Wymiana żarówki w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Panowie,
    Wyłóżcie łopatologicznie jak lampe wypiąć bo zaraz cała będzie do wymiany :hacker
    Nakrętka odkręcona. Co teraz z tą j...ną wajchą. Rozumiem, ze to ta wystająca przy reflektorze od wewnętrznej strony - od komory przed chłodnica za atrapą-grilem maski, taka zagieta na końcu półkoliście do góry. Jeśli to to to w którą to ch...stwo brać bo w dół to lampa nie wyłazi, lekko da sie ruszyć ale tylko od strony środkowej wysunie sie siłą z niecały 1cm i opór. Do przodu/tyłu zero efektu - wygina sie ta blaszka.

Może i to banalne ale czemu nie idzie? Proszę o instrukcję zanim będzie za późno.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Alonzo_, ta wajcha ma taką plastikową blokadę ( pewnie Ci się złamie przy pierwszym demontażu ) trzeba ją delikatnie wcisnąć albo podnieść ( nie pamiętam, bo mam ułamane :twisted: ) i pociągnąć za tą wajchę, wzdłuż niej ( nie do góry/do dołu ), Przez pierwszy centymetr jak ciągniesz tą wajchę to wypycha ona na zewnątrz całą lampę a potem już tylko zwalnia blokady i lampa wychodzi do przodu. Możliwe, że masz zasyfione prowadnice lampy ( albo wogóle źle włożone ) i lampa nie chce się wysunąć. Możesz spróbować jednocześnie ciągnąć tą wajchę i popychać od tyłu lampę ( ruszaj nią delikatnie we wszystkie strony ), może puści...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez kowal 2002
        nie pamiętam, bo mam ułamane :twisted:
        jak wszyscy :lol:
        zresztą lepiej to wyłamać i po problemie
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Alonzo_, ta wajcha ma taką plastikową blokadę ( pewnie Ci się złamie przy pierwszym demontażu ) trzeba ją delikatnie wcisnąć albo podnieść ( nie pamiętam, bo mam ułamane :twisted: ) i pociągnąć za tą wajchę, wzdłuż niej ( nie do góry/do dołu ), Przez pierwszy centymetr jak ciągniesz tą wajchę to wypycha ona na zewnątrz całą lampę a potem już tylko zwalnia blokady i lampa wychodzi do przodu. Możliwe, że masz zasyfione prowadnice lampy ( albo wogóle źle włożone ) i lampa nie chce się wysunąć. Możesz spróbować jednocześnie ciągnąć tą wajchę i popychać od tyłu lampę ( ruszaj nią delikatnie we wszystkie strony ), może puści...

Dzięki, we wszystkie strony to giąłem :evil: . Poleciałby pomógł gdybym wiedział jak klepnąć. Co za dzień!!!!!. Żeby było ciekawie to powiem wam, ze wymiana bez wyciągania lampy to też nie dramat ( przy niespecjalnie dużych dłoniach) nad żarówką sprężynki na bok i wychodzi żarówka. Trwałoby to może z 5-10 minut gdyby jakiś osioł nie nadłubał przy śrubce co trzyma ten drucik-sprężynkę pod żarówką i jednocześnie tą osłonkę na żarówce wewnątrz klosza. :evil:
          Tu chciałbym złożyć wyrazy serdecznego podziękowania Firmie Skoda za zjebany wieczór i stosy nagadanego mięcha bo jak to włożyć na miejsce bez wąskich długich zagietych szczypiec to nie mam pojęcia. Czy tego nie można było inaczej zrobić? No komments

