Octavia II 2005 rok zgasła, kontrolka swiec żarowych i engin
Witam. Skoda Octavia 1.9 tdi 105 km. Proszę o pomoc. Jechałem w piątek jakiś czas w korkach, w pewnym momencie samochód zgasł (wydaje mi się, że go lekko przydusiłem) i pojawiła się kontrolka świec i silnika. Następnie skoda nie chciała odpalić. Po wykonaniu serii telefonów Znajomy mi odradził żeby odpalić awaryjnie, tzn. po pierwszym przekręceniu, po chwili próbować dłużej i odlali. Odpaliła, ale kontrolki nie zgasły. Samochód jeździ normalnie, nie działa tylko tempomat, no i oczywiście przy każdym następnym odpalaniu taki sam tryb muszę zastosować. Byłem u mechanika ,sprawdził kable, komputer z podszybia, nie znalazł przyczyny. Mówił mi coś tylko, że komputer nie widzi czujnika położenia wału. Ja niestety jestem laikiem w sprawach mechanicznych. Obawiam się jechać na serwis, bo wiadomo, chodzi o kasę. Tam się nie bawią tylko wymieniają. Co mi poradzicie?
No to jak czujnik wymienil i dalej nie widzi czujnika, to dokonuje sie prostej czynnosci, polegajacej na sprawdzeniu ciaglosci przewodow od czujnika do komputera.
Kable również sprawdził, napisałem to w głównym temacie. Z tego co mi przekazał, sprawdził kable, ścieżki na płytce, podmienił czujnik.... i skapitulował, nie znajdując przyczyny. Wobec czego mam pytanie, czy jakiś lepszy serwisowy program diagnostyczny coś więcej jest w stanie określić, i ile orientacyjnie taka usługa może kosztować.
Domyślam się że chodzi o ścieżki na płytce od sterownika silnika, to teraz dowięc się od mechanik czy dobrze uszczelnił go ponownie, bo same skręcenie na 4 śrubkach nie wystarcza, oryginalnie jest to zabezpieczone silikonem, a często po rozszczelnieniu i złym zabezpieczeniu dostaje się tam woda, z czego rodzą się większe problemy.
Przemyśl to na spokojnie: mechanik wymienił czujnik, sprawdził przewody, sprawdził ścieżki na płytce, to dlaczego nadal nie widzie czujnika ?? czyżby sterownik do wymiany ??
Podejrzewam że:
- albo nie sprawdził tych przewodów i na twoje pytanie "pocisnął ci regułkę" Sprawdziłem przewody i mierzyłem ścieżki na płytce.
-albo naprawdę to zrobił i prawdopodobnie będziesz miał większe problemy
Jedź do porządnego elektryka i niech Ci to sprawdzi porządnie, daj potem znać co naprawdę było przyczyną.
Komentarz