płyn do spryskiwaczy...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabi_007
    Rider
    • 2011
    • 412
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czy ktoś używał coś takiego?
    O1-->O3--> ?

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

tak, w porządku jest
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• andrzej111
        L&K
        • 2010
        • 1391

ja gdzieś czytałem że dla VW robi Sonax
        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

A letni koncentrat jakiś polecicie

Komentarz

• konkon
            Rider
            • 2008
            • 667
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

polecam, na stacji Lotos kupiłem za 15 zł, taniej niż gdziekolwiek.
            Konrad
            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
            PerfectServiceBy DGW
            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

konkon czy ma to jakiś zapach? Działa?

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez natash
                czy ma to jakiś zapach?
                Dla mnie bomba
                Działa?
                to zależy, u mnie się sprawdza, odżałuj sześciopak i testuj :wink:
                Konrad

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• FJ2
                  Classic
                  • 2012
                  • 11

Zamieszczone przez Janus
                  Zamieszczone przez theOne
                  Zamieszczone przez 4x4BKF
                  Zamieszczone przez theOne
                  Płyn do naczyń nie jest dobrym pomysłem

Jakis argument??
                  Płyny do naczyń zawierają sole, w efekcie mogą spowodować: matowienie lakieru i korozje.
                  Musze to potwierdzić, ja posiadam płyn do mycia bardzo zabrudzonych rzeczy i jakby nim polać lakier samochodowy to zejdzie cały aż do blachy! - przetestowane! Typowe jego rozcięczenie z woda do 60:1 - cena 350 zl za 25 l
                  A czy kolega zwrócił uwagę, że mowa jest o płynie DO NACZYŃ a nie do mycia bardzo zabrudzonych rzeczy? Zdarza mi się używać płynu do naczyń, czasem nawet kilka razy dziennie i to STĘŻONEGO! I jakoś do tej pory skóra z rąk mi nie zeszła, nie mam parchów czy też strupów. U mojej żony też nie zauważyłem, a ma zdecydowanie delikatniejsze dłonie niż moje.
                  A tak na serio, to od pewnego czasu też w lecie używam zwykłej wody z niewielkim dodatkiem detergentu (zwykle w postaci płynu do naczyń), nie za dużo, żeby nie mieć piany na szybie. Wcześniej miałem białe auto (teraz kupiłem również białe) i po większości "kupnych" preparatów zostawały kolorowe zacieki. Różnie łatwo dawało się to usunąć, dlatego teraz stosuję swoją miksturę i jestem zadowolony. Na początku miałem wątpliwości, czy będzie tak samo skutecznie usuwać zanieczyszczenia, czy nie będzie mazów itp. ale jakoś nie zauważyłem różnicy w jakości czyszczenia szyby, a zacieków nie ma - więc mi odpowiada.
                  W ziemie stosuję płyn ze stacji BP - tam tankuję, więc przy okazji i płyn kupuję.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7461
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez konkon
                    czy ma to jakiś zapach?
                    Dla mnie bomba
                    Ale jak ta Twoja bomba pachnie?
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• konkon
                      Rider
                      • 2008
                      • 667
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Mihau
                      Mam opisać zapach ? Dla mnie pachnie super, poprostu. Wystraczy go znaleźć i powąchać, nie ma zabezpieczeń.
                      Konrad

90 konny AGRessor
                      PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• andrzej111
                        L&K
                        • 2010
                        • 1391

Zamieszczone przez Mihau
                        konkon napisał/a:
                        natash napisał/a:
                        czy ma to jakiś zapach?

Dla mnie bomba

Sonax robi koncentraty w różnych zapachach, jeśli kupimy w dobrej cenie wodę demineralizowaną to 5 wychodzi ok 6-7zł

Komentarz

• konkon
                          Rider
                          • 2008
                          • 667
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez andrzej111
                          Sonax robi koncentraty w różnych zapachach
                          Owszem ale ja pisałem o serii Xtreme nano o jednym zapachu.
                          Konrad

90 konny AGRessor
                          PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7461
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No właśnie o ten zapach chodzi jaki jest? Albo co jest napisane na opakowaniu.

