Witaj pisz jak się silnik sprawuje
skrzynia biegów DSG
Zwiń
X
-
skrzynia biegów DSG
Witam szanowne grono. Niedawno kupiłem Oktavke 2 kombi 2TDI 140kM ze skrzynią DSG.
jest to auto z 2005 r z przebiegiem 152 tys. niepokoji minie takie jakby "zgrzytanie" w pozycji P. jak włącze D lub inny cichnie. co może być powodem takiej usterki?
będę wdzięczny za podpowiedz oraz porady jak eksploatować autko z taką skrzynią jak często wymiany oleju i inne cenne uwagi. może tak na wszelki wypadek dobrego fachowca lub warsztat ze śląska
-
-
Czy w papierach jest wpisane czy kiedykolwiek byl zmieniany olej w tej skrzyni?? Olej zmienia sie co 60kkm i polecam wizyte w ASO np Komot w Czechowicach-Dziedzicach. Koszt troche duzy, ale spokoj na jakis czas. Koszt duzy z uwagi na duza ilosc oleju w skrzyni, ale to jest cecha kazdej skrzyni automatycznej.
Co do zgrzytania, po wrzuceniu na P moze byc taki efekt, bo auto musi sie zablokowac i wskakuje taka mechaniczna blokada, ale nie wiem o jakie zgrzytanie chodzi, bo z opisu ciezko go uslyszec
Komentarz
-
-
Dla uscislenia to nie kombi a liftback, ale to szczegol.
Ja tym autem nie poruszam sie na codzien, jezdzi nim moj ojciec, ja jezdze nim sporadycznie, ale co nieco o calym tym DSG wiem
Co do oleju, wymiana oleju w Komocie kosztowala chyba cos okolo 800zl robocizna + olej + filtr oleju do skrzyni - musialbym sie spytac, o ile ojciec pamieta.
Nie znam niestety firm ktore specjalizuja sie tylko w skrzyniach automatycznych, bo nie mialem takiej potrzeby, zeby szukac.
Komentarz
-
-
slodzik, A kiedy jeszcze to zgrzytanie zachodzi. Jak wlaczyl P i puscisz hamulec?? Tak samo problemem moze byc wybicie dzwigni z pozycji P jak zostawimy samochod z gory albo pod gore i nie zaciagniemy najpierw hamulca. Wtedy ta zapadka w skrzyni zaskakuje dosc mocno - tez trzeba sie nauczyc tego, zeby potem sie nie meczyc :wink:
Komentarz
-
-
Ja tam olej wymieniam sam co 60kk, Juz dwa razy mialem okazje zmienic. Wychodzi taniej bo koszt oleju dwoch uszczelek i filtra tylko plus pare niezbednych rurek lejek itd ale to tylko raz sie kupuje. Nie chodzi tu jedynie o oszczednosc ale mam pewnosc ze wszystko jest zrobione i wymienione jak powinno
Komentarz
-
Komentarz