I tu się nie zgodzę dobry akumulator sprawne wtryski i nie ma bata musi zapalic.
[O2] Wyładowany akumulator
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez shadoNo określenie zima jest rzeczywiście zbyt ogólne. Ale tak czy inaczej wydaje mi się, że niewiele trzeba, żeby nawet w lecie nie odpalić po 3tyg. Wystarczy, że akumulator nie był naładowany, bo się mało jeździło, albo auto jest bogato wyposażone i wiele urządzeń zżera prąd nawet w czasie czuwania. Np taka opcja domykania szyb jak zaczyna padać deszcz to przecież na pewno dość zżera.
Tylko z tym domykaniem szyb, to mi się nie bardzo chce wierzyć, żeby to "czuwało" tak całymi dniami po zamknięciu samochodu. Kilka-kilkanaście minut, to rozumiem, ale dłużej?:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
No to nieźle - to chyba rzeczywiście przy odrobinie pecha można po paru dniach zastać rozładowany akumulator... Takie rzeczy powinny być wyraźnie podkreślone w instrukcji: "uwaga, mając włączoną tę, tamtą i jeszcze tamtą opcję należy często kontrolować stan akumulatora" :wink: . A i tak nie każdy musi mieć świadomość, co ma w tym momencie włączone. Bo jednego jestem pewien: nasze autka można tak "skonfigurować", żeby tygodniami trzymały aku w dobrym stanie. O ile oczywiście cała elektronika jest sprawna i prawidłowo podłączona.
Kiedyś w Pandzie mojej żony notorycznie padał akumulator - nawet po wymianie na nówkę Boscha Silver. Niby była zima, ale nieraz wystarczała jedna noc, żeby rano nie odpalić :shock: . Podejrzewaliśmy radio (dokładane przez poprzedniego właściciela), ale po jakimś czasie przypadkiem odkryliśmy przyczynę. Było nią zwarcie w instalacji centralnego zamka, które powodowało co jakiś czas (rzędu minuty) próbę zamknięcia już zamkniętego samochodu - czyli podanie napięcia na silniczki . Nic dziwnego, że akumulator naładowany pod prostownikiem przez noc wystarczał czasem tylko na następną dobę. Kolejnego dnia rano już było "na dwoje babka wróżyła" ;-):
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_BeNo to nieźle - to chyba rzeczywiście przy odrobinie pecha można po paru dniach zastać rozładowany akumulator... Takie rzeczy powinny być wyraźnie podkreślone w instrukcji: "uwaga, mając włączoną tę, tamtą i jeszcze tamtą opcję należy często kontrolować stan akumulatora" :wink: .Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Akumulator ladowalem cala noc, odpalilem na dotyk. zrobilem trase Bydgoszcz-Gdansk-Bydgoszcz, zatrzymujac sie pare razy. Pojechalem na dzialke, auto stalo 2 noce i nie odpalil... chyba czas najwyzszy na zmiane akumulatora. Jaka firme wybrac? Jakie parametry dla 1.9 tdi ktore bedzie przez cala zime parkowalo na dworze?
Komentarz
-
-
Skoda wkłada akumulatory zależnie od wyposażenia auta. Im więcej wyposażenia tym lepszy akumulator. Można popatrzeć na aku Varty typu: Silver Dynamic (77Ah, 780A), Blue Dynamic (74Ah, 680A). Oba się dostanie w cenie do 350zł.
Ciekawą propozycją jest Varta Start Stop Plus. Ale jej cena jest dość (za) wysoka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashWyposażenie dosyć bogate, widziałem że mam 77Ah, można wybrać jeszcze lepszy?
To konkretnie jaka firma i parametry, skoro nie Centra... o której myślałem.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
ja kupilem aku BOSCH i powiem wam ze 6 lat gwarancji ale 480 zeta dalemSkoda Forever jednak
Vw Golf I II III
Opel Omega C
Peugeot 206 HDi
Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
Skoda Octavia II FL RS kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez łukaszja kupilem aku BOSCH i powiem wam ze 6 lat gwarancji ale 480 zeta dalem
Niestety, nie wypowiem się za bardzo o jego jakości, bo włożony rok temu...
Odnośnie Centry - w przeciągu 2 lat padła mi już druga Centra (Standard) - wymienili na gwarancji, ale zdecydowanie NIE polecam
Komentarz
-
-
Witam, ostatnio montowałem w samochodzie podłokietnik z nawiewami + jakieś porządki w samochodzie (żarówki wewnątrz włączone cały czas + ładowanie ok. 30min telefonu) + zamontowałem radio columbusa (sprawdziłem,wyłącza się zasilanie radia po minucie), trwało to jakieś 3-4h, następnego dnia nie mogłem odpalić samochodu.Czy to poprawne działanie, że tak szybko rozładował się akumulator? (akumulator od nowości, 4 lata)
Odpaliłem samochód z kabli i zacząłem sprawdzać, zakupiłem miernik w celu weryfikacji co się dzieje z akumulatorem.
Dzisiaj w nocy zostawiając auto z włączonym alarmem akumulator posiadał 12,58V, po sprawdzeniu po 8h(przez noc) akumulator spadł do 12,18V.
W tej chwili przejechałem odcinek ok. 20 km, akumulator podładował się do 12,52V (Na włączonym silniku akumulator wskazuje 14,40V), zostawiłem samochód pod pracą bez włączania alarmu i będę sprawdzał jaka jest różnica w spadku.
Tak się zastanawiam, jeżeli zostawię samochód na 2 dni czyli obliczając wyjdzie że że akumulator będzie posiadał 10,78V - więc zacznie się problem z uruchomieniem samochodu. Czy to jest problem z rozładowywaniem aku na postoju czy poprostu akumulator kończy swój żywot ?
Z góry dziękuje za pomoc
Komentarz
-
-
Taki akumulator jest wskazany do benzyny nie do diesla :!:
Twój aku może być już wyeksploatowany :idea:
Do diesla co najmniej aku o 72 Ah a za tym o wiele większy prąd :idea:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz