:haha: ESP nigdy nie był tak naprawdę 100% syntetykiem. ( z karty charakterystyki SHC - Nazwa produktu: MOBIL SHC FORMULA 5W-30 Opis produktu: Mineralny olej bazowy i dodatki uszlachetniające ..."MOBILNOŚĆ- Mineralny olej bazowy') - no niestety prawda jest okrutna i boli :? Mobil 1 ESP to olej wykonany w technologii syntetycznej-choć wcześniej miał lepsze oleje bazowe!
Zalewaj i nie martw się na zapas (oleje "syntetyczne" można śmiało z sobą mieszać a w dodatku masz oba Mobile). Lej - nic się nie stanie.
Zamieszczone przez will
Czy po tej zmianie Mobila skoda też przejdzie na ten olej ???
Skoda, tz ASO? Ani Skoda ani ASO nie zalewają na chwilę obecną silników Mobilem, jeśli już to Castrolem. Taką mają umowę , jak na razie :P
Witam czy ktos z was rozbierał soczewke od xenonu w celu przeczyszczenia ...
zagadaj do kowal 2002 on ksenony rozbierał na czynniki pierwsze...
He, he... Rozbierałem, ale nie z własnej woli :diabelski_usmiech .
hubi2000TUTAJ jest krótkie info, ale muszę Ci powiedzieć, że wyczyszczenie soczewki, bez rozebrania całej lampy jest raczej trudne.
Tak jak w linku wyżej ja najpierw próbowałem wyczyścić bez rozbierania lampy, i jakoś tam się udało, ale nikomu tego nie życzę. Potem lampy całe się rozkleiły ( odkleiły się szkła - lampy od Speedy-iego :evil: ) więc miałem dobry dostęp do całości ( soczewek i odbłyśników ).
meridomaniak, chodzi raczej o wypalenie odbłyśnika za soczewką...
Bez rozbierania to możesz sprawdzić tak jak na filmiku. Czysty odbłyśnik daje dosyć równo rozproszone światło ( od samej góry do dołu ), taki przypalony/okopcony "świeci" mocniej przy granicy odcięcia i coraz słabiej idąc w dół w stronę ziemi.
W O1 tez można samemu rozebrać lampę wyciągając soczewkę od ksenonu i soczewkę od halogenu bez rozklejania. A tak wyglądał moj odbłyśnik w O1 przed regeneracją Klik
a tak wygląda po regeneracji Klik2
a tak wyglądała soczewka od ksenonu przed czyszczeniem. Soczewka
W O1 tez można samemu rozebrać lampę wyciągając soczewkę od ksenonu i soczewkę od halogenu bez rozklejania. A tak wyglądał moj odbłyśnik w O1 przed regeneracją Klik
a tak wygląda po regeneracji Klik2
a tak wyglądała soczewka od ksenonu przed czyszczeniem. Soczewka
jak tak ma wygladac regeneracja elementow optycznych to ja dziekuje. Jakby Kolega nie zauwazyl stopilo Ci sie kilkadziesiat malych zwierciadelek odpowiedzialnych za kształt produkowanego swiatla. jak odblysnik jest w takim stanie, bardziej nadaje sie do wymiany niz do regeneracji.
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Zgadza sie. Moze zle to opisalem ale uszkodzony odblysnik zostal w domu a ten zregenerowany nie byl uszkodzony az tak bardzo jak ten ktory widac na zdjeciu
Te soczewki do xenona musza byc jakies mniejsze niz do soczewkowego reflektora w OII przed FL. Tam nie ma mozliwosci wyjac tego od tylu, bo torxy sa od przodu :x
Witajcie. Powie mi ktoś ku czemu służy te wycięcie w soczewce zdjęcie powyżej, noszę się z zamiarem zamiany soczewek w moim pasku a posiadam bixenon na takie gładkie właśnie soczewki. Czy to owo wycięcie nie będzie miało złego wpływu na rozproszenie światła z żarówki D2S. Pozdrawiam
soczewkę szmatka do okularów bez żadnej chemii skody już nie mam ale gwarantuje ze nic się nie odklei wycinałem kawałek plastyku na zasadzie nawiercania wiertłem i później w te miejsca poxipolem soczewkę czyściłem z dwóch stron
Komentarz