Octavia II 2005 rok zgasła, kontrolka swiec żarowych i engin

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dawidek578
    Classic
    • 2013
    • 12

Poproszę o ofertę na 4 sztuki Continental WinterContact TS 850 P 205/50 R17 XL 93W (ewentualnie V) do OIII RS.

Dziękuję.
  • tomszwed
    Classic
    • 2011
    • 7

Witam. Skoda Octavia 1.9 tdi 105 km. Proszę o pomoc. Jechałem w piątek jakiś czas w korkach, w pewnym momencie samochód zgasł (wydaje mi się, że go lekko przydusiłem) i pojawiła się kontrolka świec i silnika. Następnie skoda nie chciała odpalić. Po wykonaniu serii telefonów Znajomy mi odradził żeby odpalić awaryjnie, tzn. po pierwszym przekręceniu, po chwili próbować dłużej i odlali. Odpaliła, ale kontrolki nie zgasły. Samochód jeździ normalnie, nie działa tylko tempomat, no i oczywiście przy każdym następnym odpalaniu taki sam tryb muszę zastosować. Byłem u mechanika ,sprawdził kable, komputer z podszybia, nie znalazł przyczyny. Mówił mi coś tylko, że komputer nie widzi czujnika położenia wału. Ja niestety jestem laikiem w sprawach mechanicznych. Obawiam się jechać na serwis, bo wiadomo, chodzi o kasę. Tam się nie bawią tylko wymieniają. Co mi poradzicie?

Komentarz

• sesik
      RS
      • 2006
      • 2165

Zamieszczone przez tomszwed
      Mówił mi coś tylko, że komputer nie widzi czujnika położenia wału
      Masz odpowiedź w pytaniu ? Skoro taki błąd wskazuje komputer, to chyba trzeba będzie ten czujnik wymienić.
      Best ET = 13.666
      Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
      PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
      http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• tomszwed
        Classic
        • 2011
        • 7

Zapomniałem dodać, że wymienił ten czujnik na inny, a problem nie zniknął, z czego wynika że to nie wina czujnika

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

No to jak czujnik wymienil i dalej nie widzi czujnika, to dokonuje sie prostej czynnosci, polegajacej na sprawdzeniu ciaglosci przewodow od czujnika do komputera.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• tomszwed
            Classic
            • 2011
            • 7

Kable również sprawdził, napisałem to w głównym temacie. Z tego co mi przekazał, sprawdził kable, ścieżki na płytce, podmienił czujnik.... i skapitulował, nie znajdując przyczyny. Wobec czego mam pytanie, czy jakiś lepszy serwisowy program diagnostyczny coś więcej jest w stanie określić, i ile orientacyjnie taka usługa może kosztować.

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

czy jakiś lepszy serwisowy program diagnostyczny coś więcej jest w stanie określić,
              ale że jaki?
              zalezy czym ten twój mechanik sprawdzał
              masz VCDSa i VASa
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• tomszwed
                Classic
                • 2011
                • 7

Zapomniałem dodać, że wymienił ten czujnik na inny, a problem nie zniknął, z czego wynika że to nie wina czujnika

Komentarz

• hyp
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 146
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

... ścieżki na płytce, ...
                  Domyślam się że chodzi o ścieżki na płytce od sterownika silnika, to teraz dowięc się od mechanik czy dobrze uszczelnił go ponownie, bo same skręcenie na 4 śrubkach nie wystarcza, oryginalnie jest to zabezpieczone silikonem, a często po rozszczelnieniu i złym zabezpieczeniu dostaje się tam woda, z czego rodzą się większe problemy.

Przemyśl to na spokojnie: mechanik wymienił czujnik, sprawdził przewody, sprawdził ścieżki na płytce, to dlaczego nadal nie widzie czujnika ?? czyżby sterownik do wymiany ??

Podejrzewam że:

- albo nie sprawdził tych przewodów i na twoje pytanie "pocisnął ci regułkę" Sprawdziłem przewody i mierzyłem ścieżki na płytce.

-albo naprawdę to zrobił i prawdopodobnie będziesz miał większe problemy

Jedź do porządnego elektryka i niech Ci to sprawdzi porządnie, daj potem znać co naprawdę było przyczyną.
                  ↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑

Komentarz

Pracuję...