Komentarz

• FJ2
                              Classic
                              • 2012
                              • 11

Zamieszczone przez Big
                              Zamieszczone przez pstrykacz
                              Oczywiście z tym pożeraniem poliwęglanu przez płyn do spryskiwaczy to gruba przesada, chyba, że koledzy moczą reflektory w tym płynie
                              Nie kolego to nie przesada To prawda, niestety. Zły płyn powoduje wżery w poliwęglanie oraz matowienie kloszy.
                              A co do moczenia kloszy w płynie - jest własnie dokładnie tak jesli masz spryskiwacze reflektorów. Fontanna płynu uderza, a potem powoli spływa, po kloszu reflektora.
                              Dlatego gdy masz spryski lepiej używac markowych płynów dobrej klasy które nie szkodzą kloszom wykonanym z poliweglanów.
                              P.S Na takich płynach z reguły jest wzmienaka, że płyn nadaje się do stosowania w autach wyposażonych w spryskiwacze reflektorów.
                              Pozwolę się nie zgodzić. Albo inaczej - płyn do spryskiwaczy ma tak bardzo niewielki procentowo (albo nawet lepiej byłoby napisać promilowo) udział w matowieniu poliwęglanów, że spokojnie można ten problem pominąć i przyjąć, że nie istnieje.
                              Z prostej przyczyny - poczytaj sobie co to za materiał, te poliwęglany i co wpływa na proces zmniejszenia jego przejrzystości - podstawowe wiadomości na ten temat były już podawane w podręczniku do chemii organicznej bodaj w 8 klasie podstwówki (ręki za to odciąć nie dam). Jest to materiał niezwykle trudno wchodzący w jakiekolwiek reakcje chemiczne z czymkolwiek, a na pewno niezwykle trudno z mieszaninami alkoholi i/lub aldechydami o różnej długości łańcucha węglowodorowego, które to są głównym składnikiem każdego płynu do spryskiwaczy w różnych proporcjach. Poza tymi składnikami jest tam jeszcze dodatek zapachowy, woda i barwnik. Nic więcej. Nigdy. Te związki nie mają ani trochę większego wpływu na matowienie kloszy z poliwęglanów, niż zwykły deszcz. Bo w deszczu niestety znajduje się cała masa żrących związków chemicznych, które były wcześniej w powietrzu i rozpuściły się w spadającej wodzie, np. związki siarki czy fosforu - tzw. kwaśne deszcze. Chyba wszyscy o tym słyszeli i tłumaczyć nie ma potrzeby. Nie wspominam nawet jak wielokrotnie (pewnie tysiace razy) bardziej niekorzystny wpływ na te poliwęglany ma w zimie breja błotno-solankowa która chlapie na te klosze spod kół innych samochodów, a jakoś nie widać, żeby ci co nie mają spryskiwaczy świateł po kilku latach mieli całe zmatowione - wszyscy by mieli. Zdaj sobie chłopie sprawę z tego, że sól drogowa to nic innego jak odpad poprodukcyjny z ekstrakcji chloru potrzebnego do produkcji polichlorku winylu, czyli tak popularnego PCV, co to kiedyś np. na podłodze było w co 2 domu. Zawiera bardzo szkodliwe i żrące substancje, po tysiąc razy bardziej szkodliwe dla poliwęglanu.
                              Niestety w tzw. prasie motoryzacyjnej bardzo często czytuje się podobne "pseudonaukowe" wywody, które z nauką mają niewiele wspólnego i nie warto wierzyć we wszystko co się czyta. Poliwęglany matowieją same z siebie. Z czasem. Największy wpływ na to mają fale o określonej długości (nie pamiętam teraz dokładnie jaka długość fali więc nie będę pisał głupot). Najlepszym sposobem zmatowienia sobie kloszy świateł, jest narażenie ich na taką falę, czyli po prostu zakup badziewnych żarówek, najlepiej jeszcze emitujących jakieś podkolorowane światło (tak, światło jest falą właśnie). Ale nawet stosując porządne żarówki i tak po pewnym czasie poliwęglanowe klosze zmatowieją - bo słońca się nie da wyłączyć, a ono również emituje światło o tej szkodliwej długości fali. Producenci próbują nieco zwalczyć problem stosując ochronne powłoki, nie ma jednak ideału - wcześniej czy później każdy poliwęglan zmatowieje, a największy wpływ mają na to stosowane żarówki i ekspozycja na światło słoneczne. Oczywiście można sobie takie klosze zmatowić błyskawicznie stosując rozpuszczalniki organiczne (większość rozpuszczalników do farb, benzyna ekstrakcyjna, nafta itp.).
                              Ale twierdzenie, że płyn do spryskiwaczy przyczynia się do matowienia "szkieł" z poliwęglanów, to mniej więcej tak, jakbyś stwierdził, że lump, co śpi po śmietnikach jest taki nieelegancki, bo ma sznurowadło w jednym bucie rozwiązane.
                              Przepraszam za szczerość - ale to cała prawda. A prawda jest tylko jedna.
                              Pozdrawiam.

