Jak zdjąć zderzak przedni w O2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gieu
    Rider
    • 2009
    • 607
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak zdjąć zderzak przedni w O2 FL

Koledzy może, źle szukam, ale nie mogę znaleźć żadnego postu jak w temacie. Ma ktoś może instrukcję jak zdemontować przedni zderzak w O2FL?
    Z góry thnx, Grzegorz
    Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello
  • Ciekavy
    RS
    • 2015
    • 4303
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

99% to samo
    Mój szatan

Paweł

Komentarz

• low-raider
      Ambiente
      • 2011
      • 163
      • Superb II combi (3T5)

Otwierasz maskę, wysuwasz reflektory, wyciągasz kratki przy przeciwmgielnych.
      Odkręcasz 3 śruby przy chłodnicach, po dwie (chyba - bo nie pamietam) pod lampami, po jednej wewnątrz nadkola przy samym narożniku zderzaka i po jednej wewnątrz kratek reflektorów.
      Wszstkie śruby górne sa na krawędzi zderzaka.
      Wysuwasz zderzak z prowadnic pod błotnikami i zdejmujesz.
      Alarmy, zabezpieczenia antykradzieżowe, GPS, zestawy BT, elektryka i elektronika TOYOTA, VAG, FIAT, OPEL

Komentarz

• Maly745
        Elegance
        • 2014
        • 773
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

nic dodać nic ująć
        Ostatnio edytowany przez Maly745; 34973.
        Skoda Octavia II FL
        Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• patryk23
          L&K
          • 2011
          • 1105
          • Octavia II (1Z3)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Lampy , ślizgi , wkręty od samego zderzaka .
          S63-0081.png

Komentarz

• drozdownik22
            Classic
            • 2016
            • 32
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przed awarią forum był temat założony przez kowal 2002 - [OII] Montaż spryskiwaczy reflektorów w OII. Część z tego tematu pozwolenie sobie wkleić:

Z narzędzi:

- Wkrętaki/końcówki typu TORX nr 25 i 30 ( najlepiej z krótka rączką, tak aby dało się odkręcić śruby od spodu zderzaka, bez podnoszenia auta )
            - Klucz nasadowy 10 najlepiej taki z „grzechotką” i dodatkową przedłużką ( ok. 25 cm ), ostatecznie może być 10 płaska lub oczkowa ale jak najkrótsza, bo miejsca do kręcenia przy zbiorniku jest bardzo mało
            - Coś do wycięcia otworów w zderzaku. Ja używałem Dremel-a, ale można to zrobić np. przy pomocy piły włosowej, lub zwykłej wiertarki, ale wtedy przydała by się pomoc drugiej osoby ( do trzymania zderzaka ), bo wiertarka jest ciężka a zderzak niestabilny; jeden błąd i mamy rysę na lakierze...
            - Pilniki do dokładnego wygładzenia brzegów wyciętych otworów, wkrętaki: płaski i gwiazdkowy, jakiś nożyk, cienki marker/cienkopis ( do zaznaczenia otworów ), jakieś obcążki itp...
            - Jakiś koc lub miękka wykładzina ( ok. 2m x 1m ), na której położymy zderzak w czasie wycinania otworów.
            - Miska/naczynie na płyn, który wyleje się ze zbiornika po wyjęciu z niego pompki spryskiwaczy przedniej szyby ( chyba, że zadbamy wcześniej, żeby zbiornik był pusty )

Zaczynamy pracę:

- Otwieramy maskę
            - Wyciągamy główne lampy ( odkręcamy plastikową nakrętkę z tyłu, odblokowujemy zaczep z boku, wypinamy wtyczkę zasilającą )
            - Wyciągamy zaślepki przy halogenach poprzez ich mocne szarpnięcie do przodu, odkręcamy dwie śruby mocujące każdy halogen, odpinamy złączkę zasilającą.

1.jpg
            2.jpg
            3.png
            4.jpg

- Wyciągamy plastikowe kołki rozporowe ( 7 szt ) zaznaczone na zdjęciach na zielono.
            - Odkręcamy małe śruby TORX 25 ( zaznaczone na żółto ) : 4 szt. od spodu zderzaka, po 3 szt w nadkolach < skręcamy koła i mamy do nich bezpośredni dostęp >, po delikatnym odgięciu odkręconego nadkola odkręcamy po jednej śrubie z każdej strony za nadkolem po wewnętrznej stronie zderzaka ( w sumie 2 szt ), odkręcamy 2 szt schowane za zaślepkami obok halogenów. W sumie powinno być 14 szt. wykręconych śrub.
            - Odkręcamy 3 szt dużych śrub TORX 30 ( zaznaczone na czerwono )
            - Zdejmujemy zderzak, zaczynając od nadkoli ( odginamy końce zderzaka lekko na zewnątrz auta, żeby jego krawędzie wyskoczyły z zatrzasków ). Gdy puszczą boki, zderzak powinien bez problemu zejść do przodu. Odkładamy go na przygotowaną wcześniej podkładkę/koc.

Duże piwo dla kowal 2002 za poradnik ze zdjęciami, mi pomógł ogromnie przy wymianie zbiorniczka spryskiwaczy na większy

Komentarz

• gieu
              Rider
              • 2009
              • 607
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki!
              Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• maciek80
                Classic
                • 2013
                • 28
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Witam!
                Nie chce zakładać nowego tematu. Możecie mi podać numer spinki mocującej nadkole do zderzaka tylnego w O2 2007 combi? Z ETKI nie wiele wynika w tej sprawie.
                Chodzi o miejsce zaznaczone na zdjęciu. Wiem, że można tam dać cokolwiek, ale chcialbym żeby było fabrycznie.
                Załączone pliki

Komentarz

• vaz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 799
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Chyba taka: N 0154374
                  Antyfotoradar Valentine1
                  Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• maciek80
                    Classic
                    • 2013
                    • 28
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki za pomoc, ale po oględzinach w innych autach wydaje mi się, że to jest plasitkowe.W ASO dali mi coś, ale nie pasuje. Przeglądnąłem wszystkie możliwości z ETKI, ale na logike nic tam nie pasuje.

Komentarz

• vaz
                      Elegance
                      • 2010
                      • 799
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Być może jest tam kołek N 90359101
                      Ostatnio edytowany przez vaz; 12363.
                      Antyfotoradar Valentine1
                      Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz