Trochę odświeżę kotleta ale może ktoś podpowie a nie zauważyłem tu takiego wątku, czy ktoś podpowie i doradzi czy wymiana żarnika w OII FL to skomplikowana sprawa i jak to zrobić poprawnie zeby niczego nie urwac przy wymianie?
Nie wiem jak w O2 ale w S2 nie ma problemów z wymianą palnika. Praktycznie to samo co żarówka. Pod koniec swojego życia ksenony zaczynają świecić na różowo.
Przed chwilą poległem na wymianie lewej postojówki z przodu. Lampę ładnie wyciągnąłem ale za ch.....olerę nie mogłem odpiąć wtyczki z przewodami.
Kolega gradek na stronie 11 wątku zamieścił krótką instrukcję, ale zdjęcia zniknęły. Możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić? Tu mam zdjęcia wtyczki zamieszczone przez kolegę carecki jako pomoc naukowa:
Naciskasz mocno na ucho zgodnie z kierunkiem czerwonej strzałki, wtedy odblokowuje się zatrzask widoczny w zielonym okienku i trzymając naciśnięte ucho ściągasz wtyk w kierunku zielonej strzałki. Wtyk jest ciasno nasunięty więc trzeba użyć siły :idea:
Panowie,
ja chyba jestem jakiś dziwny, ale mam problem z wymianą żarówki mijania w O2 FL, a instrukcja nie wyjaśnia do końca.
Udało mi się wykręcić wtyczkę z żarówką, ale ni chu chu nie wiem jak wyciągnąć samą żarówkę z wtyczki?! Czy wystarczy ciągnąć "do przodu"? Może odblokować skrzydełka przy wtyczce?? :shock: :?
Koledzy, pomóżcie, jak wymienić żarówkę w halogenie w RS-ie przed liftem (halogen okrągły).
Zdaję sobie sprawę, ze trzeba go wyjąć, ale jak, czy demontując ten plastik obok halogenu czy coś z jego ramką trzeba zrobić?
Wszędzie znajduję informację tylko o halogenach w zwykłych O2 lub tych FL.
Znalazłem taki zapis do wymiany żarówki światła przeciwmgłowego: Samochody „RS” i „Scout” – produkowane do TK 21.09
– Wyłączyć zapłon i wszystkie odbiorniki elektryczne.
– Wymontować część przednią nadkola przedniego po stronie wyjętej żarówki
– Odłączyć złącze, pokrywę odblokować poprzez obrót w lewo i odchylić.
– Odłączyć złącze i odblokować druciany pałąk.
– Wymienić żarówkę „H1” 12 V, 55 W.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Aaaa widzisz, to może nadkole jest jakoś dzielone.
Zobaczę wieczorem, ale skoro tak piszą to pewnie tak będzie.
Zobaczymy.
Nadal tylko mnie zastanawia po co wyjmuje się tę kratkę w zderzaku obok halogenu?
[ Dodano: Czw 04 Lut, 16 12:11 ]
– Wymontować część przednią nadkola przedniego po stronie wyjętej żarówki
Hmmm, przecież jeszcze nie mamy wyjętej żarówki...
Komentarz