Wally, mam nadzieję że poszła w równie dobre ręce
blokuje biegi wsteczny i "1"
Zwiń
X
-
blokuje biegi wsteczny i "1"
Witam Wszystkich Szanownych Forumowiczów
jetem nowym posiadaczem oktawki ( choć autko znałem wcześniej ) i mam taki problem,
przewertowałem forum i tak nie do końca znalazłem odpowiedź .....
objawy :
nie zawsze - czasami blokuje wsteczny że nie można go bez użycia dużej siły wyciągnąć ,
"1" - blokuje do momentu uzyskania dużych obrotów
pedał sprzęgła takie odnosze wrażenie jakby lekko pulsował ...
jest objaw że na "1" jakby ciągneło autko - jakby nie do końca rozsprzęgliło
nie do końca wiem czy te objawy występowały przed wymianą dwumasy , ale :
mechanior ponoć :
-wymienił dwumase
-wymienił wysprzęglik
-odpowietrzył układ
-zmienił olej w skrzynce
jeszcze jedna sprawa ....
jak nie jest wciśnięte sprzęgło do końca ( tak w 3/4 ) to odnoszę wrażenie że wsteczny jakby lekko wchodzi i wychodzi.
mechanior straszy wymianą skrzyni - ja nie wiem tak do końca czy to dobra diagnoza....
autko 2.0 DTI 2009rok
z góry dziękuję za podpowiedzi ...
-
-
Re: blokuje biegi wsteczny i "1"
Ja mam pewnie inny typ skrzyni niż TY, ale objawy takie same. Jak rozmawiałem z mechanikiem to stwierdził, że ten typ tak ma, bo skrzynia jest starej konstrukcji pamiętającej jeszcze golfa II z małymi zmianami konstrukcyjnymi i nic się na to nie poradzi.
Przy wrzucaniu jedynki u mnie pomaga wolniejsze jej wkładanie i w 90% to pomaga. Na wsteczny nie mam sposobu, także w 50% haczy a w 50% nie. Także na Twoim miejscu nie obawiałbym się groźby wymiany skrzyni, a do haczącej jedynki i wstecznego trzeba się przyzwyczaić.
Komentarz
-
-
moze luz podluzny na walku w skrzyni. W niektorych 1.9 byl z tym problem. Bieg wsteczny zdaje sie jest niesynchronizowany wiec nei moz etu byc mowa o problemie z tym elmentem. Luz na walku powoduje wlasnie takei problemy z wbijaniem biegow i najbardziej objawia sie to na 1 i wstecznym.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
Komentarz