Komentarz

• konkon
                                Rider
                                • 2008
                                • 667
                                • Octavia I (1U2)
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                o ten zapach chodzi jaki jest? Albo co jest napisane na opakowaniu
                                Na opakowaniu z przodu jest napisane: nowy świeży zapach; z tyłu: z nowym świeżym zapachem :szeroki_usmiech
                                Konrad

90 konny AGRessor
                                PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7461
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

o__O

Myślałem, że jakieś japko albo co będzie i widzę, że wybrali opcje "albo co"

Komentarz

• konkon
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 667
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

to jest zwykła seria, nie Xtreme i nie nano, za to zapach do wyboru, mnie to nie interesuje, Xtreme nano pro to inna półka.
                                    Konrad

90 konny AGRessor
                                    PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• JerzyM73
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 602

Co do serii Sonax Nano to już pisałem kiedyś w tym wątku ale przypomnę.

Mam czarne auto i wypsikałem swego czasu 2 x 5 litrów i już tego nie zrobię bo zostawały na karoserii coś jakby po twardej wodzie - takie zacieki wapniowe -zwykłe mycie tego nie ruszało.

Przesiadłem się później na zwykły Sonax i gorąco polecam używam cały czas i będę w tym roku tez używał - mieszam go dla pewności z wodą destylowaną
                                      O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                      Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• konkon
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 667
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

JerzyM73, ja mam auto białe i mi to nie przeszkadza. Gadałem z kolegą, któremu dałem na testy Sonaxa i jego ruszają przebarwienia poza miejscem pracy wycieraczek, zostaje na wycieraczkach spieniony i pęd wiatru powoduje odrzut na szybę. Jednak po płynie z Orlenu jest zachwycony, zniknęło smużenie. Trzeba samemu sprawdzić czy odpowiada. Ewenetualnie na problemy może pomóc mniej koncentratu. Woda demineralizowana IMO podstawa.
                                        Konrad

90 konny AGRessor
                                        PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• tomek333
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 31

AURA NANO

polecam biedronkowy płyn do spryskiwczy Aura Nano . Przez całą tą zimę jeździłem na nim i nie zamarzł nawet na chwilę.

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

tomek333, ja też. Jakby co to teraz można go kupić na wyprzedaży w cenie poniżej 8 zł ( ja zrobiłem mały zapas ) :diabelski_usmiech .
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• soszek81
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1245

w Kauflandzie też promocja płynów

Alpin 5l za 5,49 (używałem i dawał radę).
                                              Castrol 4l za 9,99

Ceny 50% tego co było zimą.

Zapasik już zrobiony
                                              Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• andrzej111
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1391

Zamieszczone przez tomek333
                                                polecam biedronkowy płyn do spryskiwczy Aura Nano . Przez całą tą zimę jeździłem na nim i nie zamarzł nawet na chwilę.
                                                Zapomniałeś dodać że zostawia plamy na lakierze z którymi radzi sobie pasta lekko ścierna..

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

Zamieszczone przez andrzej111
                                                  Zamieszczone przez tomek333
                                                  Zapomniałeś dodać że zostawia plamy na lakierze z którymi radzi sobie pasta lekko ścierna..
                                                  To o czym mówisz działo się u mnie po płynach z BP ( i w dodatku dużo bardziej "waliły" jakimś syfem ), o smugach na szybie nie wspomnę. Po "biedronkowym" nic takiego się nie działo, a chyba bym zauważył takie plamy na czarnym metaliku ( w sobotę robiłem gruntowne, "pozimowe" mycie i lakier jest bez zastrzeżeń - nie licząc kilku odprysków na masce ).
                                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Karql
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1124

Sprawdźcie jeszcze kto produkuje płyn z biedronki

W tamtym roku była etykieta, nazwa itp. dokładnie taka sama, ale inny producent (przynajmniej z nazwy taki sam jak na płynie z bp) i wtedy zamarzał mi przy niskich temp i zostawiał ślady. W tym roku jest inny producent i wydaje mi się, że jakość też jest lepsza, bo nie zaobserwowałem takich objawów
                                                    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                                                    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

Pracuję...