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8039
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Tu chciałbym złożyć wyrazy serdecznego podziękowania Firmie Skoda za zjebany wieczór i stosy nagadanego mięcha bo jak to włożyć na miejsce bez wąskich długich zagietych szczypiec to nie mam pojęcia. Czy tego nie można było inaczej zrobić? No komments
            Nie narzekaj, w Megane II trzeba rękę przez nadkole wkładać i po omacku ją wymieniać przez klapkę w nadkolu. W OII wymiana żarówki to bajka.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez AdamB
              Nie narzekaj, w Megane II trzeba rękę przez nadkole wkładać i po omacku ją wymieniać przez klapkę w nadkolu. W OII wymiana żarówki to bajka.
              Powiadasz?
              Problem jest w tym, ze po odpięciu sprężynki i włożeniu żarówki, przy zapinaniu sprężynki wyhaczyła ona sie spod tej małej śrubki. Śróbka ta jednocześnie trzyma ten grzybek co jest wewnątrz klosza osłania od czoła żarówkę. Reszty można sie domyśleć. Ta osłona żarówki wpadła do środka klosza i sie telepie, przez otwór żarówki troche małe pole manewru aby dać radę od wewnątrz lampy włożyć to w tą wąską szczelinę tak, żeby odpowiednio blaszki tej osłony sie ułożyły w gnieździe i dokręcić jeszcze to felerną śrubką.
              Dziś wygrała. Dobrze, ze drugie auto jest. Jutro kupimy odpowiednie narzędzia i powalczymy dalej. Nie było innej możliwośći żeby włożyć sprzężynkę pod śrubę jak ją wykręcić. Duperela ale jak upierdliwa... Taką konstrukcje mógł wymyśleć tylko skończony debil bez wyobraźni. I tak w skrócie przepalona żarówka potrafi zupelnie zjebać cały wieczór. Kończe. Jutro albo da sie zrobić albo skończy na ścianie garażu , ku mojej uldze

Pozdro

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8039
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                Taką konstrukcje mógł wymyśleć tylko skończony debil bez wyobraźni. I tak w skrócie przepalona żarówka potrafi zupelnie zjebać cały wieczór. Kończe. Jutro albo da sie zrobić albo skończy na ścianie garażu , ku mojej uldze
                Dość MOCNYCH słów używasz i powiem Ci bezpodstawnie :wink:
                Teraz wiem po co jest notatka,że w przypadku wymiany żarówki trzeba przyjechać do serwisu. :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                  Teraz wiem po co jest notatka,że w przypadku wymiany żarówki trzeba przyjechać do serwisu. :szeroki_usmiech
                  dokładnie, ale przynajmniej coś się dzieje, jakie emocje :lol:

Alonzo_, co Ty robisz z tą lampą :?: :!:
                  nawet ktoś o 2 lewych rękach - jak ja, potrafi to zrobić
                  chyba za bardzo się napiąłeś a wtedy to już najprostszej czynności nie da się wykonać, powodzenia jutro
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Swoją drogą to, ta nieszczęsna śrubka jest za łatwa do wykręcenia! Powinni wykombinować coś bardziej skomplikowanego, bo tak to nie wiem czemu, ale wiele osób próbuje ją wykręcać przy zwykłej wymianie żarówki. A jak już się ją wykręci to faktycznie włożenie osłony żarówki na miejsce wymaga od cholery zabawy ( wiem, bo jeden uczynny Pan na stacji próbował "wymienić" żarówkę w firmowym aucie naszej "handlowczyni", ale mu nie wyszło :twisted: )...
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

naszej "handlowczyni", ale mu nie wyszło :twisted: )...
                      :diabelski_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez szkoda
                        Alonzo_, co Ty robisz z tą lampą
                        wymieniałem żarówki do tej pory trzy razy w O2. Za każdym razem nie potrzebowałem śrubokręta, nic nie ułamałem, blokadę odciąganej wajchy wciąż mam (chociaż chyba słabo działa) wymiana trwała ok. 15 minut i nie pracuję jako mechanik samochodowy. Jedynie za pierwszym razem czytałem instrukcję i chyba to pomogło uniknąć kilku problemów. O2 to nie Fiat Ducato, w którym trzeba pół przodu zdemontować, a wymiana żarówki jest kalkulowana na 4rh

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez rezon
                          Jedynie za pierwszym razem czytałem instrukcję i chyba to pomogło uniknąć kilku problemów.
                          czasem warto
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rezon
                            RS
                            • 2006
                            • 1894
                            • Volvo
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jedno z głównych praw użytkownika sprzętu - jak wszystko inne zawiedzie, zajrzyj do instrukcji

