Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów 1.6 MPI BSE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • despersky
    Classic
    • 2024
    • 20
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów 1.6 MPI BSE

Witam wszystkich.
    Kolejna akcja serwisowa przede mną a mianowicie wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów. Jeszcze nie wyciek ale mocno się poci.
    Będę to robił pierwszy raz i mam kilka pytań:

1. Czy da się wymienić tą uszczelkę zdejmując tylko górną część dolotu?
    2. Które śruby z tyłu silnika od tego górnego dolotu lepiej odkręcić? Te na tym zawiasie czy cały zawias razem z dolotem odkręcić od bloku?
    3. Czy miał ktoś z Was przypadek że ciekło też spod tej półki co trzyma wałek rozrządu (tam jest chyba masa uszczelniająca)?
    Ostatnio edytowany przez despersky; 10005116.
  • Jaroslav92525
    Rider
    • 2009
    • 365
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam ponownie,
    ja też tą akcję serwisową przechodziłem. Wykonałem wszystko wg tego filmiku:
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

jest po rosyjsku ale wszystko widać. Po zdjęciu obudowy przekonałem się że to nie tyle uszczelka zawiodła (była elastyczna) a raczej te śruby którymi przykręca się pokrywę zaworów (Rosjanin też zwracał na to uwagę). Śruby te mają takie gumowe podkładki które stały się twarde (właśnie od strony wydechu - tam gdzie miałem wyciek, więc to chyba nie przypadek). Pozostałe były OK ale wymieniłem wszystkie. Uszczelkę oczywiście też. Link do śrub (jest ich 8):

Operację przeprowadziłem w listopadzie 2022roku i jak do tej pory suchutko (odpukać).
    Powodzenia przy wymianie!
    Pozdrawiam,
    Jaroslav92525

-----------------------
    VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

Pracuję...