alarm gps (dają dużą zniżke na AC) + mech blokada biegów
Wymiana żarówki w OII
Zwiń
X
-
działa, nie ma problemu, kłopotliwe może być zdjęcie złącza w lewej lampie jeżeli jest "zapieczone", ale można wymienić żarówkę bez całkowitego wyciągania reflektora.
uwaga przy wkładaniu - ta wajha nie może być całkiem odciągnięta, trzeba ją trochę pchnac z powrotem i dopiero można reflektor umieścić we właściwym miejscu, własnie z ASO wyjechałem w takim stanie -> połamane plastiki i reflektory włożone nie do końca, nie zapięte... :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja mam podobny problem.
W prawym reflektorze padła mi postojówka.
Czy muszę wyjąć reflektor by ją wymienić ?
Jeżeli tak to od czego zacząć.
MOŻECIE MI POMÓC.
A i jeszcze jedno Ta żarówka to chyba W5W Czy można ją zamienić na led
I czy wtedy komputer sprawdzający oświetlenie w samochodzie nie sfiksuje ?Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM
Komentarz
-
-
Alen, trzeba wyciągnąć reflektor. Osobiście nie potrzebuję odpinania kabli do wymiany żarówki od postojowego światła. Ona ciężko wychodzi i osobiście używam kombinerek z dłuższymi końcówkami do wyciągnięcia jej-mam za grube palce. Jak wymienisz żarówkę to po wyłączeniu stacyjki i ponownym włączeniu kontrolka sam zgaśnie. Komputer nie będzie fiksował.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Potwierdzam, to co pisze AdamB, bez wyjęcia lampy wymiana postojówki ( szczególnie pierwszy raz ) jest prawie niemożliwa. Oprawka ma dwa zaczepy ( jeden zaznaczony strzałką drugi po przeciwnej stronie oprawki ) i trzeba je jednocześnie mocno ścisnąć w stronę środka oprawki ( najlepiej tak jak AdamB szczypcami z długimi cienkimi końcówkami lub mocną pensetą ) i jednocześnie delikatnie ciągnąć do tyłu za przewody ( delikatnie, bo jeśli żarówka była słabo wsadzona to przy wyciąganiu oprawki może wpaść do środka lampy ).
Co do postojówek LED-owych to na 99,9% komp pokaże Ci błąd. Żeby go oszukać LED musiał by pobierać co najmniej ok. 3W mocy, tyle, że 3W LED nie zmieścił by się w miejsce w5w, trzeba by dać kilka mniejszych np. 3x 1W, ale wtedy też może wystąpić problem z odprowadzaniem ciepła. Ktoś tu chyba nawet dawał linki do takich mocnych LED-ów, ale o ile pamiętam koszt był dosyć wysoki...
EDIT
Znalazłem link do tematu LED-ów TUTAJ jest fotka i info. Cena w Danii ok. 80 pln...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Odkrecasz białą nakretkę i przy zderzaku o wewnętrznej strony reflektora (musisz otworzyć klapę) masz wajchę, która pociągasz równolegle do zderzaka.
Zajrzyj też do książki obsługi, tam jest to wyrysowane.
Wypychamy reflektor do przodu, nie musimy nawet odłączać kostki i wymieniamy żarówkę.
Ja już musiałem wymienić dwie mijania, jedna padła miesiąc temy, druga parę dni temu :evil: więc jestem o to mądrzejszy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBAlen, dalej z boku lampy koło zderzaka jest dźwignia którą trzeba pociągnąć.
[ Dodano: Sro 23 Gru, 09 10:39 ]
http://www.allegro.pl/item854817007_..._lampy_ii.html na tej fotce widac to "g..."
Komentarz
-
-
Ludzie co wy wypisujecie (to do tych co mają problem z wymianą żarówki ) Wymiana żarówek w skodzianie jest banalna i jak dla mnie bardzo miło byłem zaskoczony. Jeśli wam trudność sprawia wyjęcie reflektora ( jedna plastikowa śruba i zatrzask) to powinniście spróbować wymiany żarówki np. w Nissanie gdzie o wyjęciu reflektora można tylko pomażyć bo do wymiany żarówki trzeba zdemontować niemal cały układ dolotowy :roll: . Uważam że wymiana żarówek w skodzie jest dobra. Mnie wymiana kompletu żarówek razem z postojowymi zajeła nie więcej niż 40 min w obu lampach i dodam że robiłem to pierwszy raz z instrukcją obsługi w jednym ręku i browarem w drugim
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmLudzie co wy wypisujecie (to do tych co mają problem z wymianą żarówki ) Wymiana żarówek w skodzianie jest banalna i jak dla mnie bardzo miło byłem zaskoczony. Jeśli wam trudność sprawia wyjęcie reflektora ( jedna plastikowa śruba i zatrzask) to powinniście spróbować wymiany żarówki np. w Nissanie gdzie o wyjęciu reflektora można tylko pomażyć bo do wymiany żarówki trzeba zdemontować niemal cały układ dolotowy :roll: . Uważam że wymiana żarówek w skodzie jest dobra. Mnie wymiana kompletu żarówek razem z postojowymi zajeła nie więcej niż 40 min w obu lampach i dodam że robiłem to pierwszy raz z instrukcją obsługi w jednym ręku i browarem w drugim
Komentarz
-
-
[O2] wymiana żarówki
Witam.
Od niedawna użytkuję Octavię II i mam mały problem z wymianą żarówki światła pozycyjnego (lewy reflektor wyposażony w xenon). Problem w tym, że praktycznie nie ma tam dostępu aby włożyć rękę i żarówkę wyjąć.
Czy jest jakiś sposób aby bez większego kłopotu tę żarówkę wymienić? Mam nadzieje, że nie trzeba dokonywać więkrzych rozbiórek żeby dotrzeć do żarówki. :?:
( jeśli się powtażam to sorki, pewnie przeoczyłem ten post)
Z góry dziekuję za pomoc.Witam!
Komentarz
-
Komentarz