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Zamieszczone przez rezon
                              Zamieszczone przez szkoda
                              Alonzo_, co Ty robisz z tą lampą
                              wymieniałem żarówki do tej pory trzy razy w O2. Za każdym razem nie potrzebowałem śrubokręta, nic nie ułamałem, blokadę odciąganej wajchy wciąż mam (chociaż chyba słabo działa) wymiana trwała ok. 15 minut i nie pracuję jako mechanik samochodowy. Jedynie za pierwszym razem czytałem instrukcję i chyba to pomogło uniknąć kilku problemów. O2 to nie Fiat Ducato, w którym trzeba pół przodu zdemontować, a wymiana żarówki jest kalkulowana na 4rh
                              Oki. teraz to i ja jestem mądrzejszy :szeroki_usmiech
                              Dla jasności. Przy wyciąganiu lampy nie było specjalnie emocji - ot takie ozdobniki w tekście, czekając na odpis na forum wziąłem sie za wymianę bez demontażu i uważam teraz że to proste (przy moich dłoniach) a z demontażem lampy - najprostsze. Ale jak wyskoczy spod śróbki drucik- spręzynka trzymająca kołnierz żarówki to nie ma innego wyjścia jak ją poluzować o kilka obrotów żeby wsadzić to ustrojstwo. I tu się zaczęło... k..., ch...
                              Sprawę jeszcze wczoraj późnym wieczorem załatwiła.....moja kochana żona (hehe). Dzięki swoim drobnym dłoniom i oooogrooomnej cierpliwośći zmontowała to - choć nigdy nie łapie sie żadnych prac związanych z mechaniką - nigdy.
                              Teraz wiem, że
                              - odkręcając śróbkę pod żarówką na gwizdkowy klucz trzymającą sprężynkę od żarówki bądźcie ostrożni-

Teraz mogę żarówki hurtowo wymieniać.

Dzięki i pozdro

PS. Wiadomo, zawsze warto mieć instrukcję , ale jak jej nie ma to jest forum

Komentarz

• maxpaynemm
                                RS
                                • 2008
                                • 1764
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki swoim drobnym dłoniom i oooogrooomnej cierpliwośći zmontowała to - choć nigdy nie łapie sie żadnych prac związanych z mechaniką - nigdy.
                                Rozumiem że bez rączek żony to się jednak nie uda ??

Panowie wymiana żarówki polega na:
                                1. Przeczytaniu krótkiej instrukcji obsługi
                                2. Odkręcenie białej plastikowej śruby.
                                3. Odciągnięciu tej "wajchy" z boku lampy - ona zwalnia zaczepy lampy.
                                4. Złapania łyka browaru
                                5. Wysunięciu lampy i odpięciu przewodów.
                                6. Złapaniu kolejnego łyka browaru
                                7. Otwarciu komory i wymianie żarówki przy użyciu metalowych zaczepów spręzynowych....
                                8.Dokończenia browarka
                                9. Złożenia wszystkiego w odwrotnej kolejności :P
                                10. (w razie potrzeby) telefon do kumpla żeby wpadł na browarka bo akurat wymieniamy żarówkę w drugiej lampie
                                Oczywiście wszystko robimy z wyczuciem aby nic nie połamać

Pozdrawiam
                                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                  Dzięki swoim drobnym dłoniom i oooogrooomnej cierpliwośći zmontowała to - choć nigdy nie łapie sie żadnych prac związanych z mechaniką - nigdy.
                                  Rozumiem że bez rączek żony to się jednak nie uda ??

Pozdrawiam
                                  Hehe dowcipas.... :wink:
                                  Teraz to ja też mogę takie instrukcje dawać jak i Ty . I sam sobie już radze, a rączki żony do czego innego wykorzystam.
                                  Nie miałem Twojego punktu pierwszego no i browaru pod ręką, i pewnie głównie przez ten browar się skomplikowało.
                                  Niestety pierwszy raz ... jak to pierwszy raz, nie zawsze idzie lekko :diabelski_usmiech

