Bry
[O2] Dymienie przy przyspieszaniu O2 2.0 TDI RS
Zwiń
X
-
[O2] Dymienie przy przyspieszaniu O2 2.0 TDI RS
Witam
Użytkuję O2 w wersji RS z silnikiem 2.0 TDI DSG. Sytuacja wygląda następująco, jechałem wczoraj autostradą, około 150 km/h tak przez 10 kilometrów. Na jednym z węzłów zrobiłem zawrotkę i przy podjeździe do włączenia się do ruchu auto zadymiło ( jasny dym widoczny w tylnej szybie, nie były to kłęby dymu), tak było przez chwilę i potem spokój. Zdarzyło się to już kolejny raz więc postanowiłem opisać, bo nie znalazłem nigdzie podobnej sytuacji.
autem na co dzień jeździ żona, gdzie pokonuje około 15 km i jedzie raczej spokojnie. czy to może mieć wpływ na to, że potem jak ja wsiądę i przycisnę mocniej to zakopci?
Nie wyrzuca błędów, nie ubywa płynu w spryskiwaczu. co do oleju to też mi się wydaje, że jest ok.
druga rzecz to to, że po krótkiej przejażdżce ( około 7 - 10 km) załącza się wentylator, pomimo, że nie ma upałów!? może elementy powiązane
auto ma przejechane 248 000 i poza tym sprawuje się bez zarzutów.
Może ktoś miał taką sytuację i wskaże co robić z tematem?! Jeżeli potrzeba więcej info to chętnie dopiszę.
Pozdrawiam
ŁukaszPozdrawiam
Łukasz
O2 RS 2.0 TDI, DSG
-
-
lukasz_mil zobacz mój ostatni post w tym wątku - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...2928&start=125. Obstawiam, że siada Ci turbo..
A swoją drogą wierzę, że miałeś na myśli, że nie ubywa płynu chłodzącego, a nie płynu w spryskiwaczu.. :wink:O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..
Komentarz
-
-
Jakiś czas temu był problem z turbiną, mianowicie wywalało błąd przeładowania turbiny przy dawaniu depa!
Mechanik rozeznał temat i wymienił zawór n75! Odpukać od tego czasu przy depnięciu nic się już nie dzieje!
Z tego co opisujesz może tak być! Żona nie jeździ ostro to i turbina na mniejszych obrotach pracuje ja jak depnę mocniej to zadymi bo i turbina mocniej pracuje!
a dawała jeszcze jakieś objawy poza tym dymem?
PS. tak chodziło o płyn chłodniczyPozdrawiam
Łukasz
O2 RS 2.0 TDI, DSG
Komentarz
-
-
Wiesz co, czasami wydawało mi się, że auto słabiej zbiera się z dołu, tak jakby nie od początku prawidłowo dmuchało turbo. Od mojej przejażdżki zauważyłem, że ten problem się nasilił, a "ciągnięcie" zaczynało się gwałtownie i czuć było wyraźne szarpnięcie / wyrywanie do przodu przy ok 2k rpm.
Zobaczę jak będzie po montażu, właśnie dostałem tel, że turbina gotowa do odbioru. Ale ogarnę to dopiero jutro, a wieczorem montaż i testy. Dam znać..O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz_mildruga rzecz to to, że po krótkiej przejażdżce ( około 7 - 10 km) załącza się wentylator, pomimo, że nie ma upałów!? może elementy powiązane
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez lukasz_mildruga rzecz to to, że po krótkiej przejażdżce ( około 7 - 10 km) załącza się wentylator, pomimo, że nie ma upałów!? może elementy powiązane
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuebkDPF jest po to zeby ten syf wlasnie nie wylatywal z rury, no chyba ze go nie ma
ale zobaczyłbym jak wstaje turbina i dodatkowo zobaczyłbym stopień zapełnienia filtra DPF
Zamieszczone przez lukasz_milautem na co dzień jeździ żona, gdzie pokonuje około 15 km i jedzie raczej spokojnie.
na 15km nie ma gdzie się wypalić a i spokojna jazda też nie służy wypalaniuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
no dobra, skoro tak się dzieje to od czego jest kontrolka DPF?? zaświeca się tylko przy zapalaniu, potem gaśnie i NIC! w instrukcji wyraźnie piszą, "kiedy pali się kontrolka to nie gasić tylko jeździć ...... itp. itd"
to albo coś mam zrąbane albo coś mam zrąbanePozdrawiam
Łukasz
O2 RS 2.0 TDI, DSG
Komentarz
-
Komentarz