Wyciek oleju ze skrzyni biegów 1.6 fsi 2006

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szocher
    • 2024

W związku z co2 w motoryzacji - może to truizm, ale wszystko idzie w kierunku użytkowania a nie posiadania auta, bo zachęcają do tego formy finansowania takie jak leasing, długoterminowy wynajem czy inne, choć wszystko sprowadza się do jednego - ważne aby do ok. 4-5 lat nic się nie działo z autem a potem niech się martwi następny właściciel bo pierwszemu inwestycja się opłacała, między innymi z powodu przeglądów systemu LL i tak też jest wymieniany olej - liczą się niskie koszty.
    Nie widzę problemu odnośnie lepkości 0w20 czy nawet niższej w silnikach do tego przystosowanych, warunek cały czas ten sam - częstsza zmiana niż wskazują to systemy LL. Analizy UOA pokazują jak jest w realu w wielu markach olejowych z zastosowaniem wielu nawet najlepszych filtrów.
  • szocher
    Classic
    • 2015
    • 7

Witam wszystkich. Pacjent to Octavia 2006 1.6 fsi. Przebieg 117000km. Mam bardzo duży problem i zero pojęcia o nim. Mianowicie cieknie olej ze skrzyni biegów. Na zgaszonym silniku nie wygląda żeby ciekło, ale przy zapalonym kapie dość obficie. Wydaje mi się, że cieknie od strony silnika tzn. między skrzynią, a silnikiem, ale nie jestem pewny. Olej jest koloru czarnego, w dotyku powiedziałbym, że w sumie mało 'oleisty' w porównaniu do tego silnikowego. Skrzynia działa dobrze, biegi wchodzą dobrze i jeździć mogę, ale oczywiście jak tylko to dziś zobaczyłem tak auto zgasiłem i czeka na magika który go uzdrowi czy miał ktoś podobny problem? Liczy się każda sugestia co to może być i co kupić. Znajomy mechanik dał go na windę i mówi, że może to być jakaś uszczelka bo nie może się nigdzie indziej lać chyba, że skrzynia pęknieta lub dziurawa. Może ktoś się orientuje jakie numery uszczelek to mogę kupić bo w sobotę ma wyciągać skrzynie i chciałby mieć gotowe części. Wiem, że to może wyjść coś innego, ale zawsze mogę części oddać do sklepu Bardzo proszę o pomoc odpowiem na każde pytanie jeśli będę w stanie. Dziękuje.

Komentarz

• robreg
      L&K
      • 2010
      • 1195
      • Octavia I (1U2)
      • AXP 1.4 MPI 75 KM

Kolejny "szpec" ktory chce miec wszystko kupione, zanim zacznie cokolwiek robic...

Najpierw sie pacjenta oglada, weryfikuje się uszkodzone badz zuzyte elementy, a potem jedzie sie na zakupy. Nie na odwrot, chyba ze pan mechanik za niewykorzystane czesci zaplaci.
      Pozdrawiam, Robreg.
      ----
      furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• szocher
        Classic
        • 2015
        • 7

Bardzo proszę o pomoc w diagnozie problemu, a nie nabijanie sobie postów. Wyraźnie napisałem, że części mogę oddać. Szpec ma czas w sobotę i niestety sklepy z częściami zamiennymi będą zamknięte dlatego chciałby mieć zamienne pod ręką.

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1195
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Wszystkie numery czesci masz podane w etce online. Mozna sobie wpisac w google i poszukac, a nie nabijac licznik postow tak przedstawionymi problemami.

Mozesz potrzebowac calej obudowy skrzyni w czesciach, z wszystkimi uszczelnieniami. One wszystkie w etce online sa opisane. Uzywanie Google jest bardzo wskazane.
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----

Komentarz

• misza_zabrze
            L&K
            • 2013
            • 1371
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BLR 2.0 FSI 150 KM

szocher, zrzuc skrzynie i sprawdz. Moze sie okazac ze to uszczelka walu a nie skrzynia. Poza tym lozysko oporowe siedzi na tulei ktora ma o-ring ktory rowniez moze ciec. Bez sciagania skrzyni mozesz wrozyc z fusow. Chociaz nie powiem mielismy 2 golfy 1.6 FSI w ktorych padla skrzynia. Chociaz w tych przypadkach nie bylo wyciekow tylko skrzynie rozwalalo w kawalki. ( Poczytaj na temat zawleczki w ukladzie roznicowym)

W przypadku wycieku z uszczelki wala korbowego zaopatrz sie przy okazji w nowe sprzeglo.