Pozdro

Komentarz

• Alen
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 65

Z przykrością muszę powiedzieć że po 2 tygodniach padła mi mijania w drugim reflektorze
                                    Ale tym razem wymiana trwała już tylko 10 minut
                                    Dlatego teraz czuję się już jak profesjonalista
                                    I moim skromnym zdaniem wymiana żarówki polega na:
                                    Złapaniu łyka browaru
                                    1. Przeczytaniu krótkiej instrukcji obsługi
                                    2. Odkręcenie białej plastikowej śruby.
                                    3. Odciągnięciu tej "wajchy" z boku lampy - ona zwalnia zaczepy lampy.
                                    -Odciągamy wajchę do momentu wysunięcia się reflektora m/w 1cm
                                    4. Złapania łyka browaru
                                    - Całkowitego Wysunięcia lampy bez odpinania przewodów.
                                    5. Nasmarowaniu oliwką ruchomych elementów
                                    6, Złapania łyka browaru
                                    7, Wymianie uszkodzonej żarówkiprzy użyciu metalowych zaczepów - ręczna robota + wkrętak gwiazda nr2 (reflektor umieszczamy na czymś stabilnym )
                                    Jeżeli chcesz dojść do perfekcji to zakupiona Żarówka musi być tania i marnej jakości byś nie zapomniał jak to się robi
                                    - Złapania łyka browaru
                                    8. Lekkim wsunięciu wyciągniętej wajchy ok 1,5cm
                                    9. Wsunięciu lampy. NIC na siłę - reflektor musi wsunąć się lekko i płynnie
                                    -Złapaniu kolejnego łyka browaru
                                    -Dokończeniu browarka
                                    10. (w razie potrzeby) telefon do kumpla-li żeby wpadł na browarka bo akurat wymieniamy żarówkę w drugiej lampie
                                    Oczywiście wszystko robimy z wyczuciem aby nic nie połamać

A do wszystkiego doszedłem dzięki waszej pomocy
                                    Pozdrawiam
                                    Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Alen
                                      Z przykrością muszę powiedzieć że po 2 tygodniach padła mi mijania w drugim reflektorze
                                      dlatego lepiej po dwie wymieniać, chociaż wtedy jeden browar mniej
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Alen
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 65

I ja dzisiaj o tym samym pomyślałem
                                        Ale dowiedziałem się że można kupić żarówki firmy Osram o długiej żywotności z gwarancją na 3 lata.
                                        Cena 63zł za 2 szt

Komentarz

• maxpaynemm
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1764
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie miałem Twojego punktu pierwszego no i browaru pod ręką, i pewnie głównie przez ten browar się skomplikowało.
                                          Niestety pierwszy raz ... jak to pierwszy raz, nie zawsze idzie lekko
                                          Koledzy bez dobrego browarka wogóle nie podchodzimy do pracy

Ehh ciekawe kiedy przepali się tył? :szeroki_usmiech
                                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                            Ehh ciekawe kiedy przepali się tył? :szeroki_usmiech
                                            tył jest lajtowy, taki na oranżadkę, chociaż teraz to już nie wiem...
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Alonzo_
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2460
                                              • Hyundai

Zamieszczone przez Alen
                                              I ja dzisiaj o tym samym pomyślałem
                                              Ale dowiedziałem się że można kupić żarówki firmy Osram o długiej żywotności z gwarancją na 3 lata.
                                              Cena 63zł za 2 szt

Hej.
                                              Pytanko mam. Jaką polecacie żarówkę do skodzinki H7 - moc? Widzę, ze założona słabiej świeci niż to co było. Zerknę na parametry ale tak czy siak mam wrażenie , ze światełka w mojej skodzince ( moze nie tylko mojej) są takie niespecjalnie mocne. Chciałoby sie lepiej.

Jakie mocniejsze żarówki możecie polecić z doświadczenia?

Dzięki i pozdro

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8039
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jakie mocniejsze żarówki możecie polecić z doświadczenia?

Używałem ich i świecą super ale nie na biało.

Komentarz

• Alen
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 65

Nie przesadzał bym z W-atami (mocą żarówki) to może zakończyć się poważnymi kosztami.
                                                  Kto ma styczność z elektrotechniką na co dzień wie o co chodzi

Komentarz

• phoneman
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 3376
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mały off topic wymiana żarówki Golf vs Megane .

Warte przypomnienia :P
                                                    .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

Pracuję...