auto nie jedzie na drugim biegu

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bobik77
    Classic
    • 2010
    • 15

leonn, no dokładnie - odnośnie tego in-vitro i adopcji co piszesz, człowiek mierzący się z problemem etycznym w swoim konkretnym życiu, mający zdrowe sumienie (dobrze działające - dobrze rozróżniające prawo naturalne - dobro i zło) zupełnie inaczej zaczyna patrzeć na pewne poważne zagadnienia. Jak z teorii robi się osobista praktyka....

[ Dodano: Nie 13 Gru, 15 15:04 ]
    rafiki, spoko, myślę, że nie jest źle. Panowie nie skaczemy sobie do gardeł, tylko piszmy co sami sądzimy, a nie kopiujmy mediów i będzie ok - myślę, że wielu tu tak pisze. Ja pisze ze swoich osobistych doświadczeń i przekonań wyłącznie, głęboko przemyślanych i przeżytych chwil. Nie mamy 15 lat, looz :wink:
  • Johnny_B
    Rider
    • 2008
    • 372

Witam
    Niedawno padła skrzynia biegów w mojej octavii. Proces ten trwał ok 70kkm zanim skrzynia zakleszczyła się w trakcie jazdy i potrzeba było lawety.
    Do wymiany poszły łożyska oraz wieniec 5 biegu ( na tym biegu skrzynia się zakleszczyła)
    Przy wymianie i regeneracji skrzyni skorzystałem z okazji i wymieniłem sprzęgło na nowe.
    Od tego czasu auto zachowuje sie dziwnie na drugim biegu. Nie jest to zjawisko ciągłe ale zdarza się losowo i kiedy następuje auto nie chce jechać. Wciskam pedał gazu do końca ale nic się nie dzieje. Lekko wzrastają obrotu ale poza tym prędkość pozostaje bez zmian. Wrażenie jest takie jakby ktoś trzymał auto z tyłu i nie pozwolił jechać do przodu. Czasem jest tak ze jade na "dwójce" i wszystko jest OK a potem nagle jest szarpnięcie i auto zwalnia. Żeby to zjawisko zniknęło muszę zrobić kilka rzeczy i nie zawsze one działają za pierwszym razem. Najprostsza jest zmiana biegu na 3 i potem powrót na "dwójke". Próbuję tez wysprzęlić i wbić 2 bieg ponownie - to czasami pomaga, a czasem nie. Zdejmuje tez nogę z gazu i z powrotem naciskam na gaz i to tez raz pomaga, a raz nie pomaga.
    Byłem z tym u mechanika który robił tą skrzynie ale jak na złość to zjawisko sie nie pojawiło chociaż jeździliśmy po mieście prawie pól godziny. Mechanik wyjaśnił ze jeśli byłby to problem skrzyni biegów to jakiekolwiek opory zostałyby pokonane przez silnik, poza tym byłoby słychać jakiś hałas ze skrzyni.
    Sam nie wiem co myśleć i jak to rozwiązać.
    Poradźcie co robić ?

Komentarz

• ggag1aggg1
      Ambiente
      • 2011
      • 164
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moim skromnym zdaniem sprzęgło jest temu winne, skrzynia nie dawała by takiego objawu ponieważ tam są zęby i jak się zazębia to nie ma efektu ślizgania- może być też żele ustawione cięgno od lewarka do skrzyni, bardziej jednak obstawiam sprzęgło

Komentarz

• D2mian
        Rider
        • 2010
        • 551
        • Toyota
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Johnny_B, a może ktoś zaoleił sprzęgło i momentu nie przenosi który na 2 biegu jest spory...
        120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez D2mian
          Johnny_B, a może ktoś zaoleił sprzęgło i momentu nie przenosi który na 2 biegu jest spory...
          Jak ma się moment obrotowy silnika do biegu na którym podróżujemy? Poślizg występuje z zasady najpierw na wyższych biegach, potem w miarę zużycia części sprzęgła czuć go na niższych.
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Johnny_B, Tak troche OT. Wymieniajac kolo 5 biegu, zmieniles na takie z niszym przelozeniem, czy zostawiles seryjne??

Wyglada jak cos ze sprzeglem, ale czemu tylko na tym konkretnym biegu. Problem bylby na kazdym, a zwlaszcza na 1 i R.

A zrob jak bedzie okazja jeszcze jeden test. Jak auto na 2 biegu nie bedzie reagowac zgas auto i sprawdz czy na tym biegu bez wcisnietego sprzegla mozna auto normalnie odpalic??

A kiedy ten 2 bieg wypada, przy jezdzie na wprost, czy przy skrecaniu ??
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Johnny_B
              Rider
              • 2008
              • 372

Zamieszczone przez Maicroft
              Johnny_B, Tak troche OT. Wymieniajac kolo 5 biegu, zmieniles na takie z niszym przelozeniem, czy zostawiles seryjne??
              nie wiem ale chyba seryjne
              Wyglada jak cos ze sprzeglem, ale czemu tylko na tym konkretnym biegu. Problem bylby na kazdym, a zwlaszcza na 1 i R.
              no niestety tylko na dwojce, chociaz wydaje mi sie ze na trojce minimalnie tez sie slizga
              A zrob jak bedzie okazja jeszcze jeden test. Jak auto na 2 biegu nie bedzie reagowac zgas auto i sprawdz czy na tym biegu bez wcisnietego sprzegla mozna auto normalnie odpalic??
              a to tak można ? nie uszkodzi sie katalizator ?

A kiedy ten 2 bieg wypada, przy jezdzie na wprost, czy przy skrecaniu ??
              tutaj nie ma znaczenia czy na prosto czy na zakręcie - zdaża sie w obu sytuacjach

no nic moze to faktycznie sprzeglo i moze losowość wynika z faktu jakiegoś wycieku który powoduje tymczasowe zabrudzenie tarczy. Pogadam z moim mechanikiem co on na to - czy bedzie mu sie chciało zaglądnąc do środka :-)

[ Dodano: Nie 14 Gru, 14 11:26 ]
              Mały update
              Oddałem auto do mojego mechanika żeby wymienił sprzęgło na nowe. W przypadku gdy sprzęgło będzie OK mechanik zabiera skrzynie do warsztatu, gdzie robili regeneracje.
              Ze sprzęgłem było wszytko OK wiec skrzynia poszła do drugiego warsztatu - tam został wymieniony cały pakiet. Po złożeniu wszystkiego do kupy problem nadal pozostał a nawet się nasilił. Brak jazdy występuje również na pierwszym biegu. Usterka pojawia się każdorazowo po uruchomieniu silnika i przy ruszaniu na 1 i 2 auto nie jedzie.
              Warsztat ma szukać całej nowej skrzyni i podmienić, wtedy zobaczy się co i jak. Moje podejrzenia i mojego mechanika to chyba problem z wyrobionym gniazdem w obudowie pod wałek który powoduje ten problem - przy wysprzęgleniu i przygazowaniu obrotów problem znika.

Z plusów to nowy wkład nie jest z tego modelu bo przełożenia mam inne, dłuższe. Na 5 biegu przy 100km/h mam teraz 2,6tys obr a nie 3tys.

Komentarz

Pracuję...