BTW olej w skrzyni jest jasny i ma bardzo specyficzny zapach. Trudno go pomylic z silnikowym.

Inny motyw to wyciek na laczeniu miski z blokiem od strony skrzyni.

Dla pewnosci jak nie masz czasu spawdzac a chcesz miec juz zrobione to kup skrzynie, sprzeglo, uszczelniacze, paste do miski, nowe sruby, To chyba wszystko.

....aa no i nowy wysprzeglik
            Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
            Obecnie -> Seicento 900+LPG
            Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
            Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• szocher
              Classic
              • 2015
              • 7

Rozumiem i uzylem google, ale czasami jest zbany problem z daną częścia jak np. Nawalające wtryski w passacie 2.0 tdi to i tu ktoś mógł taki mieć.

Komentarz

• misza_zabrze
                L&K
                • 2013
                • 1371
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BLR 2.0 FSI 150 KM

Te skrzynie jak klekaja to porzadnie, z obudowa na asfalcie. Jesli padaly lozyska to odrazu bys uslyszal dziwne wycie ze skrzyni, dodatkowo zaczynalby sie problemy z wbijaniem biegow.
                Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• szocher
                  Classic
                  • 2015
                  • 7

W sumie to mechanik poprosil tylko wlasnie o ta uszczelke uszczelnienia walu skrzyni biegow zanim sciagnie skrzynie bo moze to byc to. Czy masz moze numer czesci? Gdyz nie bardzo wiem jak ona wyglada. Co do sprzegla to i tak slabo i wysoko bralo tak ze do wymiany tylko jest pytanie, czy wystarczy kupic komplet ktory sklada sie z tarczy, docisku i lozyska czy jest tam jeszcze cos do wymiany? Co do koloru oleju w skrzyni to jest on czarny, przy mnie poluzowal srube od miski i wylacial dokladnie taki sam jak kapie. Czemu ten olej smienil barwe? Bo moze wlasnie ptzez to jest ten wyciek

Komentarz

• misza_zabrze
                    L&K
                    • 2013
                    • 1371
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BLR 2.0 FSI 150 KM

030103171S to uszczelniacz walu. Kup nowy zaden tam uzywany. Nie jest to tanie tak nawiasem mowiac.

PS domyslam sie ze masz 5 biegowke manualna nie automat ?
                    Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• szocher
                      Classic
                      • 2015
                      • 7

Dokladnie tak. 1.6 manual 5 biegowy. A wiadomo dlaczego olej moze byc taki czarny?

Komentarz

• robreg
                        L&K
                        • 2010
                        • 1195
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXP 1.4 MPI 75 KM

pl.m.wikipedia.org/wiki/Disiarczek_molibdenu - chyba jedyne wytlumaczenie
                        Pozdrawiam, Robreg.
                        ----

Komentarz

• szocher
                          Classic
                          • 2015
                          • 7

Zadzwonilem do skody i zapytalem o uszczelniacze przy skrzyni i podali mi takie numery czesci: 02m301189g, 02t409189k . Czy to moga byc te uszczelki?

Komentarz

• misza_zabrze
                            L&K
                            • 2013
                            • 1371
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BLR 2.0 FSI 150 KM

Oni podali Ci numery uszczelniaczy tam gdzie wchodza poloski.

Numer 30 i 3

JEsli sie myle to niech mnie ktos poprawi ze potrzebujesz numer 7

Oraz numer 11. Ew prowadnice lozyska ale w ASO kupisz z tego co widze lozysko razem z prowadnica numer 7 wiec problem odpada.

Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• szocher
                              Classic
                              • 2015
                              • 7

Ok w takim razie jak kupie taki http://www.eurocarparts.com/ecp/c/Sk...a9133ff&000069 komplet sprzegla to bedzie ok? W takim razie jaki do numer czesci 7? Ten wczesniej podany 030103171S ?

Komentarz

• misza_zabrze
                                L&K
                                • 2013
                                • 1371
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BLR 2.0 FSI 150 KM

szocher, podaj rejestracje UK.
                                Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

Pracuję...