie bloków pomiarowych - układ bardzo dużo o sobie mówi i wszystko widać jak na dłoni - jakie jest ciśnienie czynnika, jakie są temperatury, itp. itd. Więcej się stamtąd dowiesz niż z jakiegokolwiek forum...

A "tylko dobijanie czynnika" jako panaceum na problemy z klimatyzacją to złodziejstwo fachowców tym się trudniących - układ klimatyzacji bez powodu się nie rozszczelnia i samo dobijanie klimy bez uprzedniego usuwania nieszczelności w układzie to robienie z samego siebie idioty (czasem dobicie klimy nie starczy nawet na tydzień).
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----
          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

Pracuję...